-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus apygardos teisme – liudininkų parodymai Vilniaus OMON byloje

Vilniaus apygardos teismas toliau tęsia liudininkų apklausas Vilniaus OMON byloje. 1991-aisiais siautėję omonininkai Vilniuje neteisėtai buvo sulaikę tuometį Krašto apsaugos departamento generalinio direktoriaus patarėją Artūrą Merkį.
Mitingą prižiūrintys OMON pareigūnai
Mitingą prižiūrintys OMON pareigūnai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie sulaikymo ir pabėgimo aplinkybes nukentėjusysis penktadienį pasakojo Vilniaus apygardos teismui, kuris nagrinėja baudžiamąją bylą dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui 1991 metais.

Kaltinimai šioje byloje pateikti buvusiems Vilniaus sovietų specialiosios paskirties milicijos OMON vadams – Boleslovui Makutynovičiui ir Vladimirui Razvodovui. Teismas yra konstatavęs, kad abu kaltinamieji vengia atvykti į posėdį, todėl byla nagrinėjama jiems nedalyvaujant.

A.Merkys pasakojo, kad 1991 metais jo tris vaikus auginusi šeima iš bendrabučio kambario Karoliniškėse kraustėsi į erdvesnį būstą prie Valakampių. Vyrui tuo metu kraustymuisi buvo paskirtas Vyriausybės autoūkiui priklausantis automobilis UAZ. Valakampiuose buvo įsikūrusi  ir OMON bazė. Manoma, kad kelis kartus per dieną pirmyn atgal su daiktais važinėjęs A.Merkys sukėlė omonininkų įtarimą – jie pamanė, kad nežinomas asmuo ėmė stebėti jų bazę.

Nukentėjusiojo teigimu, važiuojant vakare jam gal po penkto daiktų vežiojimo reiso miško keliuku, jį pasivijo keli automobiliai ir aplenkę sulaikė

Nukentėjusiojo teigimu, važiuojant vakare jam gal po penkto daiktų vežiojimo reiso miško keliuku, jį pasivijo keli automobiliai ir aplenkę sulaikė. Vairuotojui teko pateikti dokumentus.

„Aš pateikiau vairuotojo pažymėjimą, bet jiems šito buvo per maža. Jie surado mano kišenėse ir kitokius pažymėjimus – krašto apsaugos darbuotojo pažymėjimą, leidimą į Seimą, į Vyriausybę. Matyt, suprato, kad su manim reikia elgtis kitaip, nei su paprastu eismo dalyviu“, – žurnalistams po posėdžio pasakojo A.Merkys.

Iš sunkvežimio, kuriuo vyras vežė minkštus baldus ir vaikų žaislus, omonininkai netikėtai ištraukė į skudurą susuktą šautuvą. Omonininkai liepė A.Merkiui prieiti prie jų ir įsitikinti, kad tai – jo šautuvas. Manydamas, kad rengiama provokacija vyras sakė visomis išgalėmis stengėsi neliesti ginklo, kad nepaliktų pirštų atspaudų ir nebūtų pagrindo jo sulaikyti dėl tariamo neteisėto ginklo laikymo. A.Merkys suprato, kad tuo metu galėjo būti nuteistas už pasipriešinimą sovietų santvarkai ginklu ilgiems metams kalėjimo, todėl sumanė bet kuria kaina pasprukti.

Uždarytas į belangę Vilniaus centre, apie 4 val. vyras sulaukė pravažiuojančio automobilio, ir pasinaudojęs jo sukeltu triukšmu, išlaužė grotas, atjungė signalizaciją. Paskui perplaukė Vilnelės, kur jau buvo ledonešis, ir atbėgo iki Vidaus reikalų ministerijos. Iš ten buvo nuvežtas į policijos komisariatą, kur parašė pareiškimą dėl įvykio.

Pasak A.Merkio, jam būnant pas omonininkus, jis matė B.Makutynovičių.

„Pas B.Makutynovičių vyko filmavimas. Filmuojant jų operatoriams, aš turėjau prisilieti prie to rasto ginklo ir paaiškinti, kad jį turėjau. Matyt, tam, kad per tada populiarią laidą „Vremia“ (sovietų televizijos žinių laidą – BNS) būtų rengiamas reportažas, kaip ginkluoti Sąjūdžio, krašto apsaugos žmonės rengiasi karui prieš Sovietų sąjungą“, – sakė nukentėjusysis.

Jis byloje yra pareiškęs civilinį ieškinį dėl sulaikymo metu dingusių daiktų. UAZ automobilis po kurio laiko buvo grąžintas išardytas.

Į teismo posėdį penktadienį iš viso atvyko 15 nukentėjusiųjų.

Lietuvos teisėsauga teigia byloje atskleidusi 16 Lietuvos pasienio postų užpuolimo, ginklų grobimo, žmonių sužalojimo bei apšaudymo epizodų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius