Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvylika metų po Rugsėjo 11-osios: amerikiečių keršto už teroristų atakas kaina – tūkstančiai žuvusiųjų, milijardai dolerių ir ilgiausias karas be perspektyvų

Tarptautinei bendruomenei neskubant pritarti Vašingtono planams atakuoti Siriją, paprasti amerikiečiai irgi turi argumentų juos vertinti skeptiškai. Jungtinės Valstijos mini dvyliktąsias Rugsėjo 11-osios išpuolių metines. Invazija į Afganistaną, atsakant į atakas, užsitęsė kaip joks kitas karas, kuriame dalyvavo JAV, o aukų kone padvigubėjo – kitapus Žemės rutulio galvas padėjo daugiau nei 2,2 tūkst. amerikiečių karių.
Rugsėjo 11 d., metinių dieną, miestiečiai susirinkę prie dvynių dangoraižių paminklo.
Rugsėjo 11 d., metinių dieną, miestiečiai susirinkę prie dvynių dangoraižių paminklo. / „Scanpix“ nuotr.

Kasmet rengiamos Rugsėjo 11-osios teroro išpuolių aukų pagerbimo ceremonijos padeda amerikiečiams prisiminti, už ką jie kovoja, bet dar niekada jų parama karui, iš pradžių buvusi tokia stipri, nebuvo tokia menka. Šiemet minimos 12-osios tragedijos metinės – greičiausiai paskutinės, kai JAV kariai kovoja kare, ilgiausiame šalies istorijoje ir pačiame nepopuliariausiame. Nei pilietiniam, nei Vietnamo, nei Korėjos, nei Irako karams visuomenės pritarimas nebuvo toks silpnas.

Pirmaisiais mėnesiais, kai JAV įsiveržė į Afganistaną 2001-ųjų spalio 7-ąją, maždaug devyni iš 10 amerikiečių reiškė paramą. Šiandien tokių tėra trys – maždaug 60 proc. punktų mažiau.

Niujorke pagerbtos rugsėjo 11-osios aukos
Niujorke pagerbtos rugsėjo 11-osios aukos

Geras 2001-ųjų karas tapo ilgu 2013-ųjų karu. Kokios reikšmės ši patirtis turės amerikiečių nuomonei apie įsipareigojimus tokiose vietose ir per tokias krizes, kaip Sirijos, teroristų išpuolių metinių išvakarėse retoriškai klausė JAV dienraštis „USA Today“.

Užvirus diskusijoms dėl galimo naujo puolimo prieš Siriją nenuostabu, kad svarstoma ir kokiu būdu karas Afganistane, prasidėjęs kaip esą teisėta kova, kurią amerikiečiai žadėjo tęsti tiek ilgai, kiek reikės, pasiekė tokią stadiją.

Pasak Ohajo universiteto karo eksperto Johno Muellerio, iš tiesų tai buvo du karai, pertraukti dar vieno, vykusio Irake. Per pirmą – gerąjį 2001–2002 m. karą – buvo medžiojami Osama bin Ladenas, „al Qaeda“ kovotojai ir jų globėjai talibai. Antrasis, suintensyvėjęs 2006-aisiais, kai talibai persigrupavo, tapo ilgu karu. Tai buvo tikslų pasikeitimo, nepatikimų sąjungininkų, sunkiai randamų priešų, prarastų gyvybių ir iššvaistytų pinigų istorija.

Scanpix nuotr./Du ia keturių teroristų užgrobtų lėktuvų beveik vienu metu įsirėžė į abu dangoraižius.
„Scanpix“ nuotr./Du iš keturių teroristų užgrobtų lėktuvų beveik vienu metu įsirėžė į abu dangoraižius.

Užsienio politikos ekspertas Jamesas Lindsay iš Brookings instituto yra pasakęs: jei amerikiečiai krūpčioja dėl augančio aukų skaičiaus, jiems reikėtų peržiūrėti vaizdo įrašą, kaip vyrai ir moterys šoka iš 100-ojo Pasaulio prekybos centro pastato aukšto.

Dvyliktųjų Rugsėjo 11-osios metinių išvakarėse dienraštis „USA Today“ apžvelgė šio karo trajektoriją, prisimindamas kiekvienų metų pasiekimus ir praradimus.

2002 m. rugsėjo 11 d. – pergalė

JAV karių žūtys (iš viso): 36

JAV išlaidos: 20 mlrd. dolerių

JAV karių: 7 000

Kabule – trumpa vėliavos nuleidimo ceremonija ir tylos minutė, bet šiaip JAV kariai panirę į darbus. Majoras Gary Tallmanas sakė: „Mūsų tikslas yra kariai ant žemės ir lėktuvai ore, darantys tai, ko mus čia atsiuntė Amerikos žmonės – rasti ir įveikti teroristus. Tai yra geriausias atminimas, kurį galime sukurti.“

Kai kurie atgaivino seną tradiciją – rašyti žinutes ant amunicijos. „2001-9-11 atminti“, – užrašyta ant vienos raketos. Ant kitos: „Osama, tai – tavo mamytei.“

Rugsėjo 11-osios atakos suteikė kariams reikiamos motyvacijos. Iš dangoraižio šokinėjančių žmonių vaizdas juos supykdė. Kai kurie jau anuomet pranašiškai prisipažino nenorintys, kad misija taptų dešimtmečio reikalu.

Amerikos dėmesys po truputį ėmė krypti į Iraką ir Saddamą Husseiną.

Scanpix nuotr./Vaizdas po įvykių...
„Scanpix“ nuotr./Vaizdas po įvykių...

2003 m. rugsėjo 11 d. – atkūrimas

JAV karių žūtys (iš viso): 60

JAV išlaidos: 35 mlrd. dolerių

JAV karių: 10 000

Scena Bagramo oro bazėje per Rugsėjo 11-osios metinių ceremoniją papuošta didžiule degančių Pasaulio prekybos centro „dvynių“ bokštų nuotrauka ir žinute: „Mes įveiksime.“

JAV pastangoms pakrypus atstatymo ir tvirtinimo link, visuomenės susidomėjimas Afganistanu ėmė slopti. Pastarojoje šalyje esama planų apsvarstyti konstitucijos projektą, NATO taikdarius išvesti iš provincijų ir apmokyti 20 tūkst. policininkų. Bet už sostinės, kurios didžiumą kontroliuoja karo vadukai, ribų rengiamos atakos prieš vyriausybės pareigūnus ir humanitarinės pagalbos darbuotojus.

Kataro televizija „Al Jazeera“ transliuoja pirmuosius per porą metų O.bin Ladeno vaizdo įrašus. Jis kopia į uolėtus kalnus, per petį persimetęs ginklą. Apsirengęs afganistanietiškais drabužiais.

Pasaulio prekybos centras 2001 metais rugsėjo 11 dieną
Pasaulio prekybos centras 2001 metais rugsėjo 11 dieną

2004 m. rugsėjo 11 d. – išsiblaškymas

JAV karių žūtys (iš viso): 102

JAV išlaidos: 50 mlrd. dolerių

JAV karių: 18 000

Maždaug 300 karių palapinėje Bagrame klausė ištraukų iš Biblijos ir Korano, patriotiškų dainų ir kalbų apie misiją. Žiūrėdami žemėn smunkančių „dvynių“ ir Pentagono su didžiule skyle sienoje vaizdo įrašus, vienas kitas nubraukia ašarą. Kitą mėnesį laukiantys prezidento rinkimai, kuriuose favoritu laikomas laikinasis administracijos vadovas Hamidas Karzai, teikia vilčių dėl Afganistano demokratėjimo.

JAV prezidentas G.W.Bushas džiaugiasi: trys ketvirtadaliai „al Qaedos“ lyderių, per Rugsėjo 11-ąją buvusių Afganistane, sučiupti ar nužudyti. Bet čia dislokuotų pajėgų vadovybė įspėja: talibai Pietuose ir Rytuose, palei sieną su Pakistanu, persigrupavo.

O.bin Ladeno pavaduotojas (dabar – „al Qaeda“ vadovas Aymanas al Zawahiri) vaizdo įraše įspėja, kad amerikiečiai nebus saugūs, kol jų valdžia vykdys nusikaltimus prieš musulmonus. Anot jo, pergalė yra tik laiko klausimas.

Rugsėjo 11-osios teroro iapuolio pasekmės įamžintos ia policijos sraigtasparnio.
Rugsėjo 11-osios teroro išpuolio pasekmės įamžintos iš policijos sraigtasparnio.

2005 m. rugsėjo 11 d. – reginys

JAV karių žūtys (iš viso): 194

JAV išlaidos: 70 mlrd. dolerių

JAV karių: 20 000

Sprendžiant iš Kabule surengtoje metinių ceremonijoje pasakytų gen. mjr. Johno Brennano žodžių, amerikiečių misija yra ne kova, o valstybės kūrimas ir gyvenimo sąlygų pagerinimas, kad teroristai čia niekada nebeturėtų saugaus prieglobsčio.

Už 7,5 tūkst. mylių JAV karo akademijoje šešių savaičių mokymus ką tik baigė pirmasis kadetas iš Afganistano Shoaibas Yosoufzai – tai buvo pastangų sukurti profesionalią armiją dalis. 20-metis, užaugęs valdant Talibanui, aiškina norintis studijuoti inžineriją, kad namie galėtų padėti statyti tiltus, užtvankas, elektrines ir kelius.

2006 m. rugsėjo 11 d. – galimybės

JAV karių žūtys (iš viso): 291

JAV išlaidos: 89 mlrd. dolerių

JAV karių: 20 000

Per metinių ceremoniją Kabule kariai atidengė atminimo lentelę ir padėjo gėlių vainiką. Kai kuriuos į priekį vis dar veda atsiminimai apie rytą prieš penkerius metus. Srž. Charlesas Hodgsonas buvo atvykęs į Pentagoną padėti bičiuliui, susidūrusiam su apmokėjimo problemomis, kai „staiga nugriaudėjo sprogimas. Aptemo. Visur pasklido dūmai“. Tarp 184 žuvusiųjų buvo du vaikinai, su kuriais žaisdavo krepšinį.

Afganistano sostinėje tvyro įtampa po prieš tris dienas įvykdyto išpuolio, kai sprogus mašinai žuvo 16 žmonių, įskaitant du JAV karius. Gatvėse patruliuoja daugiau policininkų, jie grūstyse apieško automobilius. Kai išvakarėse „Coca Cola“ atidarė naują 25 mln. JAV dolerių vertės gamyklą, ant stogo buvo įsitaisęs snaiperis.

Chosto provincijoje savižudis susprogdino bombą per H.Karzai bendražygio gubernatoriaus, žuvusio diena anksčiau per panašią ataką, laidotuves. Keturi ministrai ištrūko nesužeisti, tačiau šeši žmonės žuvo, dešimtys buvo sužeisti.

Kaip tuomet redakcijos komentare rašė „USA Today“, karas prarado susidomėjimą, buvusį per pirmuosius mėnesius po Rugsėjo 11-osios. 

Rugsėjo 11-osios memorialas Niujorke
Rugsėjo 11-osios memorialas Niujorke

2007 m. rugsėjo 11 d. – prisikėlimas

JAV karių žūtys (iš viso): 380

JAV išlaidos: 128 mlrd. dolerių

JAV karių: 23 700

Kur yra O.bin Ladenas? Per metines pademonstruotame vaizdo įraše jis pareikalavo šalininkus prisijungti prie „kankinių karavano“. Kartu buvo parodytas vieno iš Rugsėjo 11-osios atakų vykdytojų Waleedo al Shehri testamentas – šis įspėjo JAV: „Mes ateisime pas jus iš priekio ir nugaros, iš dešinės ir kairės.“

JAV pareigūnai tęsia pranešimus apie progresą Afganistane, nepaisant to, kad pergyventi kruviniausi metai nuo 2001-ųjų.

Savižudžių išpuolių skaičius – rekordinis, o talibų kovotojų priskaičiuojama jau 10 tūkst. – juos sustiprino kovotojai iš užsienio.

Gen. mjr. Robertas Cone'as kariams kalbėjo: „Praėjus šešeriems metams esame čia ne kaip užkariautojai, o greičiau kad padarytume tai, kas teisinga, ir kad sunaikintume savo bendrą priešą. Apmokysime ir apginkluosime afganistaniečius. Padėsime jiems aprūpinti savo žmones, nes mes esame amerikiečiai.“

Memorialinis Rugsėjo 11-osios fontanas
Memorialinis Rugsėjo 11-osios fontanas

2008 m. rugsėjo 11 d. – kaltinimai

JAV karių žūtys (iš viso): 526

JAV išlaidos: 171 mlrd. dolerių

JAV karių: 33 000

Jungtinio štabo vadovas admirolas Michaelas Mullenas pareiškė Kongresui, kad šalis Afganistane nebeturi laiko. Net manydamas, kad pergalė galima, jis pripažino nesąs tikras, „kad mes laimime“.

Kas vyko ne taip? Demokratų kandidatas į prezidentus Barackas Obama apkaltino George'o W.Busho administraciją apleidus Afganistaną ir pasmerkus talibų sugrįžimui. Anot jo, čia reikėjo perkelti karius iš Irako. Vadai savo ruožtu paprašė skirti dar 10 tūkst. karių – maždaug triskart daugiau, nei buvo numatyta. Karas ėmė plėstis – vasarą G.W.Bushas slapta palaimino reidus Pakistane.

Rugsėjo 11 d. žuvus dar dviem kariams, 2008-ieji tapo daugiausiai JAV kariuomenės aukų šioje šalyje pareikalavusiais metais.

Rugsėjo 11-oji
Rugsėjo 11-oji

2009 m. rugsėjo 11 d. – liūnas

JAV karių žūtys (iš viso): 757

JAV išlaidos: 231 mlrd. dolerių

JAV karių: 68 000

B.Obamos paskirtas JAV pajėgų Afganistane vadas gen. Stanley McChrystalas pripažino: esama mažai ženklų, kad „al Qaeda“ veikia šioje šalyje, tačiau Talibanas atgijo, todėl jam reikia dar 40 tūkst. karių.

JAV aukų – dukart daugiau nei ankstesniais metais. Rugpjūtis tapo daugiausiai iki tol žūčių pareikalavusiu mėnesiu. Metines kariai pažymėjo 9,11 km bėgimu. 17.16 val., lygiai tą minutę Afganistano metu, kai pirmasis lėktuvas įsirėžė į Pasaulio prekybos centro pastatą, o vienas žmogus minutė po minutės priminė anos dienos įvykius.

Užtat karo sąsaja su Rugsėjo 11-ąja pranyko. Gynybos sekretorius Robertas Gatesas pastebėjo „karo nuovargį“, o visuomenės apklausos rodė: maždaug pusė amerikiečių karo nepalaiko.

Youtube.com nuotr., 15min.lt montažas/Vaikai, gimę po to, kai jų tėvai žuvo per Rugsėjo 11-osios teroristinius iapuolius
Youtube.com nuotr., 15min.lt montažas/Vaikai, gimę po to, kai jų tėvai žuvo per Rugsėjo 11-osios teroristinius išpuolius

2010 m. rugsėjo 11 d. – kilimas į kovą

JAV karių žūtys (iš viso): 1 202

JAV išlaidos: 337 mlrd. dolerių

JAV karių: 100 000

Pirmą kartą per septynerius metus amerikiečių karių Afganistane buvo daugiau nei Irake. Specialiųjų pajėgų karių padaugėjo šešiskart, oro atakų – triskart. Per porą mėnesių buvo nukauta šimtai talibų vadų ir kovotojų.

Siekiant sumažinti civilių žūčių, naujasis JAV pajėgų vadas gen. Davidas Petraeusas nurodė „jėgą naudoti disciplinuotai“. Daugeliu atvejų jis reikalaudavo vadų prieš nurodant atakuoti įsitikinti, kad nėra civilių.

Rugsėjo 11-oji
Rugsėjo 11-oji

2011 m. rugsėjo 11 d. – dešimtmetis

JAV karių žūtys (iš viso): 1 689

JAV išlaidos: 459 mlrd. dolerių

JAV karių: 85 000

Keturiais mėnesiais anksčiau O.bin Ladenas buvo nukautas. B.Obama jau paskelbė planus metams baigiantis pradėti išvesti karius.

Ankstesnis mėnuo buvo kruviniausias mėnuo amerikiečiams – 70 žūčių. Kovotojams peršovus sraigtasparnį, žuvo visi 38 juo skridę žmonės. Per pirmus aštuonis mėnesius kovotojai paliko daugiau improvizuotų sprogstamųjų užtaisų nei kada nors iki tol. Tačiau kariams vis dažniau pavyksta juos surasti dar iki sprogimo.

Per metinių ceremoniją Bagramo oro bazėje apie 500 karių susirinko aplink plieninį strypą, atgabentą iš „Ground Zero“ – taip vadinama vieta, kur stūksojo „dvyniai“. Talibano atstovai savo pareiškime apkaltino JAV panaudojus atakas kaip pretekstą invazijai. „Afganistaniečiai yra be galo atsparūs ilgalaikiam karui. Jie išsiųs amerikiečius į istorijos šiukšlyną, kaip praeityje padarė su kitomis imperijomis“, – įspėjo jie.

Kariams, kurių daugelis Rugsėjo 11-ąją dar sėdėjo mokyklos suole, ta diena vis tolsta. „Kai kurie namuose (JAV – red. past.) klausė, kodėl jie vis dar ten (Afganistane – red. past.), – ceremonijoje pripažino ambasadorius Ryanas Crockeris. – Priežastis paprasta – ten nėra „al Qaedos“, nes esame mes.“

Rugsėjo 11-oji
Rugsėjo 11-oji

2012 m. rugsėjo 11 d. – atsitraukimas

JAV karių žūtys (iš viso): 2 024

JAV išlaidos: 570 mlrd. dolerių

JAV karių: 68 000

B.Obama ir H.Karzai susitarė atsakomybę už kovines operacijas perduoti afganistaniečiams ne kitų (2013-ųjų – red. past.) metų vasarą, o jau pavasarį. JAV pajėgos nusprendė daugiau dėmesio skirti mokymui ir patarimams, o kovoti tik esant reikalui.

Per prezidento rinkimų kampaniją karas nebuvo svarbi tema, o terorizmas vis mažiau jaudina žmones. Gynybos sekretorius Leonas Panetta net jautėsi turįs priminti amerikiečiams, kad karas tebesitęsia.

Afganistane dislokuoti kariai metines paminėjo tyliai. Apklausa parodė, kad ketvirtadalis jų savo nusiteikimą dalyvauti misijoje įvertino kaip menką ar labai menką.

Afganistanas atsidūrė „Transparency International“ sudaromo korupcijos indekso apačioje. Trys iš keturių gyventojų tebėra neraštingi, pusę žemės ūkio sudaro aguonų auginimas. Užsienio skiriama parama sudaro 40 proc. BVP. Jungtinėms Valstijoms mažinant savo dalyvavimą, sostinėje galima pamatyti vis daugiau užrašų „išnuomojama“. Kirpėjai bijo talibų, taigi ir privalomų barzdų grįžimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius