-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniuje egzekuciją keturiolikmečiui surengęs apsauginis: „Norėjau apraminti“

Praėjusių metų gruodį į viešumą iškilo žiaurus smurto protrūkis. Apsaugos darbuotojo kambariuke užrakintas nepilnametis pats iš ten nebeišėjo, jį išgabeno medikai. Pirmadienį prieš Vilniaus miesto apylinkės teismą stojo egzekuciją surengęs, dabar jau apsauginiu nebedirbantis 24-erių metų Paulius Planutis.
Paulius Planutis
Paulius Planutis / V.Miškinio nuotr.

Ne mažiau nei 7 papurškimai dujomis, ne mažiau nei 12 smūgių – tokiais veiksmais prieš keturiolikmetį kaltinamas P.Planutis. Prokurorai jam inkriminuoja viešosios tvarkos pažeidimą.

Ligoninėje nukentėjusiajam diagnozuoti veido ir akies nudegimai, krūtinės ląstos ir galvos sumušimas, plaštakos nubrozdinimas, inksto sumušimas ir hematoma.

„Visą mėnesį mano vaikas net bijojo eiti į parduotuvę. Aš pusantro mėnesio bijojau apsaugos darbuotojų. Dukra naktimis verkdavo ir prašydavo nemušti jos brolio“, – teismo salėje pasakojo nukentėjusiojo motina.

Anot jos, smurtą prieš brolį matė dvylikametė sesuo, ji ir iškvietė pagalbą.

Apkaltino vagyste

Visa istorija prasidėjo gruodžio 12-osios popietę, vaikinas su savo sese ir draugu nuėjo į parduotuvę nusipirkti po gabaliuką picos, ten dar kurį laiką skaičiuodami centus pastoviniavo prie gaiviųjų gėrimų lentynos.

Už picą susimokėjusi trijulė išėjo iš parduotuvės, pasuko už kampo planuodami ramiai užkąsti, tačiau juos pasivijo apsaugos darbuotojas. Čia P.Planučio ir nukentėjusiojo versijos išsiskiria.

Anot pastarojo, apsauginis pokalbį pradėjo stipriu smūgiu į pilvą ir kaltinimais dėl vagystės. Nepilnametis neneigia bandęs gintis nuo jį netikėtai užpuolusio apsauginio. Tačiau P.Planutis teisme sakė tik bandęs nepilnametį sulaikyti ir pirmas nesmurtavęs.

V.Miškinio nuotr./Paulius Planutis
V.Miškinio nuotr./Paulius Planutis

„Tiesiog per monitorius pastebėjau, kad galbūt kelias vagystes įvykdęs jaunuolis išėjo iš parduotuvės. Išbėgau ir sulaikiau jaunuolį, nes jis įtariamas vagyste. Jis nesutiko eiti su manimi, pradėjo muistytis, vengė sulaikymo. Kelis kartus trenkė man į veidą. Matydamas, kad jis gali mane sužaloti, bandžiau jį pargriauti, man nepavyko.

Susirinko žmonių minia. Jaunuolis neatrodė, kad būtų nepilnametis. Kaip ir žinau, kad pagal įstatymą negalima nepilnamečio sulaikyti. Įvyko grumtynės, galiausiai jaunuolis sutiko eiti į vidų. Nežinau, kas jam, prašviesėjo galva ar kaip“, – savo įvykių versiją dėstė apsaugos darbuotojas.

Tiesa, tądien jaunuolis nebuvo apsivogęs, anot apsauginio, nepilnametis ankstesnėmis dienomis kelis kartus buvo pastebėtas vagiantis šokoladą. Dėl šių tariamų vagysčių policijoje pradėtas tyrimas, bet atidžiai peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašus pagrindo kaltinimams pareigūnai nerado.

V.Miškinio nuotr./Paulius Planutis ir advokatas Vidmantas Žiemelis
V.Miškinio nuotr./Paulius Planutis ir advokatas Vidmantas Žiemelis

Surengė egzekuciją

Jaunuolį P.Planutis nusivedė į apsaugos kambariuką, ten užsirakino. Netrukus čia pasirodė ir nukentėjusiojo sesuo su visą incidentą lauke mačiusia prekybininke.

„Tada atrakinau duris ir pradėjau su jomis šnekėti, jos reiškė nepasitenkinimą, kodėl sulaikiau jaunuolį. Kol aiškinausi, jis bandė bėgti, o tada, viršydamas savo įgaliojimus, trenkiau į pilvą vieną kartą ir papurškiau dujų“, – situaciją prisiminė apsauginis.

Jis pasakojo nepamenantis, kiek smūgių sudavė ir pripažino – nepilnametis apsaugos kambariuke nesipriešino.

„Norėjau apraminti, nes lauke, kai mušėsi taip aršiai, galvojau ir viduje pradės, – teisino dėl smurto priežasties klausiamas P.Planutis, o paprašytas patikslinti, kiek kartų naudojo dujas, atsakė. – Jam daug papurškiau, neskaičiavau, kiek purškiau, bet daug kartų.“

Norėjau apraminti, nes lauke, kai mušėsi taip aršiai, galvojau ir viduje pradės

Užfiksuotas ir ankstesnis smurtas

P.Planučio advokatas Vidmantas Žiemelis prašė kaltinamąjį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Anot jo, vaikinas apsaugos darbuotoju daugiau nebedirbs, šiuo metu jau beveik baigė mokslus profesinėje mokykloje ir planuoja tapti suvirintoju.

Taip pat jis nuoširdžiai gailisi ir pripažįsta visus jam pateiktus kaltinimus, žada atlyginti visą nukentėjusiųjų prašomą sumą dėl neturtinės žalos – 5 tūkst. eurų. Dalį jų, 1000 eurų net buvo pasiryžęs sumokėti čia pat, teismo salėje.

Laiduoti už P.Planutį sutiktų jo tėvas, teismo salėje jis tikino smerkiantis sūnaus poelgį ir vertinantis neigiamai, tačiau buvo įsitikinęs – padės sūnui pasitaisyti. Teisėjo paklaustas, ar turi planą, kaip tą daryti, viena iš tėvo minčių – uždrausti sūnui žaisti kompiuterinius žaidimus.

Stop kadras/Paulius Planutis
Stop kadras/Paulius Planutis

Paauglio motinos nuomone, apsaugos darbuotojas turėtų būti nuteistas.

„Man iš tikrųjų gaila ne šito žmogaus, – žiūrėdama į P.Planutį sakė ji. – Bet jo tėvų. Todėl man atrodo, tas laidavimas beprasmis. Jis pusę metų jautėsi labai drąsiai, kol nepadaviau ieškinio į teismą.“

Pats P.Planutis klausiamas, ar tai pirmasis toks incidentas, tikino anksčiau sulaikęs įtariamuosius, tačiau be smurto.

„Tiesiog anksčiau taip nesipriešindavo, nesimušė, tiesiog paimi už rankos ir eina žmogus“, – kalbėjo P.Planutis.

Tačiau 15min anksčiau jau skelbė vaizdo įrašą, kur tas pats P.Planutis matomas žiauriai daužantis pagyvenusio amžiaus vyriškį. Apsauginio kambarėlyje bananu jis žmogui sudavė ne mažiau nei 10 smūgių.

VIDEO: Nufilmuota, kaip apsaugos darbuotojas žiauriai daužo vyriškį

Kaip 15min pasakojo vaizdo įrašu pasidalijęs šaltinis, apsaugos darbuotojas savo „žygdarbių“ nė kiek nesigėdijo.

„Šį įrašą pats jis rodė visiems savo draugams ir ne tik“, – sakė jis. Kitą dieną sumuštas vyras kreipėsi į medikus, buvo pradėtas ir ikiteisminis tyrimas, tačiau jam atsiėmus pareiškimą, tyrimas nutrauktas.

Po teismo posėdžio apie šį įrašą 15min paklausė P.Planučio. „Be komentarų“, – lakonišką atsakymą pateikė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius