Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 27

Gegužės pradžia – ne tokia šilta, kokios norisi, bet maloni

Ateinanti savaitė bus šiltesnė ir malonesnė, tačiau tai dar nėra šiluma, kokios visi laukia, LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė. Anot jos, duomenys rodo, kad gegužę temperatūra būdavo ir labai aukšta, ir krisdavo žemyn, tad ateinantis mėnuo gali būti įvairus.
Sakurų žydėjimo šventė
Sakurų žydėjimo šventė / 15min/Viktorijos Savickos nuotr.
Temos: 2 Orai Gegužė

– Kokia dabartinė situacija? Pastebima, kad šių metų šildymo sezonas gali tapti vienu ilgiausių per pastarąjį dešimtmetį.

– Balandžio mėnuo tikrai išskirtinis, bet ne tik šalčiu ir pabaigos vėsa. Prisiminkime pirmąsias jo dienas, kai šilo net iki 22–24 laipsnių. Taigi negalima peikti balandžio, kad jis labai blogas. Pavyzdžiui, 2005 m. balandžio pabaiga buvo šaltesnė nei pradžia, kaip ir šiais metais. Vidutinė paros temperatūra vis dar žema, todėl šildymo sezonas tikrai gali būti vienas ilgiausių.

– Kokios bus artimiausios dienos?

– Penktadienio naktį debesys atsitrauks, bus giedra, be kritulių. Temperatūra žemesnė, artima nuliui. Keli laipsniai šalčio turėtų būti šiaurės Lietuvoje ir Žemaitijoje. Pietų Lietuvoje ir prie jūros bus keli laipsniai šilumos.

Penktadienio dieną iš pietryčių vėl priartės debesys, jie plis po visą Lietuvą, todėl dieną palis daugelyje rajonų, bus iki 5–10 laipsnių šilumos. Šalčiausia bus pietryčiuose, o Žemaitijoje, kur saulės bus daugiau ir debesys atkeliaus vėliausiai, temperatūra gali pakilti iki 12 laipsnių.

Nemaloniausias bus šeštadienis, kai atkeliaus žemo atmosferos slėgio sūkurys, atnešdamas debesų ir lietaus. Naktį bus 2–7 laipsniai šilumos, o apniukusią dieną gana vėsu, vos keliais laipsniais šilčiau. Gal tik į šeštadienio pavakarę, debesims traukiantis iš pietinių rajonų, temperatūra juose gali pakilti iki 10–12 laipsnių šilumos.

Sekmadienį vėl sulauksime lietingų orų, debesų juosta vingiuos per rytinę šalies dalį. Joje lietus bus ilgesnis ir įkyresnis. Vakarinėje pusėje bus daugiau pragiedrulių, saulės. Naktį temperatūra teigiama, dieną – 5–10 laipsnių šilumos.

Panašūs orai išliks ir pirmadienį, gal vienu kitu laipsniu šilčiau. Kitos savaitės viduryje debesų gali sumažėti, matysime daugiau saulės, bus ramu. Naktimis temperatūra bus teigiama, o dienomis galbūt pasieks ir 15 laipsnių šilumos. Palyginus su šia savaite, ateinanti bus šiltesnė ir malonesnė.

– Tuoj prasidės gegužė, bet ar pasiteisins mūsų viltys?

– Kaip ir minėjau, gegužės pradžioje atkeliaus šiltesni orai, bet tai dar ne ta šiluma, kurios norime. Gegužės pradžia bus šilta, bet ne tokia, kokia kartais būna. Vidutinė gegužės temperatūra Lietuvoje svyruoja nuo 13 laipsnių šilumos pietvakariuose iki 11 laipsnių pajūryje.

Yra buvę ir karštų dienų, kai temperatūra siekė net 33 laipsnius šilumos. Tačiau mėnesio pradžioje būdavo ir šaltų naktų, kai temperatūra krisdavo iki 5–7 laipsnių šalčio. Taigi gegužė gali būti įvairi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius