-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 pokyčių Kuboje nuo Šaltojo karo laikų

Šaltojo karo pabaiga komunistinėje Kuboje nepraėjo be pėdsakų. Gruodžio 17 d. JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė apie santykių su Kuba atšilimą ir diplomatinių ryšių atkūrimą. Šis Vašingtono žingsnis atvers naują dvišalių santykių puslapį ir atneš pokyčių į Kubą, tačiau nereikia pamiršti, kad nuo Sovietų Sąjungos žlugimo pati „laisvės sala“ išgyveno didžiulius ekonominius ir politinius pokyčius. Naujienų svetainė huffingtonpost.com pateikia 10 didžiausių pokyčių Kuboje, nutikusių nuo 1991 m.
Havanos senamiestis
Havanos senamiestis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1) Grupė „Buena Vista Social Club“ sukelia naują susidomėjimo kubietiška muzika erą

Muzikos grupė „Buena Vista Social Club“, kuri buvo įkvėpta penktajame XX a. dešimtyje Havanoje veikusio tokio paties pavadinimo visuomeninio klubo veiklos, 1997 m. išleidžia pirmąjį savo įrašą.

Labai greitai nostalgija Kubai ir jos kultūrai apima daugelį pasaulio šalių. Ši grupė sulaukė tarptautinės sėkmės ir dažnai rengdavo koncertus JAV.

2) Raulis Castro perima valdžią šalyje iš brolio Fidelio Castro

2006 m. buvo istorinio lūžio metai Kuboje. F.Castro, tuo metu ilgiausiai valdantis valstybės vadovas pasaulyje, susirgęs sunkia liga perleido Kubos vadovo postą broliui Rauliui.

2006 m. buvo istorinio lūžio metai Kuboje. F.Castro, tuo metu ilgiausiai valdantis valstybės vadovas pasaulyje, susirgęs sunkia liga perleido Kubos vadovo postą broliui Rauliui.

Iš pradžių R.Castro buvo Kubos kariuomenės vadovas ir šalies vadovo pareigas ėjo laikinai, o oficialiai valdžią perėmė tik 2008 m.

Valdant Rauliui, Kuba liberalizavo savo ekonominę ir politinę sistemą, tačiau nepaisant didelių reformų komunistinė valdžia šalyje išliko.

3) Tinklaraštininkų judėjimas sulaukia tarptautinės bendruomenės dėmesio

2007 m. Yoani Sanchez įkūrė savo garsųjį tinklaraštį „Generation Y“, kuriame aprašė savo kasdienį gyvenimą Kuboje ir kritiką salos vyriausybei. Ji buvo viena iš keliolikos tinklaraštininkų, kurie internetą panaudojo kaip nepriklausomos nuomonės sklaidos priemonę Kuboje.

Interneto atsiradimas pirmą kartą nuo Šaltojo karo laikų Kuboje sudarė sąlygas lengviau pareikšti alternatyvią, valdžiai prieštaraujančią nuomonę.

Tiesa, Y.Sanchez ir kitus tinklaraštininkus Kubos vyriausybė pavadino „JAV imperialistų agentais“.

4) F.Castro pripažino, kad LGBT bendruomenės persekiojimas buvo neteisingas veiksmas

XX a. septintasis ir aštuntasis dešimtmečiai buvo siaubingi laikai Kubos LGBT bendruomenei. Daugybė netradicinės lytinės orientacijos žmonių susidūrė su diskriminacija, įkalinimu bei izoliacija „perauklėjimo stovyklose“.

2010 m. F.Castro pripažino, kad jis elgėsi neteisingai persekiodamas LGBT bendruomenę. Nuo to laiko Kubos visuomenės požiūris į homoseksualius, biseksualius ir translyčius žmones pasikeitė į teigiamą pusę. Be to, šalies valdžia uždraudė šių žmonių diskriminaciją darbo vietoje ir leido atlikti lyties keitimo operacijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Homoseksualų teisių gynėjai Havanoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Homoseksualų teisių gynėjai Havanoje

5) Kubiečiams leista užsiimti smulkiu verslu

Siekdama atgaivinti stagnuojančią ekonomiką, 2010 m. Kubos valdžia leido savo piliečiams užsiimti smulkiu verslu.

2013 m. rugsėjį jau buvo išduoti daugiau negu 430 tūkstančių privataus verslo licencijų. Havana leido užsiiminėti privačia veikla 18 specialybių atstovams.

6) Kubiečiai įgija teisę į privačią nuosavybę

Viena pagrindinių R.Castro įvykdytų reformų 2011 m. leido pirmą sykį per daugybę dešimtmečių kubiečiams įsigyti ir parduoti privačią nuosavybę.

7) Daugybė kubiečių įgijo teisę keliauti

2012 m. spalį Havana paskelbė, kad į užsienį norintiems išvykti Kubos piliečiams nebereikės gauti specialaus leidimo iš šalies vyriausybės.

2012 m. spalį Havana paskelbė, kad į užsienį norintiems išvykti Kubos piliečiams nebereikės gauti specialaus leidimo iš šalies vyriausybės.

Vis dėlto, šalies valdžia pasiliko galimybę neišleisti tam tikrų asmenų į užsienį dėl „grėsmės nacionaliniam saugumui“. Be to, kelionės į užsienį taip pat tebėra draudžiamos ir gydytojams, mokslininkams, atletams bei karininkams, kadangi šių profesijų žmonės laikomi svarbiais šaliai ir baiminamasi, kad išvažiavę iš Kubos jie daugiau į ją nebegrįš.

8) Havanoje atidarytaa pirmoji kubiečių kilmės amerikiečių menininko paroda

2014 m. Mario Sanchezas tapo pirmuoju kubiečių kilmės amerikiečių menininku, kurio darbų paroda atidaryta Kuboje nuo komunistinės valdžios įsitvirtinimo šalyje. Paroda „Viena rasė“ buvo eksponuojama Havanoje ir Floridos mieste Ki Veste.

9) Duotas leidimas statyti naują katalikų bažnyčią

Pirmą kartą per 55 metus, 2014 m. Kubos valdžia leido statyti naują katalikų bažnyčią. Teigiama, kad šis žingsnis buvo gerėjančių Kubos vyriausybės ir Vatikano santykių išdava.

10)  Naujoji komikų karta drįsta vis labiau kritikuoti gyvenimą šalyje

Komunistinė Kuba ilgą laiką netoleravo jokios piliečių kritikos valdžiai ir socialinei sistemai. Vis dėlto, pastaraisiais metais valdžios politika šiuo klausimu gerokai sušvelnėjo.

Vis daugiau komikų surenka didžiules žiūrovų minias miestų salėse ir viešai išjuokia kasdienį gyvenimą Kuboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius