Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 19 /10:43

Vilniaus baikeris už advokato nužudymą paliktas kalėti 13 metų, o laisvam jo bičiuliui bausmė nesugriežtinta

Lietuvos apeliacinis teismas tik simboliškai pakeitė ankstesnį nuosprendį Sauliaus Nakučio ir Mariaus Kriūno baudžiamojoje byloje, susijusioje su advokato Vladimiro Žukovskio nužudymu sostinės visuomeninio transporto stotelėje. Lemtingą 2009 m. lapkričio naktį iš penktadienio į šeštadienį autobuse kilęs neblaivių asmenų konfliktas buvo pratęstas gatvėje ir baigėsi mirtinu dūriu teisininkui į širdį.
Kaltinamųjų palaikyti į teismą kaskart atvyksta būrelis baikerių.
Kaltinamųjų palaikyti į teismą kaskart atvykdavo būrelis baikerių. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Griežtai už advokato nužudymą nuteisto baikerio žmona šįryt teisme pravirko.

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį baigė nagrinėti nuteistųjų ir našlės skundus rezonansinėje baudžiamojoje byloje, susijusioje su advokato 51 metų Vladimiro Žukovskio žmogžudyste sostinės visuomeninio transporto stotelėje, ir paskelbė vos šiek tiek pakeistą nuosprendį.

2011 m. itin griežtai sostinėje nuteistas baikeris Saulius Nakutis ir šiokios tokios atsakomybės irgi neišvengęs jo bičiulis Marius Kriūnas laukė Lietuvos apeliacinio teismo malonės.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./S.Nakutis teisme
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Saulius Nakutis teisme

Tačiau teisėjų kolegija, kurią sudaro Linas Šiukšta (pirmininkas, pranešėjas), Aloyzas Kruopys ir Regina Gaudutienė, nutarė taip: „Tos bausmės teisingos. Nei per švelnios, nei per griežtos.“

Vienintelis dalykas, ką apeliacinės instancijos teismas nusprendė kitaip – šiek tiek padidino nužudytojo advokato našlei priteistą turtinės žalos atlyginimo sumą.

Apeliacinis teismas šioje rezonansinėje baudžiamojoje byloje nagrinėjo abiejų nuteistųjų ir našlės skundus. Bylą kuruojantis prokuroras Vladimiras Sergejevas, apygardos teisme abu draugus buvo prašęs bausti vienodai (po 15 metų), kaip žiauraus nusikaltimo beveik lygiaverčius bendrininkus, apeliaciniame procese jokių pastabų nepareiškė.

Net 13 metų kalėjimo pirmosios instancijos teisme gavęs 36 metų S.Nakutis buvo prašęs perkvalifikuoti kaltinimus ir skirti švelnesnę bausmę.

Žmogžudystės vietoje irgi buvęs  27 metų  M.Kriūnas, kuriam Vilniaus apygardos teismas buvo skyręs tik metų laisvės apribojimo (naktinio namų arešto) bausmę, prašė jį visiškai išteisinti.

Pretenzijų dėl pirminio nuosprendžio apeliacinės instancijos teisme buvo pateikusi ir nukentėjusiąja šioje byloje pripažinta nužudyto teisininko našlė. Ji prašė M.Kriūną bausti griežčiau, kaip nusikaltimo talkininką.

Kolegija pakeitė nuosprendžio dalį, kurioje aprašytas turtinės žalos našlei atlyginimas.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./M.Kriūnas teisme
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Marius Kriūnas teisme

Dabar iš S.Nakučio priteista suma – 23 630,42 lito. Be to, iš abiejų nuteistųjų priteisė 1 900 litų nukentėjusiajai advokato išlaidoms kompensuoti.

Apeliacinis teismas konstatavo, Vilniaus apygardos teismas pagrįstai buvo pripažinęs abu vyrus kaltais ir teisingai nuteisė.

Teisėjai atmetė vieną svarbiausių apeliacinio skundo argumentų, kad nužudytasis pats savo elgesiu išprovokavo smurtą, nes esą neigiamai pasisakė prieš Lietuvos valstybę, priekaištavo baikeriui dėl tautiškos atributikos ant jo drabužių. Teisėjai patvirtino, kad konfliktas liko ir nužudymas įvykdytas dėl mažareikšmių priežasčių.

Šiandienis Apeliacinio teismo verdiktas įsiteisėjo iškart, tačiau dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Ir nuteistojo baikerio žmona, ir jo advokatas iškart po posėdžio 15min.lt sakė, kad svarstys tokią galimybę.

VIDEO: 15min.lt - apeliacinis nuosprendis advokato nužudymo byloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius