-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 05 /15:54

Prie Lenkijos artėja audra Ksaveras, stiprūs vėjai siautės ir Lietuvos pajūryje bei pietvakariniuose rajonuose

Stipri audra, kurios metu vėjo greitis sieks net 135 km/val. (37,5 m/sek.), artėja prie Lenkijos. Žadamas ir intensyvus sniegas. Sinoptikai įspėja apie ekstremalią situaciją, kuri susidarys, jeigu jų prognozės išsipildys, teigia wyborcza.pl.
Audra pajūryje
Audra pajūryje / 15min.lt skaitytojos nuotr.

Pamario vaivadiją ši audra pasieks ketvirtadienį. Anot Lenkijos sinoptikų, audrą, kurią Vokietijos meteorologai pavadino Ksaveru, jie jau mato savo žemėlapiuose, tad dar ketvirtadienį jos uraganinę jėgą turėtų pajusti ir Pamarys.

Siautės uraganinis vėjas

Pagal prognozes, stipriausias vėjas bus naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, vėjo gūsiai gali siekti net 38 m/sek. Jeigu prognozės pasitvirtins, situaciją taps ekstremali, Lenkijos sinoptikai net teigia neprisimenantys, kada jų šalyje siautėjo tokie galingi vėjai. 

Jau ketvirtadienio rytą vėjo greitis protarpiais siekė apie 20 m/sek., tačiau vėjas vis stiprėja, o itin stipriai jis pūs maždaug nuo 20 val. Naktį gūsiai bus dar stipresni, tad gyventojai įspėjami be reikalo neiti iš namų.

Baltijoje kils audra, pajūryje ir pietvakariniuose šalies regionuose vėjo gūsiai sieks 17–22 m/sek. Penktadienio rytą prie jūros vėjas sustiprės iki 25 m/sek., o dieną, vakarų vėjui keičiant kryptį į šiaurės vakarų, net iki 27 m/sek., – teigia Lietuvos Hidrometeorologijos tarnyba.

Toks stiprus vėjas gali laužyti medžius ir vartyti automobilius. Laukiama taip pat ir stiprių kritulių, daugiausia sniego, naktį vietomis gali prisnigti net 8-10 cm, tad ryte žadamos sudėtingos eismo sąlygos. Sniegas nesiliaus ir penktadienį. Didelių šalčių kol kas nežadama, termometrai rodys apie 2 laipsnius žemiau nulio. Tik dėl gūsingo vėjo atrodys, kad yra kur kas šalčiau.

Papildyta 15.54 val. Situacija blogėja

Lenkijos Pamaryje mobilizuotos visos specialiosios tarnybos, ketvirtadienį popiet paskelbtas aukščiausio lygio pavojus. Gdansko savivaldybė atšaukė kalėdinės mugės atidarymo ir Kalėdų eglės įžiebimo ceremonijas, praneša tvn24.pl.

Šventiniai renginiai iš penktadienio į sekmadienį perkelti ir Gdynėje. Į Lenkijos uostus neįplaukia ir iš jų neišplaukia laivai.

Pamario vaivada Ryszardas Stachurskis ragina gyventojus išlikti ramiems ir vakare būti namuose. Taip pat patariama įsitikinti, ar šalia namų, kiemuose, balkonuose nėra palikta daiktų, kurie siaučiant stipriam vėjui gali kelti grėsmę. Įspėjama nepalikti ir automobilių po medžiais.

Gdansko krizių valdymo centras gyventojams rekomenduoja pasirūpinti veikiančiais žibintuvėliais, jeigu audros metu dingtų elektra.

Įspėjimų apie labai stiprų vėją sulaukė ir Balstogės gyventojai. Šio miesto valdžios atstovų teigimu, vėjo gūsiai gali siekti daugiau nei 33 m/s, o tokio šiame mieste dar nėra užfiksuota.

Palies ir Lietuvą

Lietuvos sinoptikai taip pat įspėja apie cikloną, kuris pirmiausia palietė Škotiją, ketvirtadienį – Daniją, Vokietiją ir artėja prie Lenkijos. Vakarop stiprūs pietvakarių, vakarų vėjo šuorai pasieks ir mūsų pajūrį.

„Baltijoje kils audra, pajūryje ir pietvakariniuose šalies regionuose vėjo gūsiai sieks 17–22 m/sek. Penktadienio rytą prie jūros vėjas sustiprės iki 25 m/sek., o dieną, vakarų vėjui keičiant kryptį į šiaurės vakarų, net iki 27 m/sek. Šiaurės rytinėje šalies pusėje irgi bus vėjuota – numatomi pavojingi 15–20 m/sek. vėjo gūsiai“, – teigia Lietuvos Hidrometeorologijos tarnyba.

Ciklonas atneš ne tik štorminių vėjų, bet ir daug kritulių – ketvirtadienį didesnę dienos dalį vyraus apniukę ir daugiausia su lietumi orai, o vakare šiauriniuose rajonuose įsimaišys ir šlapdriba.

Orai šalti pradės penktadienio vakarą ir šeštadienį. Sekmadienį audringasis ciklonas nutols Rusijos link, palikdamas Baltijos šalyse žiemiškus orus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius