Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus verslininko gabumai: lenkiški obuoliai virsdavo vaisiais iš Maroko

Vilniuje veikiančios bendrovės „Vantra“ direktorius už užmokestį Maroko, Brazilijos, Egipto, Kenijos, Makedonijos valstybių vardu klastodavo reikiamus kilmės sertifikatų blankus, tarptautinių krovinių transportavimo važtaraščius, patikrinimo aktus ir kitus prekių gabenimo dokumentus, parodė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrimas.
Lenkiškų obuolių pintinė
Asociatyvinė iliustracija: lenkiški obuoliai / „Scanpix“/AP nuotr.

Bendrovės vadovas nuteistas už nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą ir dokumentų klastojimą.

Po FNTT atlikto tyrimo Vilniaus apygardos teismas nuteisė sostinėje veikiančios bendrovės „Vantra“ direktorių Aldą Motiejūną, organizavusį neteisėtą gėlių, vaisių ir kitų augalinės kilmės produktų eksportą į trečiąsias šalis. FNTT atlikus tyrimą buvo išsiaiškinta, kad Rusijai įvedus tam tikrų Europos Sąjungoje (ES) užaugintų ar pagamintų prekių embargą, Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos įmonės ieškojo būdų, kaip ES šalyse įsigytus augalinės kilmės maisto produktus realizuoti Rusijos rinkoje.

Būdą, kaip apeiti įstatymus, rado Vilniuje veikiančios įmonės „Vantra“ direktorius. Už užmokestį Maroko, Brazilijos, Egipto, Kenijos, Makedonijos valstybių vardu jis suklastodavo reikiamus kilmės sertifikatų blankus, tarptautinių krovinių transportavimo važtaraščius, patikrinimo aktus ir kitus būtinus prekių gabenimo dokumentus. Taip prekių savininkai ir vežėjai išvengdavo realios prekių patikros Lietuvoje ar kitose ES šalyse, nesunkiai galėjo nuslėpti tikrąją prekių kilmę. Pavyzdžiui, suklastojus dokumentus Lenkijoje užauginti obuoliai buvo parduodami kaip vaisiai iš Maroko.

Už suklastotus prekių kilmės dokumentus užsakovai su Lietuvos įmonės direktoriumi atsiskaitydavo dviem būdais: grynaisiais pinigais be jokių apskaitos dokumentų arba pagal suklastotas sąskaitas faktūras už neva suteiktą tam tikrą paslaugą (pervežimo, tarpininkavimo ar kitą), tada pervesdavo pinigus į lietuvio valdomos lengvatinio apmokestinimo (angl. offshore) kompanijos banko sąskaitas, esančias Latvijos banke.

Atskleidžiant visą nusikalstamos veikos mechanizmą, FNTT tyrėjai kratų metu rado nusikalstamos veiklos įrodymus: įvairių ES šalių įmonių antspaudus, parašo pavyzdžių antspaudus, lengvatinio apmokestinimo įmonės finansinius dokumentus, suklastotus prekių kilmės sertifikatus ir prekių pervežimo dokumentus.

Vilniaus apygardos teismas yra nuteisęs neteisėto eksporto organizatorių A.Motiejūną, taip pat jam padėjusius tris asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius