-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniaus teismas korupcijos byloje išteisino Kauno prokurorus ir advokatą

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį korupcijos byloje išteisino Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo pareigas ėjusį Juozą Bagdonavičių, Kauno apylinkės prokurorę Vidą Viduolienę ir advokatą Ričardą Lilą.
Išteisinamojo nuosprendžio paskelbimas
Išteisinamojo nuosprendžio paskelbimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas paskelbė, kad nepasitvirtino duomenys, jog pareigūnai davė kyšį V.Vduolienei už pažadą atlikti ar neatlikti tam tikrus veiksmus, taip pat nėra duomenų, kad V.Viduolienė priėmė kyšį.

„Pagaliau po trejų su puse metų aš galiu tikėti, kad Lietuvoje yra teisingumas“, – žurnalistams sakė V.Viduolienė. Moteris sakė dirbusi savo darbą, tačiau viešai buvo įvardinta kyšininke.

Prokuroras J.Bagdonavičius ir advokatas R.Lilas buvo kaltinami prokurorei V.Viduolienei perdavę alkoholinio gėrimo butelį, kad ji leistų advokatui susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir pateikti prašymą reikalingai ekspertizei skirti.

Tačiau bylą nagrinėjant teisme nustatyta, kad V.Viduolienei perduotas alkoholinio gėrimo butelis buvo R.Lilo, kaip buvusio kolegos, atneštos vaišės po neseniai įvykusių jo dukters vestuvių.

„Pokalbio metu, kuris slaptai buvo įrašinėjamas ir filmuojamas, buvo užfiksuoti žodžiai –„ragaišis“, „lauktuvės“, kurie patvirtina, kad alkoholinis gėrimas buvo perduotas ne už pažadus prokurorės kuruojamoje baudžiamojoje byloje, o draugiškos vaišės, likusios po minėtos šventės“, – paskelbė teismas.

V.Viduolienė taip pat ketina bylinėtis dėl žalos atlyginimo su valstybe, siekdama apsaugoti kolegas, kad su jais nepasikartotų tokia situacija.

Prokurorė organizavo ir kontroliavo R.Lilo ginamojo ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Kauno apylinkės prokuratūroje dabar eiliniu prokuroru dirbantis J.Bagdonavičius žurnalistams patvirtino, kad dėl jo atžvilgiu tuometinio generalinio prokuroro Dariaus Valio inicijuoto tarnybinio patikrinimo yra kreipęsis į Europos Žmogaus Teisių Teismą, jis yra gavęs atsakymą, kad jo skundas yra priimtas nagrinėti.

V.Viduolienė taip pat ketina bylinėtis dėl žalos atlyginimo su valstybe, siekdama apsaugoti kolegas, kad su jais nepasikartotų tokia situacija.

Ji sakė, kad jos kolega J.Bagdonavičius kaip pilietis ir pareigūnas teikė konsultacijas savo giminaičiams dėl žemės grąžinimo Kaune. Pasak prokurorės, nors žemė turėjo būti grąžinta, Kauno miesto savivaldybė darė įvairias kliūtis, kad tai nebūtų padaryta.

V.Viduolienė mano, kad „STT ir prokuratūros rankomis“ buvo susidorota su jos kolega J.Bagdonavičiumi – jo kabinete įrengta slapta pasiklausymo aparatūra, motyvuojant, kad jis ima kyšius. Pareigūnas buvo sekamamas devynis mėnesius ir paaiškėjo, kad jis neėmė jokių kyšių ir nepadarė nieko nusikalstamo.

„Su J.Bagdonavičiumi buvo susidorota, kaip su kovojusiu korupcija Kaune, apšaukiant korumpuotu pareigūnu“, – įsitikinusi V.Viduolienė.

Tada STT medžiagą persiuntė Generalinei prokuratūrai dėl galimų prokuroro tarnybinių pažeidimų. Tuometinis generalinis prokuroras D.Valys pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad operatyviniai veiksmai, panaudojus specialią techniką, kurios pagalba buvo klausomasi pokalbių, pripažinti neteisėtais, nes jie nebuvo sankcionuoti taip, kaip tuo metu numatė galiojusios Operatyvinės veiklos įstatymo nuostatos. Dėl šios priežasties teismas jų nevertino kaip įrodymų. Tuo metu galiojęs Operatyvinės veiklos įstatymas draudė naudoti operatyvines priemones aiškinantis baudžiamuosius nusižengimus.

Išteisinti prokurorus ir advokatą teisme prašė ir prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius