Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaiko teisių apsaugos specialistai Andrių Ūsą prašo pripažinti kaltu

Vilniaus apygardos teismas (VAT) ketvirtadienį pradėjo nagrinėti vadinamosios pedofilijos bylą. Teismas nusprendė apklausti Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos specialistes.
Bylos nagrinėjimas
Bylos nagrinėjimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teismas ketvirtadienį pradėjo apeliacine tvarka nagrinėti Vilniaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus skundą, kuriuo prašoma panaikinti išteisinamąjį nuosprendį velioniui Andriui Ūsui. Savivaldybės specialistai teigia, kad žemesnės instancijos teismas šališkai išnagrinėjo bylą, nevertino įrodymų, patvirtinančių A.Ūso kaltę, o vertino tik duomenis, leidžiančius jį išteisinti.

VAT ketvirtadienį nusprendė atnaujinti įrodymų tyrimą ir patenkino Vaiko teisių apsaugos tarnybai (VTAT) atstovaujančio valstybės paskirto advokato Rostislavo Polubiankos prašymą apklausti Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Respublikinio teismo psichiatrijos skyriaus specialistes, kurios šioje byloje atliko tyrimą ir pateikė išvadą. Advokatas teigia norintis aiškintis tos išvados pagrįstumą, ją tikslinti.

Savivaldybės specialistai teigia, kad žemesnės instancijos teismas šališkai išnagrinėjo bylą, nevertino įrodymų, patvirtinančių A.Ūso kaltę, o vertino tik duomenis, leidžiančius jį išteisinti.

„Ekspertės nebuvo apklaustos nagrinėjant bylą pirmosios instancijos teisme. Yra eksperto išvados pagrįstumas – ar skyriaus vadovė gali keisti turinį tos išvados, ar žinojo ekspertės, ar nežinojo. (...) Mano nuomone, išvadoje yra truputį prieštaravimų“, – žurnalistams teigė R.Polubianka.

Teismas atmetė VTAT prašymus apklausti vaikų ir paauglių teismo psichologę ekspertę Agnę Šiaulytę bei ištirti pirmąją Drąsiaus Kedžio dukros apklausą, kurioje dalyvavo tik D.Kedys ir psichologė. Anot teismo, ši apklausa negali būti tiriama kaip įrodymas. Taip pat atmestas ir prokuroro Egidijaus Motiejūno prašymas paimti iš Laimutės Stankūnaitės jos dukros „rašytinius pasakojimus“.

Prokuroras teigia nežinantis, kas yra tuose rašteliuose. Pasak jo, apie tai L.Stankūnaitė pasakojo uždarame teismo posėdyje.

„Nežinau – dėl to ir norėjau pasižiūrėti, kas juose yra. Buvo uždarame teismo posėdyje apklausta L.Stankūnaitė ir nurodė tam tikras aplinkybes, todėl aš ir prašiau, kad jas gal patvirtintų. Bet teismas, įvertinęs, kad tai jau yra užfiksuota protokole, dėl to ir atmetė mano prašymą“, – žurnalistams sakė E.Motiejūnas.

Kitas posėdis šioje byloje paskirtas vasario 27 dieną.

Pernai lapkričio 30 dieną tuometinis Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas visiškai išteisino velionį kaunietį A.Ūsą, kaltintą mažametės D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukters tvirkinimu.

Teismas padarė kategorišką išvadą, kad mažametė seksualinę patirtį įgijo savo tėvo namuose per neteisėtus, nekvalifikuotus ir įkyrius klausinėjus bei filmavimus 2008-2009 metais. Anot teismo, vaizdo įraše tėvo kalbinama mergaitė apie tvirkinimą kalbėjo primokyta.

A.Ūsas žuvo 2010 metų birželį apvirtus keturračiui.

Papildysime

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius