Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 22 /16:44

Vidaus reikalų ministras Alfonsas Dailis Barakauskas dėl tragedijos Panevėžyje kaltina Bendrojo pagalbos centro vadovą Artūrą Kedavičių, pats tikina dirbęs gerai

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas sekmadienį sušaukė atsakingus pareigūnus į pasitarimą, kuriame aiškinosi, kodėl nebuvo suteikta pagalba šeštadienį Panevėžio rajone nužudytai merginai. A.D.Barakausko teigimu, dabar svarbiausias klausimas, kodėl nebuvo galima nustatyti žuvusios merginos buvimo vietos, kai ji šaukėsi pagalbos.
Spaudos konferencijos akimirka
Dailis Alfonsas Barakauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šeštadienį Panevėžio rajone įvykdyta kraupi žmogžudystė, kai, kaip manoma, 17-metė buvo išžaginta, pagrobta ir vėliau sudeginta kartu su automobiliu miške. Mergina prieš tai skambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC), tačiau centro specialistams nepavyko nustatyti jos buvimo vietos, nes, manoma, jog ji skambino iš telefono, kuriame nebuvo SIM kortelės. 

Ministras įvardijo kaltuosius

Vidaus reikalų ministras D.A.Barakauskas sekmadienį pasikvietė atsakingus pareigūnus į pasitarimą. 

Pasitarimo metu A.D.Barakauskui buvo pristatyta visa su nusikaltimu susijusi medžiaga, tarnybų reagavimas į pagalbos prašymą ir nusikaltimą.

„Noriu pabrėžti, kad į pranešimą buvo reaguota tinkamai. Policija operatyviai išsiuntė visas toje vietoje turimas pajėgas į spėjamą nusikaltimo vietą, o įtariamieji asmenys sulaikyti per labai trumpą laiką. Pagrindinis klausimas, į kurį turi būti atsakyta, – kodėl nebuvo gauti vietos nustatymo duomenys BPC iš judriojo ryšio operatoriaus, kurio paslaugomis naudojosi žuvusioji“, – sakė ministras.

Dėl šiuo metu vykdomo ikiteisminio tyrimo ministras neatskleidė, kokio mobiliojo ryšio operatoriaus paslaugomis naudojosi tragiškai žuvusi mergina, tačiau ši informacija pareigūnams ir vidaus reikalų ministrui yra žinoma.

Aš, kaip ministras,  padariau viską, kas yra numatyta Lietuvos Respublikos įstatymuose, – sakė A.D.Barakauskas.

Šiuo metu aiškinamasi, ar BPC direktorius Artūras Kedavičius ėmėsi visko, kad būtų galima nustatyti skambinančiųjų pagalbos numeriu buvimo vietą.

„Aš asmeniškai noriu pabrėžti, kad BPC direktorius nepadarė visko, kad vietos nustatymo duomenys būtų gaunami iš operatorių, ir už tai turėtų prisiimti atsakomybę. Asmeniškai kreipiausi į Ryšių reguliavimo tarnybą, kuri pagal galiojančius Lietuvos Respublikos įstatymus atsakinga už operatorių veiklos kontrolę, kad įvertintų, dėl kokių priežasčių informacija apie žuvusiosios buvimo vietą nepasiekė BPC“, – sakė ministras.

Pirmadienį ryte šaukiamas pasitarimas pas premjerą Algirdą Butkevičių, kuriame bus aptarti galimi sprendimai, kad tokios situacijos daugiau nepasikartotų.

Savo kaltės nemato

Vėliau A.D.Barakauskas jau kalbėjo kiek kitaip: „Kas ko nepadarė? Mes jau tai žinome, bet tai yra tikrai ne BPC kaltė.“

Paklaustas, kodėl tuomet reikalauja, kad BPC vadovas pasitrauktų, ministras aiškino: „Aš dar kartą kartoju, tai yra susiję ir su kitais klausimais, dar kartą noriu pasakyti, kad asmeniškai kaip politikas manau, kad BPC direktorius nepadarė visko, kad vietos nustatymo duomenys būtų gaunami iš operatorių, ir už tai turėtų prisiimti atsakomybę.“

Tuo metu pats vidaus reikalų ministras mano dirbantis gerai: „Aš, kaip ministras, užimdamas šitas pareigas, padariau viską, kas yra numatyta Lietuvos Respublikos įstatymuose.“

Nesutvarkyta teisinė bazė

2006–2007 m. vidaus reikalų ministru dirbęs Raimondas Šukys aiškina, kad teisinė bazė, leidžianti nustatyti skambinančiojo buvimo vietą, buvo sukurta dar 2007 metais.

„Iki tada nebuvo nustatoma skambinančiojo asmens buvimo vieta ir tai buvo problema. Dėl to Europos Komisija Lietuvai ir dar keturioms valstybėms buvo pradėjusi pažeidimo procedūrą. Tuomet skubiai teko keisti reikalingus teisės aktus (Ryšių reguliavimo įstatymą) ir numatyti tokią galimybę ir pareigą operatoriams įsigyti programinę įrangą, reikalingą teikti informaciją Bendrajam pagalbos centrui apie skambinančio asmens buvimo vietą“, – 15min.lt sakė R.Šukys.

Praktiškai įgyvendinti tai buvo pradėta tuomet, kai R.Šukys paliko tarnybą: „Kokios ten problemos, ar viskas buvo išspręsta, ar viskas buvo padaryta, tai čia jau reikėtų klausti vėliau ėjusių pareigas ministrų“, – sakė R.Šukys ir iškart pridūrė, kad tai veikiausiai nėra ministrų kompetencijos klausimas.

Ministrai ir ministerijos esą turi užtikrinti tik teisinės bazės parengimą, priėmimą Vyriausybėje ir Seime, o praktikoje tai turi įgyvendinti specialistai – Bendrasis pagalbos centras, ryšių operatoriai, Ryšių reguliavimo tarnyba ir pan.

Pareigūnai teigė, kad tragiškai žuvusios merginos buvimo vietos nebuvo galima nustatyti todėl, kad jos telefone nebuvo SIM kortelės.

Tačiau A.D.Barakauskas sekmadienio vakarą žurnalistams aiškino, kad SIM kortelė nieko nereiškia.

„Pasirodo, yra SIM kortelė, ar nėra, 112 telefonas yra pasiekiamas. Vietą galima nustatyti, ar yra, ar nėra SIM kortelės. Nėra jokio skirtumo“, – aiškino vidaus reikalų ministras.

Kaip jau rašė 15min.lt, dar 2007 m., kuomet buvo kuriami reikalavimai ryšio operatoriams dėl skambinančiojo vietos nustatymo, buvo įrašytas ir reikalavimas, kad operatoriai nustatinėtų telefono be SIM kortelės vietą. Tačiau tąkart du iš trijų mobiliojo ryšio operatorių nurodė, kad neturi techninių galimybių tokiam nustatymui arba negali pasakyti, kiek tai kainuos. Tik vienas operatorius pateikė duomenis, kad įdiegti tokią sistemą kainuotų ne mažiau kaip tris milijonus litų.

Taip reikalavimas nustatyti pagalbos telefonu skambinančio vietą be SIM kortelės liko tik rekomendacinio, o ne privalomojo pobūdžio.

„Mes darome viską, kad tie pakeitimai būtų padaryti. Ir skubiai. Visi teisės aktai yra pateikti. 112 telefonas yra ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Jis yra tam, kad bet kuris Lietuvos pilietis galėtų gauti jam būtiną pagalbą“, – sakė A.D.Barakauskas, paklaustas, kodėl iki šiol nėra sutvarkyta teisinė bazė, kuri užtikrintų tiesioginę pagalbą nukentėjusiajam.

Viešojoje erdvėje dėl situacijos kol kas pasisakė tik vienas mobiliojo ryšio operatorius – „Tele2”. Bendrovė teigia, kad gali nustatyti skambinančiojo buvimo vietą net ir tuo atveju, jeigu telefone nėra SIM kortelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius