Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 31 /21:55

Vilniuje sulaikyta pavojinga organizuotų nusikaltėlių gauja, planavusi pagrobti vienos Vilniaus įmonės savininką

Vilniaus policijos pareigūnai šiomis dienomis sulaikė pavojingų nusikaltėlių gaują. Kai kuriuos gaujos narius teismas jau leido suimti.
Nėrijus Puškorius ir Kęstutis Lančinskas
Prokuroras Nėrijus Puškorius ir Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gauja sulaikyta po kurį laiką vykusios slaptos policijos operacijos. Pareigūnai apie sulaikytą gaują ir jos nusikaltimus kol kas nelinkę plačiau kalbėti. Esą antradienį vidurdienį Vilniaus policijoje bus surengta spaudos konferencija, per kurią ir bus atskleista daugiau smulkmenų.

15min.lt žiniomis, sulaikytiems asmenims inkriminuojamas dalyvavimas nusikalstamo susivienijimo veikloje, gaujos nariai įtariami plėšimais, turto prievartavimu, kitais sunkiais nusikaltimais.

Gauja siautėjo Vilniuje ir Vilniaus apylinkėse. Jos nariai sulaikyti prieš kelias dienas, teismas įtariamuosius leido suimti.

Papildyta 11.37 val.: Generalinė prokuratūra informuoja, kad sulaikyti devyni gaujos nariai.

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, po ilgalaikio tyrimo praeitą savaitę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, pasitelkę Vilniaus apskrities VPK viešosios policijos valdybos mobilios kuopos pareigūnus, sudavė smūgį galimam nusikalstamam susivienijimui – atliko tikslinę operaciją, nukreiptą prieš ilgą laikotarpį Vilniuje ir jo apylinkėse nusikalstamas veikas darančią asmenų grupę.

Vilniaus apskrities VPK ONTV pareigūnai sulaikė devynis asmenis, kurie įtariami tuo, kad ilgą laiką dalyvavo nusikalstamo susivienijimo veikloje, padarė turto prievartavimus, plėšimus iš gyvenamųjų namų, kitus sunkius nusikaltimus, susijusius su fizinio smurto panaudojimu prieš asmenis.

Įtariama, jog darydami nusikalstamas veikas įtariamieji galėjo naudotis šaunamaisiais ginklais, vilkėti policijos uniformas, naudoti policijos specialiąsias priemones. Prieš sulaikymą Vilniaus apskrities VPK ONTV, LKPB, kitų policijos padalinių veiksmais buvo užkardyta šių asmenų daroma nusikalstama veika, kai jie rengėsi pagrobti vienos Vilniuje veikiančios žinomos įmonės savininką, ketindami naudoti prieš jį fizinį smurtą, pagrobti nukentėjusįjį bei prievartauti iš jo didelės vertės turtą.

Operacijos metu Vilniaus apskrities VPK ONTV, Nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai atliko apie 20 kratų įtariamųjų gyvenamosiose vietose ir automobiliuose. Kratų metu rasta radijo ryšio priemonių, šaunamųjų ginklų maketai, narkotinių ar psichotropinių medžiagų, grynųjų pinigų.

Įtariamiesiems įteikti pranešimai apie įtarimą padarius nusikalstamas veikas, numatytas Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 249 str. 2, 3 d. (ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizavimas ir vadovavimas jam, dalyvavimas nusikalstamo susivienijimo veikloje), 180 str. 1, 2,  3 d. (plėšimai), 181 str. 2, 3 d. (turto prievartavimai).

Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo nutartimis nusikaltimo vietoje sulaikytiems įtariamiesiems bei kitiems galimiems šio nusikalstamo susivienijimo nariams paskirtos kardomosios priemonės – suėmimai – 3 mėnesiams. Du įtariamieji, kaip įtariama, pasislėpę nuo policijos pareigūnų, yra ieškomi.

Toliau atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai ir renkami duomenys apie šio nusikalstamo susivienijimo narių padarytus nusikaltimus. Neatmetama galimybė, jog paaiškės ir daugiau šių asmenų padarytų sunkių nusikaltimų.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities VPK ONTV pareigūnai. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikalimų ir korupcijos skyriaus prokurorai.

Papildyta 13.01 val.: Vilniaus apskrities VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas teigia, kad kai kurie sulaikytos gaujos nariai jau anksčiau buvo žinomi policijai, kai kurie į pareigūnų rankas pakliuvo pirmą kartą. Policija teigia, kad tai yra sostinėje veikiančios nusikaltėlių grupuotės „Smaugliai“ atšaka.

Sulaikytųjų gaujos narių amžius yra 30–40 m. Sulaikytas ir gaujos lyderis, kurio pareigūnai kol kas neįvardija. Gauja buvo sekama maždaug metus.

„Mes juos praminėme „mokesčių inspekcija“, kadangi jie prievartavo turtą iš asmenų, užsiimančių nelegalia veikla. Sulaikyti buvo paskutinėje pasiruošimo stadijoje, kai vyko grobti verslininko“, – teigia K.Lančinskas.

Nors Vilniaus policijos vadovas tvirtina, kad gauja skriaudė asmenis, užsiimančius nelegalia veikla (kontrabanda, neteisėta prekyba akcizinėmis prekėmis ir pan.), policija neturi duomenų, kad įmonės vadovas, kurį bandyta pagrobti, būtų daręs kažką nelegalaus.

„Manome, kad jie norėjo jį pagrobti gavę kažkokios netikslios informacijos. Pats verslininkas nieko nežinojo ir neįtarė, nors buvo gana ilgai sekamas“, – sakė Vilniaus policijos vadovas.

Nors jau sulaikyti devyni gaujos nariai, dar du įtariamieji spėjo pasislėpti.

„Manau, kad ir jie bus greitai sulaikyti“, – teigia Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Nėrijus Puškorius.

Pasak K.Lančinsko, sulaikomi gaujos nariai pasipriešinti nespėjo, nors vienas ir bandė. Kol kas su pareigūnais jie nebendradarbiauja.

„Šitie žmonės yra tokie užkietėję gaujos nariai, kad iš jų mes nelabai tikimės bendradarbiavimo. Nusikaltimams jie buvo gerai pasiruošę, naudojo policijos uniformą, turėjo ginklų, ginklų imitacijų, antrankių, radijo stočių“, – sako K.Lančinskas.

Atnaujinta 21.55 val. LTV laidoje „Dienos tema“ paskelbta, kurį žinomą verslininką norėjo pagrobti gauja. Pranešta, kad gauja norėjo pagrobti pramogų ir poilsio centro „Belmontas“ direktorių Anuprą Mišeikį.

VIDEO: Vilniuje sulaikyta pavojinga organizuotų nusikaltėlių gauja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius