Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 01 /16:52

Vilniaus rajone savaime užsiliepsnojo Gaisrinių tyrimų centras: žala – 60 000 eurų

Priešgaisrinės saugos specialistai garantijų nuo gaisrų neturi – šeštadienio rytą Valčiūnuose (Vilniaus r.) liepsnos niokojo Gaisrinių tyrimų centro angarą. Per valandą gaisrą su kolegomis numalšinę centro šeimininkai lengviau atsikvėpė, kad nenukentėjo nei žmonės, nei itin brangi viduje buvusi laboratorinė įranga. Tačiau pastatui padaryta žala skaičiuojama dešimtimis tūkstančių eurų, o laboratorijos veikla kelias savaites gali būti sutrikdyta.
Gaisrinių tyrimo centras
Gaisrinių tyrimo centras / GTC nuotr.

Pirmosios spalio dienos rytą kilusio gaisro nuostolis dėl sudegusio stogo ir apdegusios sienos gali siekti apie 60 000 eurų.

GTC nuotr./Gaisrinių tyrimo centras
GTC nuotr./Gaisrinių tyrimo centras

Apie tai portalą 15min šeštadienį informavo Gaisrinių tyrimų centro (GTC) viršininkas Donatas Lipinskas, dalį laisvo savaitgalio dėl šio karšto įvykio praleidęs darbe.

Gaisrinių tyrimų centras įsikūręs Vilniaus rajono Valčiūnų kaime (Juodšilių sen.), Miško gatvėje.

GTC veikia vienoje uždaroje teritorijoje su Ugniagesių mokykla. Būtent šios įstaigos budintys darbuotojai, šįryt apie 7 val. ėję į rytinę pamainą, pastebėjo kaimynų gaisrą.

„Ugniagesių mokyklos darbuotojai ne tik pranešė apie įvykį Bendrajam pagalbos centrui, bet ir patys ėmėsi gesinti gaisro“, – sakė D.Lipinskis. Jo teigimu, ypač svarbu buvo tai, kad į įvykio vietą atvyko sunkvežimį su kopėčiomis turintys gelbėtojai.

Be sienos, stogo ir elektros likusios laboratorijos veikla sutriko. GTC viršininkas viliasi, kad į normalų darbo ritmą pavyks grįžti per keletą savaičių.

Specialistai iš karto nustatė, kad gaisro židinys buvo prie išorinės angaro sienos, iš pastato vidaus. Toje vietoje yra elektros įvado laidas. Preliminariai manoma, kad būtent čia ir įvyko trumpasis elektros jungimas. „Jokio kriminalo tikrai nėra“, – tikino GTC vadovas, pažymėjęs, kad maždaug aštuonerius metus veikiančio pastato elektros instaliacija buvo tikrinta vos prieš keletą mėnesių, ir tuomet jokių trūkumų nepastebėta.

Plokštėmis apsiūtą angaro fasadą ir stogą liepsnos niokojo apie pusvalandį – gaisro plitimą pavyko sustabdyti. Maždaug per valandą gaisras buvo likviduotas visiškai. GTC vadovybė jau ieško statybininkų, kuriems bus duota užduotis suremontuoti sieną ir iš naujo uždengti stogą. Dar vienas svarbus laukiantis darbas – iš naujo instaliuoti pastato elektros sistemą.

Šiuo metu elektros tiekimas į angarą, žinoma, yra nutrauktas, todėl ekspertų darbas jame negalės vykti. GTC viršininkas vylėsi, kad gaisro padarinius visiškai likviduoti pavyks per keletą savaičių.

„Gaisras įvyko ne darbo valandomis, todėl žmonių nebuvo ir niekas nenukentėjo. Taip pat labai svarbu, kad nesugadinta viduje stovinti labai brangi tyrimų įranga“, – gaisro padarinių nedramatizavo D.Lipinskis. Tuo pačiu GTC vadovas prisipažino, kad priešgaisrinės saugos specialistams patirti tokį nutikimą savo būstinėje nėra itin malonu.

GTC nuotr./Gaisrinių tyrimo centras
GTC nuotr./Gaisrinių tyrimo centras

GTC istorija ir veikla:

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (toliau – departamentas) Gaisrinių tyrimų centras (toliau – Centras) yra departamento mokslo įstaiga, nepriklausoma nuo gamintojų ir vartotojų, kompetentinga užsiimti centro nuostatuose nustatyta veikla. Centras yra juridinis asmuo, turintis sąskaitą banke, antspaudą su Lietuvos valstybės herbu ir savo pavadinimu, vėliavą ir ženklą.

GTC (anksčiau – Priešgaisrinė bandomoji stotis) įkurtas 1969 m. Įkurtos laboratorijos tikslas buvo tirti gaisrų priežastis ir atlikti gaisrinius bandymus. Vėliau Priešgaisrinė bandomoji stotis pakeitė pavadinimą į Bandomąją priešgaisrinę laboratoriją, o 1996 m. – Gaisrinių tyrimų centrą.

Centrą sudaro Administracinis skyrius, Degumo bandymų skyrius, Atsparumo ugniai bandymų skyrius, Sertifikavimo tarnyba ir Ekspertizių skyrius. Centre yra įdiegtos kelios kokybės valdymo sistemos, apimančios Degumo bandymų, Atsparumo ugniai bandymų skyrių bei Sertifikavimo tarnybos veiklą.

Gaisrinių tyrimų centras 1998 m. tapo pilnateisiu Europos gaisrinių bandymų laboratorijų asociacijos (EGOLF) nariu. Jo darbuotojai kasmet dalyvauja EGOLF posėdžiuose, kuriuose svarstomi klausimai, susiję su Europos standartais. 1999 m. buvo įsteigta Sertifikavimo tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius