Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 05 /14:28

Orai.lt: uraganinis ciklonas į Lietuvą atneša stiprų vėją ir pūgas

Ketvirtadienį Šiaurės vakarų ir Vidurio Europą atakuoja uraganinis ciklonas Ksaveras. Šiaurės, ir Baltijos jūrų pietinėse pakrantėse tikimasi pačių stipriausių, iki 160 km/ val. arba per 40 m/sek. vėjo gūsių. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus atstovai savo ruožtu gyventojams primena, kaip saugiai elgtis užklupus gamtos stichijai.
Pūga kelyje
Pūga kelyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Greitai artėjant ciklonui, Lietuvoje ketvirtadienį antroje dienos pusėje daug kur pietvakarių vėjo gūsiai sustiprės iki 15–20 m/s, pajūryje vakare pasieks 25 m/s. Kritulių bus palyginti nedaug. Temperatūra sieks 2-7 laipsnius šilumos.

Didžiausia jėga šis ciklonas smogs Lietuvai penktadienio naktį. Stipriausi vėjo gūsiai, siekiantys iki 30-32 m/sek. laukiami Klaipėdos jūrų uosto akvatorijoje, Kuršių mariose. Pajūryje tikimasi 28-30 m/sek. Kitur Lietuvoje vėjo gūsiai sieks 17-22 m/sek., vietomis iki 27 m/sek. Labai stiprus vakarų, šiaurės vakarų vėjas pūs ir dieną. Numatomos šlapdribos, sniegas, kils pūgos, formuosis plikledis. Temperatūra naktį ir dieną svyruos apie nulį laipsnių.

Šeštadienis išliks labai vėjuotas. Vakarų, šiaurės vakarų vėjo gūsiai sieks 15-20 m/sek., pajūryje iki 24 m/sek. Protarpiais kris sniegas, šlapdriba. Vietomis kils trumpos pūgos. Temperatūra naktį ir dieną bus artima nuliui laipsnių.

Sekmadienio naktį daug kur, dieną tik vietomis trumpai pasnigs. Vėjas rims, nors naktį vakarų, šiaurės vakarų vėjas dar bus gana gūsingas, tad gali pustyti. Temperatūra naktį nukris iki 2-7 laipsnių šalčio, dieną svyruos tarp 0-5 laipsnių šalčio.

Ugniagesiai pataria saugotis

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus atstovai savo ruožtu ketvirtadienio popietę gyventojams priminė, kaip saugiai elgtis užklupus gamtos stichijai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų būti atsargius ir rekomenduoja, kaip elgtis pučiant stipriam vėjui ir prasidėjus smarkiai pūgai.

Nestovėkite po aukštais medžiais, nestatykite automobilių po jais, nes pučiant stipriam vėjui virsta dideli medžiai ir lūžta jų šakos. Taip pat nestovėkite po elektros linijomis. Jokiu būdu nelieskite elektros laidų, venkite būti po elektros perdavimo ir ryšių linijomis, netoli jų atramų. Prasidėjus šlapdribai ir šąlant, pučiant stipriam vėjui, elektros perdavimo ryšių linijos, stogai, įvairios atramos ir konstrukcijos, taip pat medžių šakos aplimpa sniegu ir apledėja, o nuo sniego ir ledo svorio gali trūkti arba lūžti.

Nelieskite ir ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes jie gali sukelti pavojų Jūsų gyvybei. Pučiant stipriam vėjui gali sutrikti elektros energijos tiekimas, todėl namuose turėkite žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.

Išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos gerai pritvirtinkite.

Išgirdus pranešimus apie smarkų vėją ar kilsiančią pūgą, jei yra galimybė geriau pasilikti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargomis.

Sandariai uždarykite pastatų langus, duris, stoglangius ir kitas angas.

Jeigu jūs vis dėlto privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

Kaimo gyventojams, sužinojus apie smarkų vėją ar galimą pūgą, reikia paruošti gyvuliams pašaro ir vandens atsargų.

Neužmirškite savo kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai, pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems arba informuokite kaimynus, kad nelaimės atveju jie gali skambinti Bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius