Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„15min.lt“ skaitytojo informacijos inicijuotas tyrimas baigtas, dėl nustatytų pažeidimų siūloma bausti penkis Ukmergės policininkus

Virš keturių Ukmergės policijos patrulių ir vieno to paties rajono policijos komisariato budėtojo pakibo tarnybinių nuobaudų grėsmė. Vilniaus apskrities VPK baigtas daugiau kaip du mėnesius trukęs tarnybinis patikrinimas, kurio pagrindu tapo „15min.lt“ skaitytojo pateikta informacija.
Avarija Šiauriniame Ukmergės aplinkkelyje
Avarija Šiauriniame Ukmergės aplinkkelyje / 15min.lt skaitytojo Evaldo nuotr.

Policininkus patikrinimo išvadose Vilniaus apskrities policijos vadovui siūloma bausti dėl pažeidimų, padarytų įforminant eismo įvykį. Koks bus priimtas sprendimas dėl nuobaudų, turėtų paaiškėti jau per artimiausias dvi savaites. Mat, du iš pareigūnų, kuriuos siūloma bausti, yra profsąjungos nariai.

Pagal galiojančią tvarką, apskrities policijos viršininkas nuobaudas gali skirti ir savo nuožiūra. Tačiau tokiu atveju rizikuojama su savo narius ginančios profsąjungos teisininkais susitikti teisme, kur nuobauda būtų ginčijama.

Siekiant išvengti bereikalingų teisminių ginčų, tarnybinių nuobaudų profsąjungos nariams klausimai paprastai iš anksto suderinamas su pačia profesine sąjunga. Įstatymai profsąjungai numato 14 dienų laiko tarpą, kad būtų išnagrinėta tarnybinio patikrinimo medžiaga.

„Mūsų pareigūnai gali turėti bėdos“

Sausio pabaigoje 15min.lt jau skelbė apie avariją, įvykusią greta Ukmergės. Apie ją redakciją informavo skaitytojas Evaldas.

15min.lt skaitytojo Evaldo nuotr./Avarija Šiauriniame Ukmergės aplinkkelyje
15min.lt skaitytojo Evaldo nuotr./Avarija Šiauriniame Ukmergės aplinkkelyje

„Važiuojant keliu Kaunas–Utena (aplinkkeliu per Ukmergę) mane pralenkė šitas „vairuotojas“. Važiavo 100 km/val., jei ne daugiau. Dar gerus 500 metrų važiavo prieš eismą (gerai, kad mašinų nebuvo). Paskutiniame posūkyje, prieš sankryžą (kur kelias į Uteną nusisuka), rikiavosi atgal į savo eismo juostą. Aišku, opeliuko nesuvaldė“, – rašė skaitytojas.

Evaldas redakciją informavo, kad automobiliui apsivertus, jis su kitos mašinos vairuotoju nubėgo iki griovyje atsidūrusio Opel.

„Atidarėme duris ir ištraukėme aplinkoje sunkiai besiorientuojantį pilietį. Iškviesta greitoji jį išsivežė patikrinti. Matėsi, kad žmogui viskas gerai, jis tik normaliai pasėdėjęs prie stalo. Sulaukėme policijos, parašėme paaiškinimus (aišku, paminėjau, kad „gatavas“ kaip lapas) ir išsiskirstėme savo keliais“, – rašo skaitytojas.

Redakcijai pradėjus domėtis avarijos aplinkybėmis, paaiškėjo, kad policija įformino avariją, tačiau komisariato vadovybė pasigedo duomenų dėl vairuotojo V.O. (gim. 1966 m.) girtumo.

„Man jau pačiam darosi įdomu. Pareikalavau visos įvykio medžiagos. Iš to, ką dabar žinau, mačiau ir girdėjau, man aišku, kad komisariate dar šiandien bus pradėtas tarnybinis patikrinimas. Mūsų pareigūnai gali turėti bėdos“, – 15min.lt žurnalistui sausio 28 d. sakė Ukmergės policijos vadovas Rolandas Kiškis.

Lieka neaiškumų dėl vairuotojo blaivumo

Po kelių dienų, siekiant objektyvumo, tyrimas buvo perduotas Vilniaus apskrities VPK. Čia tyrimas buvo tęsiamas nuo vasario 3 d. Tyrimui buvo skirtas mėnuo, kuriam praėjus jis buvo pratęstas dar mėnesiui. Tai padaryta dėl to, kad vasario mėnesį susirgo kai kurie žmonės, kuriuos tyrėjam reikėjo apklausti.

Atidarėme duris ir ištraukėme aplinkoje sunkiai besiorientuojantį pilietį. Iškviesta greitoji jį išsivežė patikrinti. Matėsi, kad žmogui viskas gerai, jis tik normaliai pasėdėjęs prie stalo. Sulaukėme policijos, parašėme paaiškinimus.Praėjusią savaitę tyrimas buvo baigtas, jo medžiaga perduota Vilniaus apskrities VPK viršininkui Kęstučiui Lančinskui.

Savo išvadose Vilniaus apskrities VPK Vidaus tyrimų skyrius apskrities policijos viršininkui siūlo keturis Ukmergės policijos patrulius ir vieną Ukmergės policijos komisariato budėtoją nubausti dėl eismo įvykio įforminimo tvarkos pažeidimų.

Kol kas lieka neaišku dėl avariją padariusio V.O. blaivumo. Kitą dieną po avarijos Ukmergės policijos viršininkas R.Kiškis 15min.lt žurnalistui sakė, kad vairuotojo girtumas nebuvo nustatytas.

„Girtumas jam nenustatytas. Ir dabar, praėjus beveik parai, jau ir nebus nustatytas. Jo kraujo ligoninėje nepaimta, kadangi žmonės per avariją nenukentėjo. Tačiau girtumo patikrinimu turėjo pasirūpinti patruliai“, – tąkart sakė Ukmergės policijos vadovas.

Neoficialiais duomenimis, tarnybinio patikrinimo medžiagoje yra atsiradęs dokumentas, kad V.O. avariją padarė būdamas blaivus.

Avariją patyręs vairuotojas sausio mėnesį dirbo įmonėje „Regitra“. Anksčiau jis yra dirbęs Ukmergės kelių policijoje, padalinyje, registruojančiame automobilius. Kai automobilių registravimą perėmė įmonė „Regitra“, V.O. irgi ten perėjo dirbti.

15min.lt toliau seka šią istoriją. Vilniaus apskrities VPK redakcijai jau pažadėjo, kad apskrities policijos viršininkui priėmus sprendimą dėl nuobaudų pareigūnams, tarnybinio patikrinimo išvados nuo visuomenės nebus slepiamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius