Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujos Europai tekės (atnaujinta 11.00 val.)

Rusijos ir Ukrainos ministrai pirmininkai susitarė netrukus atnaujinti dujų tiekimą Europai per Ukrainą.
Julija Tymošenko ir Vladimiras Putinas
Julija Tymošenko ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainė, Vladimiras Putinas ir Julija Tymošenko, baigę delikačias derybas, trumpam pasirodė žurnalistams.

Pagal susitarimą, Ukraina nuo kitų metų už dujas mokės maždaug du kartus daugiau nei praėjusiais metais. 

„Dujų tranzitas – Ukraina užtikrino, kad jis bus efektyvus – bus atnaujintas“, – sakė V.Putinas vienai Rusijos televizijai.

Kaip praneša Lietuvos radijo korespondentas Maskvoje, dujų tiekimą tikimasi atnaujinti jau pirmadienį (sausio19-ąją).

J.Tymošenko tegimu, dviejų šalių energetikos kompanijos „Gazprom“ ir „Naftogaz“ pirmadienį turės sudaryti atitinkamas sutartis. „Kai tik visi dokumentai dėl dujų tranzito ir pirkimo bus pasirašyti, dujų tiekimas bus atnaujintas“, – sakė ji.

„Aš manau, kad šiandien buvo vaisinga diena... Mes atradome abipusį supratimą“, – pridūrė J.Tymošenko.

J.Tymošenko atvyko į Maskvą šeštadienį iš anksto pareiškusi, kad ima visus dujų krizės sureguliavimo klausimus į savo rankas.

Mokės dvigubai

Pasak V.Putino, šalys susitarė „pereiti prie europinės kainodaros formulės“ nuo 2010 metų sausio 1 dienos, o 2009 metais parduoti Ukrainai kurą su 20 proc. nuolaida, paliekant tuos pačius, kaip 2008 metais, Rusijos dujų tiekimo per Ukrainą tarifus.

Anksčiau per derybas Maskva „europine kaina“ vadino 450 dolerių už 1 tūkst. kub. m dujų. Jeigu nuolaida bus taikoma būtent šiam skaičiui, Ukrainai šįmet teks mokėti po 360 dolerių už 1 tūkst. kub. m – lygiai du kartus brangiau nei 2008 metais.

Kijevas iš pradžių reikalavo 203 dolerių už 1 tūkst. kub. m kainos, o vėliau sutiko su 250 dolerių.

Dujų tranzito tarifas 2008 metais buvo 1,7 dolerio už 1 tūkst. kub. m šimtui kilometrų – tai maždaug du kartus pigiau nei Europos tarifas.

Ekspertų nuomone, ateityje dujų kaina gali sumažėti, jeigu pigs nafta, su kuria jos yra susietos.

J.Tymošenko atvyko į Maskvą šeštadienį iš anksto pareiškusi, kad ima visus dujų krizės sureguliavimo klausimus į savo rankas.

Po maždaug dviejų valandų pokalbio Vyriausybės rūmuose V.Putinas ir J.Tymošenko nuvažiavo į Kremlių, kur vyko prezidento Dmitrijaus Medvedevo susitikimas su Europos Komisijos ir šalių –dujų vartotojų atstovų susitikimas.

Čia konferencija vyko už uždarų durų. Jai pasibaigus trumpoje spaudos konferencijoje D.Medvedevas pažymėjo, jog Rusija pageidautų gauti finansines garantijas, kad Ukraina be leidimo neims dujų, taip pat apie planus tiesti dujotiekius Baltijos ir Juodosios jūrų dugnu.

Svečiai savo ruožtu davė suprasti, jog šiuo metu jiems pirmiausia rūpi, kad nedelsiant būtų atnaujintas kuro tiekimas.

„Mes tikėjomės, kad šalys pasieks susitarimą ir atnaujins tranzitą, bet taip ir nesulaukėme“, – pareiškė Europos Sąjungoje pirmininkaujančios Čekijos pramonės ir prekybos ministras Martinas Rimanas. – Galima rengti kiek nori tokių konferencijų, bet naudos jos, deja, neduos“.

M.Riminas vylėsi, kad Ukraina ir Rusija išspręs klausimą dvišaliu pagrindu.

Iš Kremliaus J.Tymošenko ir V.Putinas sugrįžo į Vyriausybės rūmus, pažadėję vesti derybas tiek, kiek reikės. Premjerų pokalbyje taip pat dalyvavo „Gazprom“ ir „Naftogaz“ vadovai Aleksejus Mileris ir Olehas Dubyna bei abiejų šalių energetikos ministrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius