Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 28

Vilniečius ir panevėžiečius naktį gąsdinęs žaibas – nedažnas reiškinys

Pirmadienio naktį Lietuvą talžant stipriam vėjui Vilniaus ir Panevėžio gyventojai stebėjo kiek neįprastą šiam metų laikui reiškinį – griaustinį ir žaibą. Sinoptikai teigia, kad tai nėra anomalija, tiesiog pavasarį ir vasarą su šiuo gamtos reiškiniu susiduriame kur kas dažniau.
Žaibas
Žaibas / Pauliaus Liepos nuotr.

Pirmadienio naktį praūžusi audra ne tik pridarė nuostolių, bet ir privertė nustebti. Pučiant stipriam vėjui sostinėje ir Panevėžyje dangų nutvieskė žaibai, girdėjosi stiprus griaustinis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė 15min.lt sakė, kad tai nėra dažnas reiškinys, tačiau nuostabos jis kelti neturėtų.

„Yra buvę, kad griaudėjo net sausio mėnesį. Lapkričio mėnesį žaibas ir perkūnija dažniau pasitaiko prie jūros, rytiniuose rajonuose jis dažnesnis pavasarį. Čia nėra nieko nuostabaus, tiesiog šaltas oras veržėsi iš aukščio į žemę, šaltas oras taip pat artėjo nuo Arkties ir susitiko su šiltu oru, kuris link mūsų keliavo iš Šiaurės Afrikos. Šios sąlygos buvo palankios perkūnijai. Kai vystosi galingas procesas, elektros išlydžiai atmosferoje galimi, bet tai nėra kažkas unikalaus, nors ir pasitaiko retai“, – paaiškino sinoptikė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarybos tinklalapyje skelbia senolių pastebėjimus, kuriuose teigiama, kad perkūnija lapkritį žada ilgą rudenį, o jeigu lapkritis darganotas – bus lietinga vasara.

Jei lapkritį sninga ir šąla, sausis bus gražus. Sausas lapkritis – sausa vasara. Jei lapkritį sniegas nukloja, tikra žiema po mėnesio ateis.  Lapkritis – rugsėjo anūkas, spalio sūnus, gruodžio tikras brolis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius