Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus teismą užgulė grandiozinė politikų ir mafijos bendradarbiavimo byla (nuotraukos, video)

Pernai Trakų rajono savivaldybėje kilęs korupcijos skandalas, per kurį buvo paskelbti aukštų vietos politikų ryšiai su šešėlinio pasaulio autoritetais, tęsinį turės tik kitais metais. Mat pirmadienį Vilniaus apygardos teismas nesėkmingai bandė atversti su šiuo skandalu susijusią bylą.
Vilniaus apygardos teismas 2009 lapkričio 23 dieną mėgino atversti vadinamąją korupcijos Trakų rajono savivaldybėje bylą, kurioje figūruoja ir žinomų politikų pavardės, ir nusikalstamo pasaulio įžymybės Narkušos pravardė.
Įtariamuosius gina armija advokatų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šioje didžiulėje byloje dėl kyšininkavimo, papirkimo ir turto prievartavimo tarp kaltinamųjų minimi nusikalstamo pasaulio autoritetas Narkuša, buvęs Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Leonardas Karnila, buvęs Trakų rajono meras Vytautas Petkevičius, buvęs vicemeras Saulius Raščiauskas, taip pat Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, Kęstutis Biekša, Algimantas Visockis, Julius Urbanavičius, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Rudelienė, Mindaugas Kirlys, Rolandas Žilinskas, Gaudenta Sakalauskienė.

Kaltinamojo statusą šioje byloje turi įmonės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“ „Baltic Faber“, „Dializės centras“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus apygardos teismas 2009 lapkričio 23 dieną mėgino atversti vadinamąją korupcijos Trakų rajono savivaldybėje bylą, kurioje figūruoja ir žinomų politikų pavardės, ir nusikalstamo pasaulio įžymybės Narkuaos pravardė.
L.Karnila

Šiandien procesas nepradėtas, nes teismo salėje nepasirodė keli kaltinamieji ir advokatai. Teismas tik nustatė kito posėdžio datą – kitų metų vasario 12 dieną.

Kyšis – 200 tūkst. litų

2008-ųjų vasarį visuomenėje garsiai nuskambėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų surengta operacija, per kurią įkliuvo buvęs Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius L.Karnila.

Politikas su įkalčiais kišenėje buvo sulaikytas darbo kabinete, kai tarpininkė jam perdavė 10 tūkst. litų.

Skelbta, kyšis buvo skirtas tam, kad Trakų savivaldybė sutiktų parduoti Kudrionių kaime esančią poilsio bazę už 2,5 mln. litų.

Bazę ketinusios įsigyti bendrovės atstovams per tarpininkus buvo pasakyta, kad reikia sumokėti 200 tūkst. litų, antraip pastato pardavimo kaina esą bus gerokai padidinta.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus apygardos teismas 2009 lapkričio 23 dieną mėgino atversti vadinamąją korupcijos Trakų rajono savivaldybėje bylą, kurioje figūruoja ir žinomų politikų pavardės, ir nusikalstamo pasaulio įžymybės Narkuaos pravardė.
V.Petkevičius

Po kelių dienų įtarimai buvo pareikšti ir Trakų rajono merui V.Petkevičiui bei vicemerui S.Raščiauskui.

Jie įtarti tuo, kad už palankius sprendimus reikalaudavo pinigų politinėms partijoms. Teigiama, jog kaip kyšis už palankumą Artūro Paulausko vadovaujamai Naujajai sąjungai, kurios narys buvo V.Petkevičius, 2007 metais buvo pervesta 20 tūkst. litų. Artūro Zuoko vadovaujamai Liberalų ir centro sąjungai, kuriai priklausė L.Karnila ir S. Raščiauskas, pervesta 10 tūkst. litų.

Skandale figūravo ir Trakų kriminalinio pasaulio garsenybės Stanislovo Narkevičiaus, pravarde Narkuša, pavardė. Narkušai pareikšti įtarimai dėl turto prievartavimo, o jo bendrininkais įvardinti du minėti politikai – L.Karnila ir V.Petkevičius.

Trijulė apkaltinta, kad iš vieno Trakų verslininko bandė gauti 100 tūkst. litų.  Šis turto prievartavimo epizodas susijęs su Naujosios sąjungos Trakų skyriaus būstinės remontu. Tuomečiam šio skyriaus pirmininkui merui V.Petkevičiui pasirodė, kad viena statybos bendrovė už darbus paprašė per daug pinigų – 180 tūkst. litų.

Kai remontas buvo baigtas, V.Petkevičius pradėjo terorizuoti statybų bendrovės vadovą, kad būtų sumažinta kaina, tačiau statybinkai ragino laikytis pirminio susitarimo.

2007-ųjų lapkritį L.Karnilos darbo kabinete įvyko minimos statybos bendrovės vadovo ir mero V.Petkevičiaus pokalbis, kuriame dalyvavo ir kriminalinio pasaulio autoritetas S.Narkevičius.

Teigiama, jog Narkuša pakeltu tonu verslininką tikino, esą visi gyvename mažame miestelyje ir turėtume nesipykti. Narkuša siūlė draugiškai sumažinti atliktų darbų kainą 100 tūkst. litų. Tačiau statybininkai spaudimui vėl nepasidavė.

Kartu netgi puotaudavo

Kaip anksčiau pasakojo „Lietuvos rytas“, STT agentai slapta įrašė S.Narkevičiaus ir L.Karnilos pokalbius vienoje atokioje kavinėje Trakų rajone. Prieš tai šią pobūvių salę vienam vakarui buvo išsinuomoję STT techniniai darbuotojai. Tuomet jie čia sumontavo klausymosi aparatūrą.

STT pareigūnus pribloškė S.Narkevičiaus ir L.Karnilos pokalbių įrašai. Prie vaišių stalo S.Narkevičius nurodinėjo tuomečiam Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriui, ką priimti į darbą, kokias patalpas išnuomoti, kokį turtą leisti privatizuoti. Kaip vėliau paaiškėjo, beveik visi pakeltu tonu duoti Narkušos įsakymai buvo įvykdyti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus apygardos teismas 2009 lapkričio 23 dieną mėgino atversti vadinamąją korupcijos Trakų rajono savivaldybėje bylą, kurioje figūruoja ir žinomų politikų pavardės, ir nusikalstamo pasaulio įžymybės Narkuaos pravardė.
S.Narkevičius, pravarde Narkuša

Buvęs Trakų savivaldybės administracijos direktorius L.Karnila ne kartą buvo pastebėtas žemės sklypais prekiaujančio S.Narkevičiaus kompanijoje. Politikas dalyvavo ir praėjusių metų gruodį vykusiame nusikaltėlių šulo gimtadienyje. Jame Narkušą sveikino ir kriminaliniai autoritetai iš didžiųjų Lietuvos miestų. Tada L.Karnila aiškino, kad su S.Narkevičiumi mokėsi vienoje mokykloje, tad niekas negali uždrausti bendrauti kaip seniems pažįstamiems.

Narkuša – legendinis veikėjas

S.Narkevičius, pravarde Narkuša, teisėsaugininkų yra stebimas nuo 1993 metų. Tuomet buvo įtarta, kad jis reketuoja Trakų, Vievio, Lentvario ir Grigiškių verslininkus. 1996-aisiais S.Narkevičius buvo sulaikytas ir apkaltintas turto prievartavimu. Iš pradžių teismas leido jį suimti, tačiau vėliau ši kardomoji priemonė buvo pakeista švelnesne.

1997-ųjų spalį S.Narkevičius pripažintas kaltu dėl savavaldžiavimo, jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

2007-ųjų birželį Narkuša vėl buvo sulaikytas. Šį sykį jis policininkams užkliuvo, kai kabinėjosi prie Trakų prokuroro padėjėjos. Už šį smulkų nusižengimą S.Narkevičiui skirta piniginė bauda.

2008-ųjų vasarą Vyriausiasis administracinis teismas priėmė galutinį sprendimą panaikinti Trakų valdžios S.Narkevičiui išduotus statybų leidimus.

VIDEO: Trakų valdžios byla teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius