Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 12

Meteorologai persigalvojo: ši vasara gali tapti karščiausia per 5 tūkst. metų

Meteorologai skaičiuoja naujus rekordus. Paleoklimatinių tyrimų duomenimis panašios anomalinės kaitros Europinėje Rusijos dalyje nebuvo jau penkis tūkstančius metų.
Karštis
Karštis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokį sensacingą pranešimą paskelbė Rusijos Hidrometeorologijos centro direktorius Romanas Vilfandas. 

„Labai tiksliai galima pasakyti, kad tokia aukšta temperatūra tikrai nebuvo užfiksuota per 130 profesionalių instrumentinių stebėjimų metų. Tikrai nepasitaikė, kad temperatūra viršytų 7–8 laipsniais netgi ne vidurkį, o ankstenį rekordą! – sakė R. Vilfandas. Teoriniais jo paskaičiavimais, ši vasara turėtų būti pati karščiausia per 5 tūkst. metų.

Ciklonai į Rusijos europinę dalį negali prasimušti jau 50 dienų. Visą šį laiką ten karaliauja anticiklonas, lemiantis karštį ir sausrą.

„Kritulių lygis per beveik du mėnesius – viso labo tik 1–6 mm, o tai reiškia, kad žemė praktiškai sudeginta“, – praneša ITAR TASS.

Gaisrų skaičius – dar vienas rekordas. Iki šiol niekada per tokį laikotarpį nebuvo užfiksuoti 26 tūkst. gaisrų. Tačiau idealios sąlygos naujiems gaisrams išlieka. Todėl šis rekordas dar gali būi „pagerintas“.

Sinoptikai ginčijasi dėl anomalijų kilmės

Meteorologai vis ginčijasi, kodėl kyla tokios ribinės situacijos: potvyniai Pakistane, sausra Rusijoje. Daugelis klimatologų linkę manyti, kad svarbiausia priežastis – globalus planetos atšilimas. Ir tik nedaugelis laikosi nuomonės, kad tai – laikinas svyravimas.

Klimato atšilimas skatina garuoti vandenį, nuo planetos paviršiaus. Taip didėja garų skaičius atmosferoje. Todėl, kai susidaro sąlygos lietui, jis būna gerokai smarkesnis nei įprastomis sąlygomis. Ko gero taip nutiko ir Pakistane.

Kita vertus, meteorologai siūlo nedaryti skubotų išvadų. Juk temperatūros ir kritulių vidurkis matuojamas ne vienerius metus. Dažniausiai imamas 30 metų laikotarpis. Todėl kategoriškai teigti, kad pasaulis labai smarkiai pasikeitė, dar būtų per anksti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius