Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2012 09 19 /15:43

Teismas užkirto kelią Seimo kelių erelio išsidirbinėjimui: Vinco Babiliaus byla dėl garsiosios avarijos išnagrinėta politikui už akių

Teismas sostinėje trečiadienį, savaip traktuodamas visus niuansus dėl teisinės neliečiamybės, drąsiai atvertė ir už akių išnagrinėjo Seimo nario Vinco Babiliaus bylą dėl garsiosios visureigio avarijos bei pabėgimo iš jos vietos.
Vincas Babilius
Vincas Babilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip žinoma, praėjusį kovą Seimo nario Vinco Babiliaus nesuvaldytas visureigis „VW Touareg“ Vilniuje trenkėsi į automobilį „Mazda 6“, kliudė šviesoforą, tačiau vairuotojas iš avarijos vietos pabėgo. Nors parlamentarui V.Babiliui yra panaikinta teisinė neliečiamybė, šios bylos nagrinėjimas teisme iki šiol strigo.

Trečiadienio popietę Vilniaus miesto 1-ame apylinkės teisme dėl šios rezonansinės avarijos surengtas dar vienas posėdis.

V.Babilius į teismą neatvyko, neatsiuntė ir advokato (kurio neva ilgai nesėkmingai ieškojo). Politikas iš anksto buvo atsiuntęs teisėjui raštą, kuriuo prašė atidėti bylos nagrinėjimą, nes esą jam, kaip kandidatui į būsimą Seimą, yra suteikta teisinė neliečiamybė.

Bylą nagrinėjantis teisėjas Olegas Zaicevas šį prašymą atmetė kaip nepagrįstą ir V.Babiliaus bylą išnagrinėjo administracinėn atsakomybėn traukiamam asmeniui už akių.

Teismas rėmėsi tuo, kas rašoma Seimo rinkimų įstatyme. Įstatymo 49 straipsnio „Kandidato į Seimo narius neliečiamybė“ 1-asis punktas skelbia, kad „Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus kandidatus ir kandidatų sąrašus, taip pat iki pirmojo naujai išrinkto Seimo posėdžio (po pakartotinių arba naujų rinkimų – iki Seimo nario priesaikos) kandidatas į Seimo narius be Vyriausiosios rinkimų komisijos sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip varžoma jo laisvė.“

Tačiau tas pats straipsnis turi ir 2-ąjį punktą: „Šio straipsnio 1 dalies nuostatos netaikomos kandidatams į Seimo narius, kurie eina Seimo nario, Vyriausybės nario ar teisėjo pareigas. Šių asmenų neliečiamybės klausimas sprendžiamas Konstitucijos ir įstatymų nustatyta tvarka.“

Teisėjas O.Zaicevas vadovavosi tuo, kad klausimas dėl V.Babiliaus, kaip pareigas einančio Seimo nario, teisinės neliečiamybės jau yra nustatyta tvarka išspręstas balandžio 17 d.

Prisiminė lemtingą vakarą

Trečiadienį į teismą atvyko visi proceso dalyviai: nukentėjusysis vilnietis studentas Mindaugas Novikovas, jo tėvas automobilio savininkas Anatolijus Novikovas, kartu su draugu tą vakarą važiavusi mergina Ieva Murauskaitė, eismo įvykį savo akimis matęs vilnietis Donatas Blinkevičius, taip pat du policijos pareigūnai, iškviesti forminti avarijos aplinkybių.

Visi liudytojai sutartinai kartojo, kad Seimo narys avarijos metu atrodė neblaivus. Policininkai irgi patvirtino, jog girdėjo apie tai, tą vakarą vos atvykę į avarijos vietą, kur visureigio vairuotojo, kaip žinoma, jie neberado.

Per avariją nuo politiko nukentėjęs „Mazda 6“ vairuotojas Mindaugas Novikovas pasakojo, kad V.Babiliaus vairavimas jam užkliuvo ir anksčiau. Esą kai jis nuo Mykolo Romerio universiteto važiavo Ateities gatve pro „Mandariną“ Pašilaičių „Maximos“ link, tamsusis „VW Toaureg“, jį lenkiant, išplaukė iš pirmosios eismo juostos ir mašinos vos nesusidūrė. „Papypsėjau“, – kaip išvengė susidūrimo, prisiminė M.Novikovas.

Už kelių šimtų metrų jaunam vairuotojui, norėjusiam sukti kairėn į J.Baltrušaičio gatvę, teko sustoti prie raudono šviesoforo. Visureigis įlėkė į „Mazda“ galą.

Apie tai, kaip viskas vyko, teisme emocingai pasakojo keleivė I.Murauskaitė. „Aš rankoje laikiau kavos puodelį... Tada pylė mums į galą, ir mes skrendam į priekį! Apipyliau visą mazdą kava... Ji, beje, dar buvo karšta. Mindaugas išlipo, o aš iš to streso puoliau valyti panelės kavą“, – neišdildomais įspūdžiais su teisėju dalijosi liudytoja.

Šviesoforą nuvertė sprukdamas

Vilnietis Donatas Blinkevičius teismui savo ruožtu paliudijo, kaip avarija atrodė iš šalies. Po smūgio į kito automobilio galą parlamentaro visureigis sustojo. Tačiau netrukus pradėjo važiuoti. Sankryžoje buvo ankšta, todėl VW vairuotojui teko taranuoti šviesoforo stulpą. Sankryžos viduryje visureigis užgeso. Tačiau vairuotojui vėl pavyko paleisti variklį, iš jo pliūptelėjo juodi dūmai. Mašina nuvažiavo netoli: V.Babilius sustojo netoliese, „Volkswagen“ centro aikštelėje, ir netrukus išlipo, kad pamėgintų užglaistyti visą šį reikalą.

„Mazda 6“ vairuotojui teko prisiminti, kaip V.Babilius, jo automobilį išvadinęs gelda, siūlė 20-25 tūkst. litų kompensaciją, dėl to paties telefonu derėjosi su jaunuolio tėvu A.Novikovu. Deryboms nesusiklosčius, politikas paėmė ant asfalto gulėjusį savojo VW valstybinį numerį ir, susistabdęs taksi, išvyko.

Tikisi kuo griežtesnių sankcijų

Po posėdžio M.Novikovas sakė, kad tikisi kuo griežtesnės teismo bausmės V.Babiliui (žr. filmuotą medžiagą).

Įspūdžiais apie įvykį su žurnalistais po posėdžio pasidalijo ir vilnietis D.Blinkevičius (vaizdo komentaras apačioje). Pilietiškumu nustebinęs jaunas vyras neslepia, kad iki šiol siunta ant Seimo nario už nusikalstamai pavojingą elgesį. Tuo metu, kai nevaldomas „VW Touareg“ lėkė į sankryžą, šalia „Mazda“ automobilio prie raudono šviesoforo stovėjo ir D.Blinkevičiaus mašina. Keleivės vietoje sėdėjo tuo metu nėščia buvusi jo žmona. Likimui dėkojantis vyras irgi tikisi, kad Seimo nariui nepavyks išvengti atsakomybės.

Teisėjas O.Zaicevas verdiktą V.Babiliui žada skelbti spalio 4 dieną.

VIDEO: 15min.lt - MAZDA 6 vairuotojas reikalauja kuo griežčiau bausti Seimo narį V.Babilių

VIDEO: 15min.lt - avariją mačiusio vilniečio Donato Blinkevičiaus įspūdžiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius