Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalistų karai po „WikiLeaks“ publikacijų: Vito Tomkaus ir Dainiaus Radzevičiaus akistata teisme

Sostinės teisme bandyta sutaikyti „Respublikos leidinių“ vadovą V.Tomkų ir LŽS pirmininką D.Radzevičių. Susitaikymas neįvyko, byla perduota nagrinėti teisiamajame posėdyje.
Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.
Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vilniaus miesto 2-ame apylinkės teisme pirmadienio popietę antrą sykį bandyta surengti taikinamąjį posėdį privataus kaltinimo byloje, kurioje žiniasklaidos magnatas, „Respublikos“ leidėjas ir vyriausiasis redaktorius V.Tomkus prašo nuteisti Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininką D.Radzevičių.

V.Tomkus reikalauja milijono litų neturtinės žalos kompensacijos už tai, kad D.Radzevičius galbūt jį apšmeižė savo asmeniniame tinklaraštyje.

Šįkart į teismą atvyko ir V.Tomkus, ir du sykius dėl jam netinkamos posėdžio datos nedalyvavęs D.Radzevičius.

Šiandien prieš posėdį V.Tomkus, laikydamas rankoje trejus metus nebeleidžiamo dienraščio L.T. pirmojo puslapio kopiją, priekaištavo D.Radzevičiui, kokią žiniasklaidą jis esą propaguoja. Įsitaisęs salėje ir laukdamas teisėjos, V.Tomkus rašikliu apipaišė D.Radzevičiaus atvaizdą praėjusio šeštadienio „Vakaro žinių“ viršelyje.

Beje, kaip prieš savaitę pasakojo 15min.lt, praėjusį pirmadienį oponento neatvykimą V.Tomkus įvertino kaip nepagarbą teismui, o savo energiją žiniasklaidos magnatas išliejo su pavaldiniais surengęs „spaudos konferenciją“ D.Radzevičiaus advokatui.

Vienas atsiprašė, kitas atsiprašymo neišgirdo

„Atsiprašau, teismas buvo bejėgis...“, – po ilgiau nei valandą trukusio bandymo sutaikyti varžovus atsiduso teisėja Ainora Kornelija Macevičienė, perdavusi bylą nagrinėti teisiamajame posėdyje, kuris numatytas po mėnesio.

V.Tomkus su D.Radzevičiumi taip išsamiai išdėstė savo pozicijas ir atsakė į vienas kito klausimus, jog šiandienė jų akistata labiau priminė bylos nagrinėjimą iš esmės, o ne taikinamąjį posėdį.

„Jei įžeidžiau, gerbiamas Vitai Tomkau – atsiprašau, bet nuomonė yra tokia, kokia yra“, – posėdžio pabaigoje savo poziciją išreiškė D.Radzevičius.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Vitas Tomkus teisme
Vitas Tomkus teisme

Teisėjos paklaustas, ar priima oponento atsiprašymą, V.Tomkus pareiškė: „Aš negirdėjau atsiprašymo!“

Netrukus jis pridūrė: „Geriausiu atveju aš galėčiau sumažinti ieškinį iki pusės milijono, pasigailėdamas tamstos vaikų.“

Teisėja prašė konkretumo

„Šitas žmogus jau trejus metus intensyviai šmeižia Lietuvos žiniasklaidą. Jis kaltina mus reketu, rankų laužymu“, – teisme kalbėjo V.Tomkus.

Jis minėjo, kad D.Radzevičiaus kritikos strėlės smigo ne tik „Respublikai“, „Vakaro žinioms“, bet ir „Lietuvos rytui“.

„Šitas pilietis įžeidė ne tik mane, bet ir visą Lietuvos žiniasklaidą!“ – kartojo V.Tomkus.

Dienraščio L.T. viršelį, kuriame užfiksuota Mertinų šeima, be maudymosi kostiumėlių leidusi laiką bendrame paplūdimyje, žiniasklaidos magnatas rodė ir teisėjai. „Aš nedrįsau jums atnešti vidinių nuotraukų. Tai yra pornografija!“, – pareiškė V.Tomkus.

Jo oponentas D.Radzevičius nei su nebeleidžiamu dienraščiu, nei su kitomis norvegiško kapitalo žiniasklaidos priemonėmis nėra ir niekada nebuvo susijęs.

Matydama, kad V.Tomkus abstrakčiai ir globaliai šneka apie visą žiniasklaidą, teisėja jį nutraukė ir priminė, kad į teismą jis kreipėsi kaip privatus asmuo dėl asmeninio įžeidimo, šmeižto.

„Padaryta didelė, nepataisoma žala mano reputacijai“, – patvirtino V.Tomkus, apibūdinęs save kaip „vardą ir svorį“ tarptautinėje leidėjų bendruomenėje turintį asmenį.

„Jūs truputėlį susiaurinkite“, – teisėja vis prašė V.Tomkaus kalbėti kuo konkrečiau, aptariant tai, ką D.Radzevičius parašė savajame tinklaraštyje.

Paskatino V.Tomkų atsiimti skundą

„Dainius Radzevičius inkrimuoja man sunkius nusikaltimus. Tikiuosi, jis surinkęs įrodymus, o ne bobučių kalbas. Jei tų faktų nebus, jis turi atsakyti pagal įstatymą“, – griežtai nusiteikęs teisme buvo V.Tomkus.

Savo ruožtu D.Radzevičius teisme aiškino, jog nieko šmeižti, turint omenyje ir patį V.Tomkų, neketino. Jis tik pareiškė savo nuomonę, paremtą viešai paskelbtais duomenimis.
Informacijos apie tai, kad „WikiLeaks“ ir Lietuvos portalų paskelbtos žinios yra melagingos, D.Radzevičius neturėjo ir iki šiol neturi.

Jis aiškino negalintis nei daryti įtakos, nei atsakyti už kitų šaltinių viešai paskelbtą informaciją, todėl siūlė V.Tomkui aiškintis ne su juo, o su pirminių šaltinių atstovais.

„Suradau galvoje tokias mintis, kokias suradau, ir išdėsčiau jas labai nuoširdžiai“, – apie tai, kad tinklaraštyje paskelbė tik savo nuomonę, kartojo D.Radzevičius. Jis pridūrė, jog nebūdamas  teisėjas nesiryžtų spręsti, ar tie pirminių šaltinių duomenys, kurių įkvėptas jis išsakė savo nuomonę, yra teisingi.

Užsiminęs apie tai, kad dar tik prasidedantis teismo procesas jau kainavo jo šeimai nemažai nervų, laiko ir pinigų, D.Radzevičius pareiškė esąs nusiteikęs geranoriškai: „Jei Vitas Tomkus atsiimtų skundą mano atžvilgiu, tikrai nesiruošiu ieškoti kompensacijų.“

Taikiklyje po posėdžio – LŽS vadovas

Po posėdžio „Respublikos grupės“ leidinių žurnalistai užvertė D.Radzevičių klausimais, fotografai, negailėdami baterijų, apšvietė blykstėmis. V.Tomkus, kaip prieš savaitę su oponento advokatu, šioje improvizuotoje „spaudos konferencijoje“ šįkart nedalyvavo.

„WikiLeaks“ paviešintuose JAV diplomatų dokumentuose teigiama, jog Lietuvos žiniasklaidos magnatai savo valdomą spaudą kartais naudoja kaip reketo priemonę. Apie šią skandalingą informaciją komentarą „Wikileaks: Tomkaus „Respublika“ išdavė ir pardavė žurnalistiką“ savo asmeniniame tinklaraštyje parašęs LŽS pirmininkas D.Radzevičius užsitraukė „Respublikos leidinių“ vadovo V.Tomkaus nemalonę. V.Tomkus D.Radzevičių padavė į teismą ir reikalauja iš jo priteisti milijoną litų.

VIDEO: 15min.lt - Vito Tomkaus replikos Dainiui Radzevičiui prieš posėdį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius