-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 17 /11:10

Buvęs Lietuvos banko vadovas Romualdas Visokavičius išteisintas „mailiaus byloje“

Teismas ketvirtadienį išteisino buvusį Lietuvos banko vadovą ir ambasadorių Romualdą Visokavičių dėl kaltinimų korupcija vadinamojoje „mailiaus“ byloje.
Teisme
Teisme / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Kartu su R.Visokavičiumi išteisinti dar šeši asmenys, dviem kaltinamiesiems skirtos baudos.

Teisėjas Robertas Rainys paskelbė, kad negali nuosprendžio grįsti prielaidomis.

„Reikia vadovautis tuo, kas įrodyta, o ne prielaidomis. Skandinavijoje teisėjas gali parašyti: „manau, buvo taip“. Lietuvoje – ne“, – aiškindamas nuosprendžio motyvus sakė teisėjas. Jis negailėjo kritikos bylą tyrusiai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT), prokuratūrai, bylą nušvietusiai žiniasklaidai.

„Organizuotos grupės nariai vieni kitiems kyšius dalijo?“, – stebėjosi byloje pateikta medžiaga teisėjas R.Rainys.

Aiškindamas nuosprendžio motyvus, jis sakė byloje nustatęs, kad kaltinamieji turėjo mažai laiko, todėl buvo klastojami dokumentai paramai gauti.

Organizuotos grupės nariai vieni kitiems kyšius dalijo? – stebėjosi byloje pateikta medžiaga teisėjas R.Rainys

Nuosprendis nėra galutinis, jis per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui. Generalinė prokuratūra žada apsispręsti dėl apeliacinio skundo, kai susipažins su 108 puslapių nuosprendžiu.

Baudžiamoji byla buvo nagrinėjama dėl neteisėtos juridinių asmenų veiklos, dokumentų suklastojimo ir jų panaudojimo, tarpininko kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo, pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą. Ji baigta tirti 2011 metais.

Šioje byloje kaltinimai dėl tarpininko kyšininkavimo ir sukčiavimo buvo pareikšti buvusiam Lietuvos banko vadovui ir ambasadoriui R.Visokavičiui. Generalinė prokuratūra prašė jam skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant metams, ir skirti ir 150 MGL dydžio – 19,5 tūkst. litų – piniginę baudą.

Pareigūnai įtarė, kad R.Visokavičius, pasinaudodamas savo padėtimi ir pažintimis, galėjo paveikti institucijas, pareigūnus ir politikus, kad organizuota grupuotė neteisėtai gautų milijoninę Europos Sąjungos paramą.

Nuteisti šioje byloje prašyta dar aštuonis kaltinamuosius – Vytautą Petrušonį, Mindaugą ir Egidijų Gesevičius, Ingą Dagytę-Riškę, Ingridą Jasonienę, Joną Jacunską, Skirmantą Miškinį ir Albertą Brinkį – skiriant jiems laisvės atėmimo bausmes jų vykdymą atidedant bei pinigines baudas.

Pareigūnai įtarė, kad organizuotai grupei vadovavo Lietuvoje ir užsienyje veikiančių baldais prekiaujančių įmonių savininkas E.Gesevičius. Bylos duomenimis, jo organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009-2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, pasikėsino apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą – 10 mln. litų iš Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto.

Šios lėšos buvo skiriamos pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007-2013 metų veiksmų programos antrosios prioritetinės krypties „Akvakultūra, žvejyba vidaus vandenyse, žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ priemonės „Žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ veiklos sritį „Investicijos į akvakultūros įmones“.

Šioje byloje liudytoju buvo apklaustas tuometinis žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Ikiteisminis tyrimas dėl siekio apgaule užvaldyti ES lėšas pradėtas 2010 metų sausio 27 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius