-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 25

Naujausia orų prognozė žiemai: ar bus sniego per Kalėdas?

Pasak sinoptikų, šiuo metu gan šiltus lapkričio orus jau artimiausiomis dienomis pakeis žiemiškas šaltukas, atnešantis ne tik žemesnę temperatūrą, bet ir sniegą. Tiesa, pirmojo sniego jau paragavome ir nelabai juo džiaugėmės dar lapkričio pradžioje. Ar tai reiškia, kad ir žiema šiemet bus šaltesnė?
Žiema
Žiema / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Žiema Orai

Prognozė gerokai pasikeitė

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas teigė, kad pastarosiomis dienomis amerikiečių teikiama sezoninė prognozė labai pasikeitė.

Dar visai neseniai gruodis buvo prognozuojamas 0,5-1 laipsniu šaltesnis nei paprastai (vidutinė daugiametė gruodžio norma – apie 1,9 laipsnio šalčio). Šiuo metu jis prognozuojamas arti normos, šaltesnis vos iki pusės laipsnio. Visgi jis bus gerokai šaltesnis nei pernai, kai vidutinė temperatūra siekė net 2,7 laipsnio šilumos.

„Reikia nepamiršti, kad šios prognozės rodo tik tendenciją, bet neparodo, atskirų savaičių ir dienų temperatūros svyravimų. Geras to pavyzdys – šis lapkritis. Mėnesio pradžioje orai buvo šaltesni, netgi turėjome sniego, dabar yra šilčiau nei įprastai“, – teigė pašnekovas.

Jau keletą metų žiemos metu stebime ekstremalius temperatūrų šuoliukus nuo didelių šalčių iki nulinės ar net teigiamos temperatūros.

Pasak jo, pagal dabartines prognozes, tiek sausis, tiek vasaris turėtų būti šiltesni nei įprastai. Sausis – 1-1,5 laipsnio, o vasaris – net daugiau negu 2 laipsniais. Sausio ir vasario vidutinė temperatūra – apie 3,2 laipsnio šalčio.

„Tačiau tai nereiškia, kad visiškai nebus šalčių. Pastarųjų metų žiemos tokios, kad šaltų dienų ar savaičių pasitaiko, nepaisant, kad vidutinė mėnesio temperatūra nėra žema. Tiesiog dėl klimato kaitos pokyčių jau keletą metų žiemos metu stebime ekstremalius temperatūrų šuoliukus nuo didelių šalčių iki nulinės ar net teigiamos temperatūros“, – aiškino specialistas.

Ar bus sniego?

Kritulių visus žiemos mėnesius turėtų būti kaip įprastai. Gruodis ir sausis – drėgnesni mėnesiai, vasaris – sausesnis. Kita vertus, jei žiemą laikosi minusinė temperatūra, vasarį būna susidariusi didžiausia sniego danga, nes sniegas kaupiasi.

„Pastaruoju metu dėl temperatūros šokinėjimų pas mus žiemą dažni atodrėkiai, todėl sniego gali ir nebūti. Tikėtina, kad ir šiemet su sniegu bus taip pat: jis iškrinta, ištirpsta, vėl iškrinta ir vėl ištirpsta“, – teigė D.Valiukas.

Pasak jo, žiema turėtų būti panaši kaip pernai, tik šiek tiek šaltesnė, ypač gruodį.

„Pernai gruodis buvo pakankamai šiltas, su teigiama vidutine temperatūra. Šįkart jis bus net keliais laipsniais šaltesnis. Ar turėsime sniego per Kalėdas, nuspėti, aišku, sunku. Pagal esamą prognozę, jis bus net truputį šaltesnis nei įprastai. Jei nebus didelių atodrėkių, visai įmanoma, kad sniego bus. Net iškritęs mėnesio viduryje, jis gali išsilaikyti iki Kalėdų“, – svarstė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius