-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Latvijoje grasinama naujais streikais, per riaušes sužeista daugiau kaip 50 žmonių (atnaujinta, 16.35 val., nuotraukos, video)

Naujausiais duomenimis, Latvijos profesinės sąjungos jau grasina naujais mitingais.
Ryga virto mūšio lauku.
Ryga virto mūšio lauku. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip kiek anksčiau pranešė Delfi.lv, po vakarykščių riaušių Rygos senamiesčio teritorijoje greičiausiai bus uždrausta rengti protesto akcijas. Teigiama, kad Rygos senamiesčio siauros gatvės yra nepritaikytos tokiems protestams. „Visi kaltinimai policijos adresu bus atmesti. Policija atrėmė visus smūgius“, – Latvijos nacionalinei televizijai teigė I.Godmanis.

„Nusikaltėliai bus nubausti... Pirmą kartą įvyko masiniai pogromai“, – pasakė jis. Teigiama, kad riaušių organizatoriui gali būti skirta net 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

I.Godmanis pridūrė, kad policija pasirengusi taikyti visas įmanomas priemones, kad ateityje tokie dalykai nepasikartotų.

Neramumus galėjo pakurstyti

Spėjama, kad Rygoje kilusius neramumus galėjo specialiai kurstyti tuo suinteresuoti žmonės. Tokią versiją kelia kai kurie Latvijos žurnalistai. Lietuvos ambasadoriaus šioje šalyje Antano Valionio nuomone, įsisiautėjusiam ir neblaiviam jaunimui galėjo pakakti net menko provokatoriaus raginimo, kad mitingas prieš valdžią virstų riaušėmis, rašo portalas Delfi.lv.

Kad neramumai po mitingo galėjo būti provokuojami, trečiadienio numeryje spėja rusų kalba Latvijoje leidžiamas dienraštis „Telegraf“: „Į jaunimo minią nepastebimai įsimaišė vidutinio amžiaus vyriškis ir aktyviai vaidino smarkiai išgėrusį. Imituodamas agresyviai nusiteikusios publikos veiksmus, jis leidosi polemizuoti su jaunuoliais: „O ką mes išrinksime į jų vietą?“, „Reikia (rinkti) tuos, kurie duos darbo.“

Kai minia nuo jo nusisuko, vyras akimirksniu susiėmė į rankas ir jau nesvyruodamas bei nevaidindamas girto persimetė keliais žodžiais su organizatoriais, stovinčiais anapus užtvarų. Po to jis vėl pasisuko į jaunimo pusę, tačiau prabilo kitaip: „Ką mes čia darome?“, „Nejau mes tik šiaip atėjome?“, „Eime Seimo link“. Tai buvo pirmas žmogus, iš kurio lūpų nuskambėjo siūlymas eiti prie parlamento.“

Būtent tuomet, anot „Telegraf“, įsiaudrinusi minia „lyg mostelėjus burtų lazdele“ patraukė prie parlamento pastato. Ten jos jau laukė specialiųjų pajėgų pareigūnai.

Riaušių dalyviai buvo bausti

Kaip praneša naujienų portalas delfi.lv, daugelis iš 106 sulaikytų asmenų anksčiau buvo bausti. Kai kurie jų – administracinėmis nuobaudomis, tačiau dalis jų yra ir su kriminaline praeitimi. Kaip praneša policijos atstovas, vienam iš suimtųjų skirta net 17 baudų.

Daugelis iš suimtųjų – įvairių tautybių 20–24 metų jaunuoliai. Dauguma – bedarbiai, tačiau yra ir studentų, dirbančių, net moksleivių. Teigiama, kad prie riaušių organizatorių priskiriami du sulaikyti vyriškiai.

 Neteko akies

Pranešama, kad į ligoninę antradienį vėlai vakare buvo pristatytas 16–etis paauglys, kuris riaušių metu prarado akį. Apie tai naujienų portalui delfi.lv pranešė paauglio artimieji. Jų teigimu, akį berniukui išmušė policininko iš pneumatinio ginklo paleista guminė kulka.

Kaip pasakojo nukentėjusiojo draugas, po mitingo jie ketino eiti namo, tačiau atsidūrė minioje, kuri šturmavo Seimą. Policija ėmė iš visų pusių stumti minią, o vėliau paauglio draugas išvydo jį gulintį ant žemės.

Beje, kaip skelbia latvių dienraštis „Diena“, policijos atstovai pranešė, kad prieš riaušininkus ginklai nebuvo naudojami.

Rygos senamiestis virto mūšio lauku

Antradienį Latvijos sostinės senamiestis virto tikru mūšio lauku. Proteste prieš skurdą Rygoje, peraugusį į masines riaušes, buvo sužeista mažiausiai 51 žmogus, tarp jų keletas žurnalistų, policijos pareigūnų, riaušininkų. Pareigūnai pradeda skaičiuoti per riaušes padarytą žalą.

Kaip praneša LTV korespondentas Latvijoje, naujausiais duomenimis, Rygoje suimti 106 riaušininkai. Jų gali padaugėti, nes policija turi nemažai filmuotos medžiagos, kuri padeda nustatyti riaušininkų tapatybę.

Kaip pranešė portalas Delfi.lv, Rygoje apie 10 000 žmonių iš visos šalies susirinko reikalauti, kad būtų paleistas parlamentas ir atstatydinta Vyriausybė. Latvijos gyventojai nepatenkinti didėjančiu nedarbu, nepopuliariomis reformomis ir kaltina savo Vyriausybę dėl ūkio nuosmukio. Iš pradžių taikiai vykęs mitingas vėliau virto didelėmis riaušėmis. Parlamentas buvo apmėtytas kiaušiniais, sniego gniūžtėmis, akmenimis. Išdaužta daug langų. Pareigūnai buvo priversti panaudoti ašarines dujas. Dalies riaušininkų aprangoje dominavo rusų vėliavos spalvos, jie kalbėjo rusiškai. Kol kas nėra įrodymų, kad jėgos iš užsienio galėjo turėti įtakos riaušėms.

Vidaus reikalų ministras patenkintas policijos darbu

Vidaus reikalų ministras Marekas Sėglinis teigia, kad policija profesionaliai dirbo per riaušes Rygos senamiestyje.

„Vertinu valstybės policijos veiksmus kaip profesionalius, proporcingus, labai drąsius ir labai santūrius“, – sakė ministras žurnalistams.

Su savo darbu policija susidorojo tik per tris valandas, ne taip, kaip kolegos Estijoje, kuriems per įvykius dėl Bronzinio kareivio Taline tvarkai užtikrinti reikėjo visos nakties.

Po 2009 metų sausio 13-osios įvykių situacija Latvijoje, pasak M.Sėglinio, nebebus tokia, kaip anksčiau. „Mes peržengėme raudoną liniją, nukentėjo keli policininkai, sugadinta dalis turto“, – sakė ministras.

M.Sėglinis pabrėžė, kad policija panaudojo įvykius atitinkančią jėgą, ji nepanaudojo visų turimų specialiųjų priemonių – buvo parengta ir vandens patranka, ir guminės kulkos, ir ašarinės dujos.

Jeigu miniai sutramdyti būtų buvusios panaudotos visos šios priemonės, siaurose Rygos senamiesčio gatvėse būtų nukentėję kur kas daugiau žmonių, ir galbūt būtų buvę mirties atvejų.

Ministras mano, kad moralinę atsakomybę už riaušes turi prisiimti „Draugijos už kitokią politiką“ lyderiai Ainaras Štokenbergas ir Artis Pabrikas.

M.Sėglinis sakė, kad A.Pabriko veiksmai buvo bailūs ir niekšiški. Jis „bailiai paliko Rygos senamiestį“ ir nuėjo duoti interviu Latvijos televizijai, kuriame kritikavo Vidaus reikalų ministerijos darbą. Tuo tarpu „Draugija už kitokią politiką“ drauge su policijos profsąjunga ėmėsi užtikrinti tvarką akcijos metu.

„Su Arčiu Pabriku daugiau gyvenime neketinu nei kalbėtis, nei sveikintis“, – sakė A.Sėglinis.

Dėl numatyto trečiadienį neeilinio vyriausybės posėdžio, kuriame bus apsvarstytos antradienį įvykusios riaušės, ministras pažymėjo, kad ir vyriausybei būtina pakeisti savo požiūrį į valstybės policiją ir saugumo policiją. Policininkams, kurie dirbo per riaušes, būtina sumokėti už viršvalandžius ir už naktinį darbą.

„Vyriausybė neturi paviršutiniškai žiūrėti į policininkų reikalavimus“, – pabrėžė M.Sėglinis.

Taip pat reikia apsvarstyti „įstatymų pataisasdėl to, kaip toli galima nueiti, kur demokratija, o kur savavaliavimas ir kur ribos tarp jų“, – pridūrė jis.

Latvijos valstybės policija turi pagrindo manyti, kad antradienio vakarą įvykusios riaušės Rygos senamiestyje buvo iš anksto suplanuotos.

Valstybės policijos viršininkas Aldis Lieljuksis pabrėžė, kalbėdamasis su žurnalistais, kad žmonės riaušėms rengėsi iš anksto, nes iš sulaikytųjų buvo paimti buteliai su degiuoju skysčiu, guoliai ir kitos priemonės.

Latvijos sostinėje mitingas prasidėjo Duomo aikštėje Rygos centre.  Apie 22.30 val. masinės riaušės buvo numalšintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius