Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilniaus vandenų“ vadovai Darius Norkus ir Nerijus Laurinaitis siekia išteisinimo

Už kyšininkavimą nuteisti „Vilniaus vandenų“ vadovai siekia nuosprendžio panaikinimo.
Darius Norkus teisme
Darius Norkus (dešinėje) teisme / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už kyšininkavimą nuteisti du buvę bendrovės „Vilniaus vandenys“ vadovai Darius Norkus ir Nerijus Laurinaitis apskundė jiems paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį ir siekia, kad jį panaikintų aukštesnės instancijos teismas.

Antradienį Vilniaus apygardos teismas turėjo nagrinėti D.Norkaus ir N.Laurinaičio bei jų gynėjų apeliacinius skundus dėl balandžio 27 dieną jiems paskelbto Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo nuosprendžio.

Tačiau teismas gavo N.Laurinaičio gynėjo Mindaugo Paukštės prašymą atidėti bylos nagrinėjimą. Gynėjas nurodė, kad birželio 27 – liepos 9 dienomis yra išvykęs į užsienį.

Teismas nusprendė, kad nedalyvaujant gynėjui skundo nagrinėti negali ir posėdį atidėjo spalio 10 dienai. N.Laurinaitis valstybės skiriamo advokato nepageidavo.

D.Norkaus gynėja advokatė Alfreda Pūkienė BNS sakė, kad apygardos teismo prašoma panaikinti paskelbtą nuosprendį, nes jis, advokatės manymu, neatitinka įstatymų reikalavimų. Gynėjai apeliaciniame procese taip pat prašys atlikti įrodymų tyrimą bei kreiptis į Konstitucinį Teismą. Prašoma išaiškinti, ar ne pernelyg išplečiamai taikoma valstybės tarnybos sąvoka.

Teisininkų teigimu, N.Laurinaitis ir D.Norkus dirbo privačioje įmonėje, tuo metu teismas jiems pritaikė valstybės tarnybai taikomą straipsnį.

Teismas kaltais dėl kyšininkavimo pripažino D.Norkų ir N.Laurinaitį. Nuosprendžiu abiem nuteistiesiems skirta vienų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Abu kaltinamieji turės sumokėti po 20 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio, arba 2,6 tūkst. litų, įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

D.Norkus buvo bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius, jo pareigybė prilyginta valstybės tarnautojo pareigoms. N.Laurinaitis taip pat buvo valstybės tarnautojui prilygintas asmuo – „Vilniaus vandenų“ pardavimo ir rinkodaros direktorius.

Bylos duomenimis, veikdami bendrininkų grupėje, D.Norkus ir N.Laurinaitis 2010 metų vasarį kavinėje iš bendrovės „Komsetas“ komercijos direktoriaus P.K. pareikalavo 16 tūkst. litų kyšio už tai, kad „Vilniaus vandenys“ pasirašytų su šia bendrove serverinės virtualizavimo paslaugų sutartį. Pusė šios sumos turėjo būti perduota iki sutarties pasirašymo.

Po kurio laiko N.Laurinaitis paėmė 8 tūkst. litų. 2010 metų vasario 18 dieną N.Laurinaitis pareikalavo iš P.K. papildomų 4 tūkst. litų. Kitą dieną N.Laurinaitis perdavė D.Norkui iš P.K. pusę gautų pinigų (4 tūkst. litų) ir jį informavo apie papildomai pareikalautus 4 tūkst. litų. Bendrininkai nutarė, kad toks kyšio dydis pakankamas.

Po kurio laiko N.Laurinaitis susitiko su P.K. ir pareikalavo, kad dalis kyšio būtų perduota ne pinigais, bet jam ir dar vienam asmeniui nuperkant poilsinę kelionę į Egiptą.

Tokiu būdu 2010 metų vasario 23 dieną buvo sumokėti 3 tūkst. 838  litai už N.Laurinaičio ir kartu su juo vykusios J.J. poilsinę kelionę į viešbutį „Coral Sea Holiday“ Sharm El-Sheikho mieste Egipte.

Teisme apklausiami kaltinamieji kaltės nepripažino. Teismas, susipažinęs su baudžiamosios bylos duomenimis: liudytojų parodymais, rašytiniais bei kitais teisme ištirtais įrodymais, jų parodymus vertino kaip pasirinktą gynybos poziciją, siekimą išvengti baudžiamosios atsakomybės, todėl juos atmetė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius