Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 12 05 /14:58

Vitas Tomkus neteko brangaus advokato, todėl nebegalėjo toliau bylinėtis prieš Dainių Radzevičių dėl „WikiLeaks“ publikacijų

Teismas iki kitų metų atidėjo privataus kaltinimo tvarka iškeltą baudžiamąją bylą, kurioje „Respublikos“ vadovas Vitas Tomkus siekia nuteisti Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininką Dainių Radzevičių.
Vitas Tomkus
Vitas Tomkus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusiame posėdyje dėl ligos nepasirodęs Vitas Tomkus šį pirmadienį į teismą atvyko be advokato.

Paaiškinęs, kad nebeturi sutarties su jam atstovavusiu žinomu teisininku Kaziu Pėdnyčia, „Respublikos“ vadovas paprašė bylos nagrinėjimą atidėti: „Kadangi baudžiamoji byla, be advokato būtų sudėtinga“.

Teisėja domėjosi, ar advokatas K.Pėdnyčia nebedirba šioje byloje todėl, kad nesutapo teisininko ir kliento nuomonės.

„Brangu“, – lakoniškai paaiškino V.Tomkus.

Savo ruožtu LŽS pirmininką Dainių Radzevičių šioje byloje ginantis advokatas siūlė procesą tęsti.

„Atsižvelgiant į bylos eigą – berods, tai jau ketvirtasis posėdis, o byla yra labiau dėl vertinimų, o ne dėl faktų, manyčiau, galime nagrinėti bylą toliau“, – argumentavo teisininkas.

Tačiau tuo pačiu LŽS vadovo atstovas tiesiog užvertė teismą prašymais prijungti prie bylos naujus  dokumentus, su kuriais susipažinti reikia laiko ne tik teisėjai, bet ir V.Tomkui, o juos įvertinti pastarajam galėtų padėti profesionalus teisininkas. Todėl teisėja Ainora Kornelija Macevičienė konstatavo, kad byloje darytina pertrauka iki sausio 30 dienos.

Užvertė teismą papildoma medžiaga

D.Radzevičiaus advokatas Kęstutis Švirinas pirmadienį teismui visų pirma pateikė antstolio pažymą, kad publikacijas apie „WikiLeaks“ paskelbtą informaciją iki šiol galima rasti ir portale 15min.lt, ir didžiausio bei įtakingiausio Norvegijos dienraščio „Aftenposten“ elektroniniame archyve.

„Su ja galima laisvai susipažinti“, – pabrėžė K.Švirinas, kalbėdamas apie D.Radzevičiaus komentuotą informaciją.

Teismui taip pat pateikta daktaro, docento, Vilniaus universiteto Lietuvių kalbos katedros dėstytojo Antano Smetonos parengta išvada, jog D.Radzevičiaus asmeniniame tinklaraštyje paskelbtas komentaras yra ne žinia, o subjektyvi autoriaus nuomonė.

Dar vienas svarbus teismui pateiktas D.Radzevičiaus ir jo gynėjo dokumentas – duomenys apie naujus, tiesa, dar neįsiteisėjusius Vilniaus apygardos teismo sprendimus. Teismas yra atmetęs V.Tomkaus pretenzijas dėl aptariamų „WikiLeaks“ publikacijų tiek portalui „Delfi“, tiek dienraščiui „Verslo žinios“.

Advokatas K.Švirinas pabrėžė, jog atmestamas „Respublikos leidinių“ ieškinius teismas konstatavo,  kad buvo paskelbta visuomenei svarbi informacija ir žmonės turėjo teisę ją sužinoti.

Dar viena teismui pateiktų dokumentų dalis susijusi su Žurnalistų etikos inspektoriaus ataskaitomis, kasmet rengiamomis Seimui. „Tai oficialūs dokumentai, oficialių institucijų dokumentai, kad Vito Tomkaus asmenybė yra vertinama neigiamai“, – šių ataskaitų svarbą apibūdino teisininkas K.Švirinas.

Reikalauja milijono

Kaip skelbta anksčiau, šioje privataus kaltinimo byloje žiniasklaidos magnatas, „Respublikos“ leidėjas ir vyriausiasis redaktorius V.Tomkus prašo nuteisti LŽS pirmininką D.Radzevičių.

V.Tomkus reikalauja milijono litų neturtinės žalos kompensacijos už tai, kad D.Radzevičius galbūt jį apšmeižė savo asmeniniame tinklaraštyje.

„WikiLeaks“ paviešintuose JAV diplomatų dokumentuose teigiama, kad Lietuvos žiniasklaidos magnatai savo valdomą spaudą kartais naudoja kaip reketo priemonę. Apie šią skandalingą informaciją komentarą „Wikileaks: Tomkaus „Respublika“ išdavė ir pardavė žurnalistiką“ savo asmeniniame tinklaraštyje parašęs LŽS pirmininkas D.Radzevičius užsitraukė „Respublikos leidinių“ vadovo V.Tomkaus nemalonę.

Ligšiol šioje byloje surengti keli – parengiamasis, taikinamasis ir labai trumpas teisiamasis, posėdžiai, tačiau oponentai gražiuoju nesusitarė ir yra pasiryžę bylinėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius