Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus teisme pagaliau pradėta nagrinėti riaušių prie Seimo byla (papildyta 15.11 val.)

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas ketvirtadienį pagaliau pradėjo nagrinėti vadinamąją riaušių prie Seimo bylą. Iki šiol tris kartus teismo posėdžiai buvo atidėti.
Antrasis bandymas atversti vadinamąją riaušininkų bylą.
Vadinamoji riaušininkų byla / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Į posėdį nesusirinko visi kaltinamieji – posėdžio pradžioje nebuvo Česlavo Dukelio ir Arturo Laveckio. Jiems teismas nusprendė pakeisti lengvesnes kardomąsias priemones į suėmimą ir jų atžvilgiu bylą atskirti.

Praėjus daugiau nei valandai Č.Dukelis su advokatu pasirodė teismo salėje.

Tris kaltinamuosius – Tomą Virbicką, Romą Vaicekauską ir Genriką Lisovskį – su antrankiais atvedė policijos pareigūnai. T.Virbicko atžvilgiu anksčiau byla buvo išskirta ir jo atžvilgiu paskelbta paieška. R.Vaicekauskas su antrankiais atvestas , nes šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę, jis jau teistas keturis kartus.

Dar vienas kaltinamasis – Skomantas Pakalka – iki šiol nerastas.

Visi kiti kaltinamieji atvyko.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Paulius Jablonskas ketvirtadienį perskaitė kaltinamąjį aktą, kuriame teigiama, kad kaltinamieji praėjusių metų sausio 16–ąją tarpusavyje susitarė priešintis pareigūnams ir pažeisti viešąją tvarką.

Pasak prokuroro, vyrai kurstė žmonės smurtauti, pažeisti viešąją tvarką, priešintis policijos pareigūnams ir patys tai darė. P.Jablonskas tvirtino, kad kaltinamieji keikė teisėsaugos pareigūnus, mėtė į Seimo langus ir pareigūnus sniego gniūžtes, akmenis, kiaušinius, ledo gabalus ir kitus daiktus.

Kai kurie kaltinamieji, pasak valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro, neblaivūs skatino šturmuoti Seimo rūmus ar pulti parlamentą saugojusius pareigūnus.

P.Jablonskas tvirtino, kad šie asmenys Seimo kanceliarijai padarė žalos už daugiau kaip 228 tūkst. litų (buvo išdaužti 42 Seimo rūmų langų paketai), Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams – žalos už 11 tūkst. litų. Žalos padaryta ir privatiems asmenims bei šalia Seimo esančioms įstaigoms: nukentėjo langai, niokoti automobiliai ir pan.

Riaušių byloje kaltinamaisiais įvardijami šie asmenys: Darius Subotkevičius, Tadas Šoblis, Romas Vaicekauskas, Genrikas Lisovskis, Edgaras Švabauskas, Aleksandras Daško, Tomas Čaikauskas, Karolis Lenkovskis, Jurijus Šidlionokas, Edgaras Jonušas, Andrejus Artemenko, Slavomiras Stankevičius, Aleksandras Aškelovičius, Tomas Virbickas, Aivaras Avgustinas, Česlavas Dukelis, Česlovas Bitovtas, Skomantas Pakalka, Tomas Čedrauskas, Vadimas Kundinovičius, Aleksejus Druzevas, Saulius Stepaitis, Saulius Žukauskas, Arturas Pantiuchinas, Leonidas Ivanovas, Sigitas Astratovas, Michailas Gajevskis, Arturas Laveckis ir Veslavas Lukaševičius.

Kaltinamiesiems gresia baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamojo kodekso 283 straipsnio 2 dalį, kuri numato riaušių organizatoriams, provokatoriams, smurtautojams ar turtą niokojusiems ar kitaip šiurkščiai viešąją tvarką pažeidusiems asmenims, kurie priešinosi policininkams arba naudojo šaunamąjį ginklą ar sprogmenis, laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Vilniaus apygardos prokuratūra dar nėra iki galo baigusi tyrimo dėl riaušių organizavimo ir dalyvavimo jose, nes atliekamas dar vienas tyrimas.

Du tyrimus nuspręsta vykdyti dėl to, kad būtų greičiau išnagrinėtos bylos ir nevilkinamas baudžiamasis procesas.

2009 metų sausio 16–ąją Vilniuje, Nepriklausomybės aikštėje, vykęs profesinių sąjungų organizuotas mitingas prieš Vyriausybės padidintus mokesčius baigėsi riaušėmis. Per jas nukentėjo apie 30 žmonių, išdaužta dalis Seimo langų, apgadinti kai kurie aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į Seimą. Profsąjungų atstovai tąkart nuo riaušininkų atsiribojo.

Riaušininkus tramdę Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas.

Papildyta 15.11 val.: Teismui ketvirtadienį pradėjus nagrinėti pirmąją bylą dėl pernai vykusių riaušių prie Seimo, prokuroras sako, kad antrosios bylos ikiteisminis tyrimas gali užtrukti.

„Byla kol kas tyrimo stadijoje (...) Neatmetame galimybės, kad dalį šios bylos atskirsime ir perduosime teismui, nes yra nustatyti konkretūs įtariamieji“, – BNS ketvirtadienį sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Sergejus Takvareli.

Praėjusių metų rugpjūtį, kai pirmoji riaušių byla buvo atskirta ir perduota teismui, antrojoje byloje buvo 36 įtariamieji. Dėl kai kurių įtariamųjų, pasak S.Takvareli, priimti nutarimai nutraukti ikiteisminius tyrimus dėl įrodymų trūkumo.

Prokuroras sakė, kad dar apie 80–ies galimų riaušių dalyvių asmenybės nėra nustatytos.

Įtariamiesiems antrojoje byloje, kaip ir kaltinamiesiems teisme ketvirtadienį pradėtoje nagrinėti pirmojoje byloje, gresia baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris numato laisvės atėmimą iki šešerių metų. Tokia maksimali bausmė gresia riaušių organizatoriams, provokatoriams, smurtautojams ar turtą niokojusiems ar kitaip šiurkščiai viešąją tvarką pažeidusiems asmenims, kurie priešinosi policininkams arba naudojo šaunamąjį ginklą ar sprogmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius