-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniaus narkomafijos byla: kvaišalai buvo „stumdomi“ net po teismų ir komisariatų langais

Teismas sostinėje pagaliau įsibėgėjo nagrinėdamas didžiąją baudžiamąją bylą, susijusią su Lapino ginkluotu nusikalstamu susivienijimu, įtariamu platinus didelius kiekius narkotikų.
Įtariamųjų sulaikymas
Įtariamųjų sulaikymas / Nuotraukos iš policijos filmuotos medžiagos

Vilniaus apygardos teismas pagaliau sklandžiai nagrinėja sunkiasvorę baudžiamąją bylą, susijusią su daugiau nei 60 asmenų vienijusios narkomafijos gaujos siautėjimu. Jos lyderiu laikomas Justas Belousovas, dėl sugebėjimo neįkliūti pareigūnams turintis Lapino pravardę, dar nepagautas, tačiau 27 asmenys, kurių veikos išskirtos į atskirą bylą, penktadienį buvo priversti išklausyti kaltinamąjį aktą.

Tiesa, perskaityti jį visą būtų užtrukę, ko gero, ištisą savaitę, todėl prokuratūros atstovas per 1,5 valandos pagarsino tik įžanginę jo dalį.

Valstybės kaltintojų duomenimis, Lapinas valdė gaujos branduolį, kuriam priklausę Remigijus Byčius, Genrikas Lisovskis, Jonas Dačka, Andrejus Denisas boso pavedimu turėjo kontroliuoti kitus susivienijimo narius, paskirstyti jiems vaidmenis, bausti nepaklusniuosius.

Atskleisti veiklos užkulisiai

Gaujos nariai turėjo aiškią hierarchiją, palaikė glaudžius tarpusavio ryšius, buvo pasiskirstę konkrečiomis veiklos teritorijomis, naudodavosi slaptais telefonais ir reguliariai juos keisdavo, buvo įsirengę slėptuves, ateities planus aptardavo per vadinamąsias „strielkas“, vesdavo „prekių“ ir finansų apskaitą.

„Ecstasy“ buvo platinamas, parduodant vieną tabletę ne pigiau nei už 10 litų. Gramo amfetamino minimali kaina – 30 litų.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Teismo salėje
Teismo salėje

Kvaišalų dozės buvo skaičiuojamos tūkstančiais, už narkotikus gauti pinigai – tūkstančiais ir net dešimtimis tūkstančių litų. Kaltinamajame akte pažymima, jog dalį iš nusikalstamos veikos gaunamų lėšų susivienijimų nariai naudojo savo šeimų nariams išlaikyti, pinigai buvo leidžiami ir advokatams samdyti.

Narkotikų prekeiviai sukiojosi įvairiose Vilniaus vietose, tarp kurių buvo minimos Lukiškių aikštė ir Tauro kalnas. Būtent iš Lukiškių aikštės pusės pačiame sostinės centre yra įėjimas į teismo rūmus, kuriuose gauja dabar teisiama. Netoliese yra ir Taurakalnis. Bylos duomenimis, kvaišalai „stumdyti“ ir prie vienos mokyklos, policijos komisariato.

Pas gaujos narius rasta 15 įvairių kalibrų ir kategorijų šaunamųjų ginklų bei apie 120 šovinių.

Bylos duomenimis, kompanija išplatino ne mažiau kaip 63 kilogramus amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kilogramų kanapių, apie 1 kilogramą kokaino, apie 400 gramų heroino ir per 13 tūkst. psichotropinių tablečių.

Gaujoje tvarka, teisme – anarchija

„Prokuroras skaito kaltinamąjį aktą. Prašau klausyti!“, – bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos vadovui Arūnui Kisieliui ne sykį teko sudrausminti tiek kaltinamuosius, tiek jų gynėjus.

Neapsieita ir be dar vieno akibrokšto: keturi kaltinamieji posėdžio metu leido sau išeiti iš salės.Teisme neapsieita ir be akibrokšto: keturi kaltinamieji posėdžio metu leido sau išeiti iš salės.

Procesą teko stabdyti ir po vieną aiškintis, kurių bylos dalyvių trūksta. Į salę grįžę Žaneta Tomaševič, Anželika Tomaševič, Viačeslavas Bogdanovas ir Ruslanas Apenkinas teismo buvo įspėti, kad kardomosios priemonės jų atžvilgiu gali būti sugriežtintos: „Jei kitą kartą išeisite – galite nebegrįžti. Yra Lukiškės, iš ten jus atveš.“

Šiuo metu iš 27 teisiamųjų suimtų ir konvojaus pareigūnų vežiojamų asmenų yra apie dešimt.

Kaltę jaučia tik 6 iš 27

Po prokuroro pasisakymo teismas kiekvieno kaltinamojo teiravosi, ar jie supranta, kuo yra kaltinami, ar pripažįsta kaltę bei kada duos parodymus.

Nė vienas iš nusikalstamo susivieninijimo organizatoriais laikomų kaltinamųjų kaltais neprisipažino, visi jie pageidavo duoti parodymus teisminio proceso pabaigoje, po visų liudytojų apklausos.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Teismo salėje
Teismo salėje

Dalis teisiamųjų kaltę pripažino iš dalies – nesutiko tik, kad priklausė susivienijimui.

Tokių, kurie visiškai sutiko su jiems inkriminuotais kaltinimais, iš 27 buvo vos 6 (kaltės nepripažino 12).

Teismas penktadienį paskelbė, kad atmeta dviejų kaltinamųjų prašymus dėl fonoskopinės ekspertizės skyrimo bei kaltinamojo akto grąžinimui prokuratūrai, įpareigojant jį patikslinti. „Faktinis kaltinamojo akto trūkumas yra formalus Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimas, kurį galima pašalinti, nes ginamasi nuo konkrečių faktinių bylos aplinkybių, o ne nuo Baudžiamojo kodekso straipsnio“, – pažymėjo kolegija.

Ar iš tiesų reikalingos telefoninių įrašų ekspertizės, teismas spręs išnagrinėjęs bylos medžiagą.

Bylos nagrinėjimą Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija žada tęsti pirmadienį, viliamasi apklausti geranoriškiausiai nusiteikusius kaltinamuosius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius