Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europoje dėl užsieniečių darbininkų verda aistros

Didžiojoje Britanijoje prasidėję streikai, nukreipti prieš užsieniečius darbininkus, ir tai, kad čia masiškai pradėta atleidinėti atvykėlius iš kitų šalių, sukėlė Europos pasipiktinimą.
Didžiojoje Britanijoje pastaruoju metu – daugybė protestų.
Didžiojoje Britanijoje pastaruoju metu – daugybė protestų. / „Scanpix“ nuotr.

Protestų banga dėl užsieniečių darbininkų nuvilnijo per visą Didžiąją Britaniją – Angliją, Šiaurės Airiją, Škotiją ir Velsą. Streikuojantys energetikos sektoriaus darbininkai baiminasi, jog dėl krizės jie gali netekti darbo, ir reikalauja, kad pirmiausia būtų atleidžiami ten dirbantys portugalų ir italų darbininkai. Savo ruožtu įmonės etatų mažinimą taip pat pradeda nuo užsienio darbuotojų atleidimo.

„Tai absoliučiai nepriimtina“

Šie įvykiai sukėlė pasipiktinimą visoje Europoje. „Tai yra absoliučiai nepriimtina. Pabrėžiame, jog Didžiosios Britanijos Vyriausybė turėtų prisiimti atsakomybę už šią protekcionistinę, ksenofobišką ir nacionalistišką tendenciją, kuri, jei nebus laiku sustabdyta, nuves Europą į dar didesnę krizę“, – aštrių žodžių negailėjo Portugalijos užsienio reikalų ministras Luisas Amado.

Jei tendencija nebus laiku sustabdyta, tai nuves Europą į dar didesnę krizę, – L.Amado„Tai nepateisinama. Europa turi būti vieninga ir užtikrinti laisvą judėjimą visiems darbininkams: tiek italams Didžiojoje Britanijoje, tiek britams Italijoje“, – sakė Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattini.

Diskriminacija – ne išeitis

Situaciją paaštrino ir streikuojančių britų darbininkų plakatuose šmėžuojantys žodžiai „Britų darbo vietos – britų darbininkams“. Šią frazę 2007 m. ištarė britų ministras pirmininkas Gordonas Brownas, sakydamas pirmąją savo kalbą. Nors G.Brownas ginasi neskatinantis ksenofobijos, ši jo frazė ir vėl buvo prisiminta sunkmečiui prasidėjus ir padidėjus įtampai darbo rinkoje.

Tačiau šįkart G.Brownas rado ryžto pasmerkti streikus, nukreiptus prie užsieniečius darbininkus. Europos Komisija užvakar pareiškė „stipriai palaikanti“ G.Browno poziciją. „Viena rinka reprezentuoja unikalias galimybes visai Europai. Negalime sukurti naujų darbo vietų, uždarydami darbo rinkas. Suprantame britų darbininkų baimes, bet diskriminacija prieš kitus Europos darbininkus nėra išeitis“, – pabrėžė EK atstovas Johannes Laitenbergas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius