-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešvilės vaikų globos namų vadovas už auklėtinių seksualinį išnaudojimą nuteistas lygtinai

Lygtinė laisvės atėmimo bausmė ir po penkis tūkstančius eurų aukoms. Tokį nuosprendį buvusiam Viešvilės vaikų globos namų vadovai Algimantui Liaudaičiui ketvirtadienį paskelbė Jurbarko rajono apylinkės teismas.
Algimantas Liaudaitis
Algimantas Liaudaitis su advokate teisme / Jurbarko „Šviesos“ nuotr.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Jūratė Lukšienė nuteistajam skyrė trejus metus ir dešimt mėnesių laisvės apribojimą bei patenkino šešių nukentėjusių paauglių prašymus atlyginti moralinę žalą.

„Teismas pripažino kaltinamąjį kaltu pagal visus jam pareikštus kaltinimus prieš visus šešis nukentėjusius asmenis. Galutinė, subendrinta bausmė, paskirta treji metai ir dešimt mėnesių laisvės atėmimo. Bausmės vykdymas atidėtas trejiems metams. Nuteistajam skirti įpareigojimai bei baudžiamojo poveikio priemonės – būti namuose nuo 22 iki 6 val., neišvykti iš savo gyvenamosios vietos daugiau, kaip parai be prižiūrinčios institucijos leidimo“, – sakė bylą nagrinėjusi teisėja Jūratė Lukšienė.

A.Liaudaičiui taip pat uždrausta artintis prie nukentėjusių asmenų, bendrauti su jais. Taip pat jis turės sumokėti kiekvienam nuketėjusiajam po penkis tūkstančius eurų bei į nukentėjusių asmenų fondą įnešti 75,22 euro.

Vyrui taip pat penkerius metus uždrausta dirbti bet kokį darbą tiek valstybinėse, tiek privačiose ugdymo bei globos įstaigose. Tiek pat laiko A. Liaudaičiui draudžiama būti globėju vaikams.

Per 20 dienų nuosprendį A. Liaudaitis gali apskųsti.

Ar tai darys, vyras po posėdžio atsakyti negalėjo. A. Liaudaitis tikino, kad pirmiausia reikia išnagrinėti nuosprendį, tačiau paatviravo, kad tikėjosi kitokio teismo sprendimo.

Nuteistasis taip pat tikino esąs nekaltas, esą byla prieš jį sufabrikuota, pagrįsta šmeižtu ir melu.

Įdavė darbuotojai

Visą Lietuvą ir vaikų globos sistemą sukrėtusi istorija į viešumą iškilo 2015-ųjų kovo mėn. Visuomenė pastebėjo, kad kažkas ne taip, kai Viešvilės vaikų namų auklėtiniai būriais buvo pradėti vežti į Jurbarko r. policijos komisariatą apklausoms.

Netrukus paaiškėjo, kad pareigūnai aiškinosi informaciją apie tai, kiek ir kaip A. Liaudaitis galėjo seksualiai išnaudoti vaikus. Taip pat, ar vaikai nekentėjo nuo kitų pedofilų.

Viesvilesvaikai.lt nuotr./Viešvilės vaikų globos namų vadovas Algimantas Liaudaitis
Viesvilesvaikai.lt nuotr./Viešvilės vaikų globos namų vadovas Algimantas Liaudaitis

Tyrimą Kauno apygardos prokuratūros 1-asis baudžiamojo persekiojimo skyrius pradėjo po to, kai į teisėsaugą kreipėsi tuomet globos namuose dirbęs žmogus. Buvusio darbuotojo surinktos medžiagos pakako, kad įstaigą užgriūtų policijos tyrėjai ir kitos tarnybos. Tuomet direktoriaus pareigas ėjęs A. Liaudaitis buvo nušalintas, vėliau atleistas iš pareigų.

Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai tyrė įvairias versijas – nuo vaikų tvirkinimo globos įstaigoje ir direktoriaus namuose iki galimybės, kad vaikai iš Viešvilės būdavo vežami pedofilams į kitus miestus, o grįždavo į globos įstaigą turėdami pinigų, išmaniųjų telefonų, saldumynų.

Apie tai, kad Viešvilės vaikų namuose vyksta negeri dalykai kalbos sklandė seniai. Apie galimą pedofiliją ūžė ne tik miestelis, bet ir visas rajonas. Tačiau iki šiol įtarimų iškelti į viešumą niekas nedrįso ir pirštais į vaikų namų direktorių A. Liaudaitį badė patylomis.

Įtarimų, kad berniukai gali būti išvežami kitur ir tvirkinami, buvo kilę ir prieš porą metų. Tuomet tirta, ar vaikai nebuvo seksualiai išnaudojami, kai savaitgaliais išvykdavo pas globėją į Tauragę. Tačiau tyrimas buvo nutrauktas nepakakus įrodymų.

Prasidėjus tyrimui paaiškėjo, kad vaikais tinkamai nepasirūpino ir laikinai vaikų namams po A. Liaudaičio nušalinimo vadovavusi Jūratė Bastienė. Tuometinė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė moteriai skyrė pastabą nes ji neinformavo ministerijos apie galimą nepilnamečio asmens tvirkinimą globos namuose ir neužtikrino, kad vaikams būtų laiku suteikta psichologinė pagalba.

Neigė, paskui prisipažino

Pats A. Liaudaitis tris mėnesius kaltinimus neigė, tačiau prispaustas įrodymų birželį savo kaltę pripažino.

„Yra dešimt epizodų pagal kelis skirtingus straipsnius. Svarbu pažymėti tai, kad įtariamasis pripažįsta savo kaltę“, – tuomet sakė Kauno apygardos prokuratūros atstovė Eglė Šliurpaitė.

A. Liaudaitis buvo kaltinamas jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimu, seksualiniu priekabiavimu, pornografinio turinio dalyko demonstravimu bei vaiko įtraukimu girtauti.

Tik pabaigusi ikiteisminį tyrimą Kauno apygardos prokuratūra kaltę pripažinusio A. Liaudaičio bylą siūlė baigti greitai – baudžiamuoju įsakymu. Prokurorai vyrui numatė ir bausmę – 5650 eurų baudą ir 90 valandų neatlygintinų darbų globos įstaigose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viešvilės vaikų globos namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viešvilės vaikų globos namai



Tačiau baigti ikiteisminį tyrimą baudžiamuoju įsakymu ir paskirti piniginę baudą nesutiko Jurbarko rajono apylinkės teismo teisėja Jūratė Lukšienė, kuri nusprendė bylą nagrinėti iš esmės.

Tokį sprendimą iš dalies galėjo lemti ir tai, kad prie bylos buvo prijungti šešių nukentėjusiųjų paauglių prašymai priteisti 60 000 eurų patirtos moralinės žalos.

Kaltinamasis apsigalvojo

Prasidėjus teismo procesui A. Liaudaitis vėl apsigalvojo. Buvęs vaikų namų vadovas ėmė neigti savo kaltę. Galiausiai kaltinamajam buvo skirtos dvi psichiatrinės ekspertizės – ambulatorinė ir stacionari, abi atliktos.

Ekspertai nustatė, kad vyras gali stoti prieš teismą ir atsakyti už savo veiksmus.

Smūgis bendruomenei

Neleistini buvusio Viešvilės bendruomenės pirmininko A. Liaudaičio pomėgiai skaudžiai smogė ir miesteliui, ir visai seniūnijai. Paaiškėję pedofilijos faktai įkalė vieną paskutinių vinių į vaikų globos sistemos karstą. Buvo nuspręsta vykdyti sistemos reformą išsklaidant vaikus į atskirai gyvenančias šeimynas.

Tai miesteliui reiškia tik viena – globos namai, kuriuose dirbo daugybė vietinių žmonių, greičiausiai bus uždaryti. Kartu ant plauko pakibo ir Viešvilės pagrindinės mokyklos likimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius