Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausioje rinkimų komisijoje – buhalterinės apskaitos pažeidimai

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tinkamai nekontroliuoja apygardų ir apylinkių rinkimų komisijų pirmininkų finansinės veiklos, nes trūksta teisinio šių santykių reglamentavimo, – nustatė Valstybės kontrolė, įvertinusi, kaip VRK naudojo 2008 m. Seimo rinkimams organizuoti skirtas lėšas. Be to, nenustatytos rinkimų komisijų darbo laiko apskaitos taisyklės neleidžia užtikrinti tinkamo valstybės lėšų naudojimo, teigiama Valstybės kontrolės pranešime spaudai.

Pasak valstybės kontrolierės Rasos Budbergytės, būtina įstatymiškai įtvirtinti asmeninę apygardų ir apylinkių rinkimų komisijų pirmininkų atsakomybę Vyriausiajai rinkimų komisijai už rinkimų organizavimui skirtų biudžeto lėšų naudojimą. „Tokiu atveju, nustačius teisės aktų pažeidimus, iš komisijų pirmininkų būtų galima reikalauti atlyginti valstybei padarytą žalą“, – virtina valstybės kontrolierė.

Auditoriai nustatė, kad 2008 metų rinkimų į Seimą metu kai kurių apygardų komisijų pirmininkams atlyginimai skaičiuoti už visas kalendorines mėnesio dienas, taip viršijant Darbo kodekse nustatytus darbo laiko apribojimus. Be to, pažeidžiant įstatymą nei vienam VRK nariui nebuvo mokamas priedas už ištarnautus valstybei metus.

Penkiose audituotose rinkimų apygardose nustatyta neteisingo atlyginimo komisijų nariams skaičiavimo atvejų.

Penkiose audituotose rinkimų apygardose nustatyta neteisingo atlyginimo komisijų nariams skaičiavimo atvejų: klaidingai apskaičiavus mėnesio visų komisijos narių darbo laiką, Senamiesčio rinkimų apygardoje išmokėti didesni atlyginimai, o Vakarinėje apygardoje, neatsižvelgus į dirbtą laiką, apygardos komisijos vadovybei atlyginimas mokėtas taikant maksimalų tarifą. Auditoriai taip pat nustatė, kad pažeidžiant Vyriausybės nutarimą 24 audituotose apylinkių komisijose jų pirmininkams vienkartinės piniginės išmokos rinkimų organizavimo laikotarpiu skirtos dukart, o dviejose Vakarinės rinkimų apygardos apylinkėse jos buvo didesnės, nei leidžia teisės aktai.

Pažeidimų nustatyta ir samdomo personalo darbo užmokesčio apskaitoje: Vakarinės rinkimų apygardos buhalteriui darbo užmokestis skaičiuotas taikant didesnius tarifus nei nustato Vyriausybės nutarimas, o Senamiesčio, Radviliškio ir Suvalkijos apygardose nebuvo fiksuojamas buhalterių ir kompiuterininkų darbo laikas. Todėl auditoriai negalėjo įvertinti, ar jiems darbo užmokestis buvo apskaičiuojamas pagal teisės aktus. 

Įvertinęs nustatytus reikšmingus teisės aktų pažeidimus VRK, valstybės kontrolieriaus pavaduotojas Viktoras Švedas priėmė sprendimą. Komisijai rekomenduota užtikrinti apygardų ir apylinkių rinkimų komisijų darbo laiko apskaitos ir darbo apmokėjimo kontrolę, o esant teisės aktų pažeidimams – taikyti materialinę atsakomybę. Taip pat pasiūlyta inicijuoti teisės aktų pakeitimus, numatant apygardų rinkimų komisijų pirmininkų atsakomybę už biudžeto lėšų naudojimą ir finansinę veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius