Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos žemdirbiai Rygoje surengė didelę protesto akciją (atnaujinta 19.08 val.)

Latvijos žemdirbiai antradienį surengė didelę protesto akciją – su savo žemės ūkio technika jie važiavo į Rygą pareikalauti, kad vyriausybė padėtų spręsti jų problemas ir kad atsistatydintų žemdirbystės ministras Martinas Ruozė.
Latvijoje protestuoja ūkininkai
Latvijoje protestuoja ūkininkai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jau iš pat ryto maždaug 40 žemdirbių atvažiavo į sostinės centrą su 20 traktorių ir sustojo netoli Žemdirbystės ministerijos pastato, reikalaudami ministro atsistatydinimo. Jis pasikalbėjo su žemdirbiais ir išvažiavo į vyriausybės posėdį, pažadėdamas tęsti diskusiją vėliau.

Valstiečių sąjungos pirmininkė Maira Dzelzkalėja prisipažino agentūrai BNS, kad tai gana neorganizuota akcija, ir žemdirbiai patys sprendžia, ką jiems daryti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijoje protestuoja  ūkininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijoje protestuoja ūkininkai

Savo ruožtu susivienijimo „Valstiečių seimas“ pirmininkas Juris Lazdinis sakė BNS, kad dabar žemdirbiai vyksta į Rygą iš trijų pusių.

J.Lazdinis pažymėjo, jog „Valstiečių Seimas“ nenori, kad būtų kokių nors precedentų dėl žemės ūkio technikos įvažiavimo į sostinę. Tai gali sutrukdyti operatyvinio ir visuomeninio transporto eismą, o tai būtų nepageidautina.

„Mes tiesiog norime, kad pagaliau būtų sutvarkyta žemės ūkio šaka“, – pabrėžė jis.

J.Lazdinis nežino, kiek žmonių dalyvauja akcijoje. Beje, kai kurie Latvijos ūkininkai savo protestą išreiškė kiek neįprastu būdu: prie ministerijos atsivežė karstą su nupjautomis karvių galvomis.

Važiuoja 100 traktorių

Bauskės rajono žemdirbių susivienijimo atstovė Rudytė Jaunzemė papasakojo BNS, kad iš Bauskės pusės Kekavos žiedo link važiuoja maždaug 50 technikos priemonių, kurios iki vidurdienio pasieks susirinkimo vietą. Ji pranešė, kad Kekavos žiedu jau važinėja keli traktoriai, kurie trukdo transporto eismą.

Savo ruožtu akcijos dalyvių kolonos iš Vidžemės organizatorė – Kaugurių valsčiaus Vituolinių žemės ūkio šeimininkė Ieva Rutkovska pranešė BNS, kad iš Vidžemės į Rygą važiuoja maždaug 100 traktorių, nors tikslaus jų skaičiaus niekas negali pasakyti, ir kad oficiali protesto akcija vyks nuo 12 iki 14 valandos Babytės-Rygos-Salaspilio aplinkkelyje, todėl traktorių dar padaugės.

Pasak I.Rutkovskos, traktoriai važiuoja iš Valmieros, Limbažių, Valkos, Smiltenės, Maduonos ir kitų vietovių. Kol kas žemdirbiai ketina būti Rygos aplinkkelyje ir iki 14 val. laukti nurodymo dėl tolesnių veiksmų.

„Jeigu vyriausybė nepriims sprendimo, kaip veikti, kad būtų galima ilgai dirbti, tada važiuosime ir į Rygą“, – sakė I.Rutkovska, pridurdama, kad žemdirbiai pasiryžę būti sostinėje vieną ar dvi dienas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijoje protestuoja  ūkininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijoje protestuoja ūkininkai.

J.Lazdinis neatmeta galimybės, kad akcija truks kelias dienas.

Kalbėdamas apie Vyriausybės posėdį jis sakė, kad žemdirbių reikalavimai, kurie galėjo išgelbėti pienininkystę nuo sunaikinimo, neįvykdyti.

„Per savaitę nieko nepadaryta, kad šie reikalavimai būtų patvirtinti ministrų kabineto posėdyje. Todėl rytoj su šiais reikalavimais mes pateiksime ir politinį – kad atsistatydintų žemės ūkio ministras Martinis Ruozė“, – sakė jis akcijos išvakarėse.

Valstiečių Seimo pirmininko pavaduotojas Uldis Krievaras sakė: „Deja, mums mėginama įteigti, kad kalta pasaulio krizė, ir šių aplinkybių mes negalime paveikti. Tačiau realybė ta, jog krizė pasaulyje yra, bet mūsų žemės ūkiui problemų kyla dėl to, kad šiai krizei esame visiškai nepasirengę“, – sakė jis.

Neparėmė žemdirbių

Kaip jau pranešta, Latvijos Vyriausybė pirmadienį nepriėmė sprendimo paremti žemdirbius, diskusijos tęsiamos antradienį. Žemės ūkio ministerija nesuderino parengtų siūlymų su Finansų ministerija.

I.Guodmanis siūlė pieno gamintojams 10 mln. latų paramą, lėšas galėtų gauti stambūs ūkiai, kuriuose auginama daugiau kaip 50 karvių. Žemdirbiai nesutiko su šiuo siūlymu.

Žemdirbiai reikalauja, kad Vyriausybė metams atidėtų paskolų pagrindinės sumos mokėjimus, nekeičiant paskolos sutarties sąlygų, iki kovo 31 dienos išmokėtų  tiesiogines Europos Sąjungos dotacijas, taip pat išmokėtų nacionalines subsidijas per dvi savaites po Subsidijų nuostatų patvirtinimo.

Jie taip pat reikalauja skirti žemės ūkiui remti 2,5 proc. valstybės biudžeto lėšų.

Latvijos vyriausybė nusprendė suteikti 22 mln. latų papildomą paramą pienininkystei

Latvijos vyriausybė antradienį nusprendė suteikti papildomą 22 mln. latų (108 mln. litų) paramą kreditams pienininkystėje garantuoti, pranešė agentūrai BNS vyriausybė.

Todėl žemdirbiai, kuriems sunku grąžinti paskolas, galės atidėti metams pagrindinį mokėjimą, pranešė agentūrai BNS premjero sekretorius spaudai Edgaras Vaikulis.

Vyriausybė šias lėšas žemdirbiams skiria iš valstybės miškų valdymo įmonės „Valsts mezi“ pelno.

Vyriausybė nusprendė 15 mln. latų padindinti „Latvijas Valsts mezi“ įmokas už valstybinio kapitalo naudojimą, tuo pačiu metu skirti 5 mln. latų valstybės paramos žemės ūkiui už veislių gerinimo darbą pienininkystėje.

Latvijos žemės ūkio ministras nutarė atsistatydinti

Dėl sudėtingos padėties žemės ūkio srityje atsistatydina Latvijos žemės ūkio ministras Martinis Ruozė. Tai jis pranešė kalbėdamasis su organizacijos „Ūkininkų Seimas" atstovu. Oficialų pareiškimą M.Ruozė paskelbs antradienio vakare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius