Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas teismas granatos ir minos dalis nuteistajam grąžino, kitas – vėl atėmė

Teisėjai ištaisė sprendimą grąžinti granatos ir minos dalis nuteistajam. Granatos ir minos korpusai nuteistajam Karoliui Stanulioniui iš Lentvario negali būti grąžinti, konstatavo Apeliacinis teismas.
Granata
Granatos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį iš Lentvario gyventojo konfiskavo metalinį granatos korpusą be sprogstamojo užtaiso, metalinį minosvaidžio sviedinio korpusą be sprogstamojo užtaiso ir nutarė juos atiduoti specialistams sunaikinti.

Grąžinti minėtus daiktus 24 metų Karoliui Stanulioniui buvo nusprendęs nuosprendį jo byloje paskelbęs Vilniaus apygardos teismas. Su tuo nesutiko kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Gintautas Gudžiūnas ir apskundė nuosprendį.

Apeliacinis teismas su prokuroro argumentais sutiko.

„Šioje nagrinėjamojoje byloje neginčijamai nustatyta, kad minosvaidžio minos korpusas yra „A“ kategorijos ginkluotės šaudmens dalis, šaudyti ir sprogdinti netinkamas dėl nepilnos komplektacijos, tačiau ją užpildžius sprogstamąja medžiaga ir komplektuojant su sprogdikliu bei išmetančiuoju užtaisu, šis korpusas būtų tinkamas šaudyti ir sprogdinti. Taip pat nustatyta, kad rankinės granatos „F-1“ tipo kovinės gynybinės skeveldrinės rankinės granatos korpusas yra sprogmens dalis, tačiau dėl nepilnos komplektacijos netinkamas sprogdinti, bet užpildžius sprogstamąja medžiaga ir sukomplektavus su sprogdikliu, būtų tinkamas sprogdinti“, – konstatavo Apeliacinis teismas.

Stanislavo S.Jančenkos/wikimedia.org nuotr./Granata
Stanislavo S.Jančenkos/wikimedia.org nuotr./Granata

Pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, ginklus ir šaudmenis leidžiama laikyti asmenims, turintiems licencijas gaminti, taisyti ir perdirbti, prekiauti, importuoti, eksportuoti ginklus ir šaudmenis, eksploatuoti tirus, šaudyklas, nuomoti ginklus ir šaudmenis arba leidimus juos nešiotis ar leidimus laikyti.
Verstis sprogmenų apyvarta (gamyba, prekyba, importu) bei įsigyti sprogmenų sudėtines dalis, žaliavas bei medžiagas užtaisams užpildyti, gali tik juridiniai asmenys, turintys specialią licenciją gaminti sprogmenis. Strateginių prekių kontrolės įstatyme nurodyta, kad bombos, torpedos, granatos, dūmų užtaisai, raketos, minos, reaktyviniai sviediniai, giluminiai užtaisai, griaunamieji užtaisai, sprogdinimo priemonės, griovimo įranga, karinė pirotechnika, šaudmenys ir jų imitacija, specialiai yra sukurti kariniams tikslams ir priskiriami prie bendrosios karinės įrangos komponentų, kurių įgijėjai gali būti tik specialieji subjektai ir įgyjami tik gynybiniams, koviniams arba mokomiesiems tikslams.

„Todėl akivaizdu, kad fiziniams asmenims civilinėje apyvartoje disponuoti sprogmenimis ar jų dalimis be licencijos yra draudžiama. Byloje nustatyta, kad nuteistasis tokio leidimo jais disponuoti neturėjo, todėl pirmosios instancijos teismas nepagrįstai nuteistajam grąžino metalinį granatos korpusą bei metalinį minosvaidžio sviedinio korpusą be sprogstamųjų užtaisų“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas pakeitė bausmės rūšį K.Stanulioniui. Anksčiau jam skirta laisvės apribojimo dvejiem metams bausmė pakeista į vienų metų laisvės atėmimą, tiesa, jos vykdymą atidedant.

Teismas taip pat pakeitė bausmės rūšį K.Stanulioniui. Anksčiau jam skirta laisvės apribojimo dvejiem metams bausmė pakeista į vienų metų laisvės atėmimą. Tačiau bausmės vykdymas atidėtas vieneriems metams. Teismo nuomone, bausmės tikslai bus pasiekti ir be realios laisvės atėmimo bausmės atlikimo.

Teismas pabrėžė, kad jaunuolio asmenybė „nėra neigiamai orientuota ir pavojinga visuomenei“, todėl arešto ar laisvės atėmimo bausmės paskyrimas aiškiai prieštarautų teisingumo ir protingumo principams.

Be to, vaikinas dirba, anksčiau nebuvo teistas, yra jaunas, prisipažino padaręs šį nusikaltimą ir nuoširdžiai gailėjosi.

Po Apeliacinio teismo nuosprendžio nuosprendis įsiteisėjo. Kiti pavojingi radiniai – mina su sprogdikliu, priešlėktuvinis šaunamojo ginklo vamzdis, priešlėktuvinio ginklo vamzdžio antgalis, metalinis granatos korpusas be sprogstamojo užtaiso, metalinis minosvaidžio sviedinio korpusas be sprogstamojo užtaiso, kaip ir buvo nusprendęs Vilniaus apygardos teismas, konfiskuoti ir perduodami Ginklų fondui.

Sprogmenis jaunuolio namuose per kratą aptiko vadinamųjų juodųjų archeologų nusikaltimus tyrę pareigūnai.

Manoma, kad pavojingus radinius senovinius ginklus ir kolekcionavęs jaunuolis įsigijo internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius