-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV oro bendrovės „Continental Airlines“ laineris galėjo nukristi dėl apledėjimo (video, nuotraukos)

Apledėjimas galėjo būti viena iš priežasčių, dėl kurios JAV oro bendrovės „Continental Airlines“ lėktuvas nukrito šiauriniame Bafalo mieste, nurodė federaliniai tyrėjai.
Degantis lėktuvas
Degantis lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Continental Airlines“ 3407-ojo reiso lėktuvas, skridęs iš Niuarko Naujajame Džersyje į Bafalą, ketvirtadienio vakarą nukrito ant vieno gyvenamojo namo Bafalo priemiestyje Klarense.

74 vietų turbosraigtinis lėktuvas „Bombardier Q400“ lėktuvas nukrito ir sprogo likus maždaug penkioms minutėms iki nusileidimo Bafalo oro uoste. Per šią katastrofą žuvo visi 49 laineryje buvę keleiviai ir įgulos nariai.

Video reportažą galite žiūrėti čia.

Taip pat žuvo vienas name, ant kurio nukrito lėktuvas, buvęs asmuo, tačiau viena moteris ir jos dukra išbėgo iš sugriauto pastato tik lengvai sužeistos.

„Įgula minėjo stiprų apledėjimą – ledas susikaupė ant kabinos lango ir sparnų priekinių briaunų“, – sakė Nacionalinės susisiekimo saugumo tarybos (NSST) tyrėjas Stevenas Chealanderis.

Duomenų apie apledėjimą rasta ištyrus įvykio vietoje rastų lėktuvo juodųjų dėžių įrašus.

NSST dar nepaskelbė galutinės išvados dėl katastrofos priežasčių, tačiau S.Chealanderis nurodė, jog apledėjimas galėjo būti svarbus veiksnys.

„Smarkus apledėjimas – aerodinamines savybes bloginantis veiksnys. Lėktuvų sparnai yra tam tikro pavidalo, o ledas gali šią formą pakeisti“, – sakė pareigūnas.

Liudininkai pranešė prieš nukrintant lėktuvui girdėję neįprastai garsų triukšmą.

„Išgirdome labai žemą garsą, tarsi dūzgimą. Anksčiau tokio nebuvau girdėjęs. Po to – mirtina tyla, visas pastatas sudrebėjo. Tada pasigirdo siaubingas trenksmas, tarsi kas būtų nukritę“, – vietos gyventoja Jamie Lynn Trujillo pasakojo televizijai „Fox News“.

Jos 12 metų dukra Tomasita Trujillo sakė naujienų agentūrai AFP, kad lėktuvas degė dar prieš suduždamas.

„Pažvelgiau pro langą ir pamačiau liepsnas ant viso (lėktuvo), išskyrus vieną iš sparnų, – nurodė ji. – Gausmas buvo toks, tarsi (variklyje) būtų kažkas negerai. Garsas neatrodė įprastas.“

Pasak tyrėjų, juodosios dėžės įrašai rodo, kad lėktuvui priartėjus prie Bafalo, jo įgula nerimavo dėl oro ir prasto matomumo, nes tuo metu snigo ir tvyrojo rūkas.

Pažvelgiau pro langą ir pamačiau liepsnas ant viso (lėktuvo), išskyrus vieną iš sparnų, – nurodė ji. – Gausmas buvo toks, tarsi (variklyje) būtų kažkas negerai. Garsas neatrodė įprastas.

Jie paprašė leidimo nuleisti orlaivį į maždaug 3 400 metrų aukštį, tačiau tada prasidėjo apledėjimas.

S.Chealanderis sakė, kad lėktuvui išleidus važiuoklę, po kelių sekundžių orlaivis „keletą kartų smarkiai susiūbavo aukštyn ir žemyn bei į šonus“.

„Netrukus po to įgula mėgino įtraukti važiuoklę ir užsparnius – prieš pat nutrūkstant įrašui. Štai tiek mums iki šiol pavyko išsiaiškinti iš įrašo“, – pridūrė jis.

S.Chealanderis pabrėžė, jog dar tyrimas dar tik prasidėjo, o jokios NSSB ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) tiriamos nelaimės priežasčių versijos nėra patvirtintos arba paneigtos.

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir draugams.

„Tragiški įvykiai kaip šis primena mums apie gyvenimo trapumą, taip pat kokia brangi yra kiekviena diena“, – sakė jis.

Erio apygardos pareigūnas Chrisas Collinsas CNN sakė, kad lėktuve buvo 2,63 t degalų ir kad jį po smūgio apėmė liepsnos.

Skrydžių kontrolieriai beviltiškai mėgino susisiekti su lėktuvo pilote, kai kompanijos „Colgan Air“ eksploatuojamas laineris priartėjo prie Bafalo Niagaros tarptautinio oro uostu, kuri yra Niagaros krioklio atvykstančių pasižiūrėti turistų vartai.

Lainerį pagaminusi kompanija „Bombardier Inc.“ pareiškę užuojautą žuvusiųjų šeimoms ir sakė pasiuntusi į nelaimės vietą savo inžinerijos ekspertų komandas, kurios padės NSST tyrimui.

Pasak pareigūnų, tarp žuvusiųjų buvo Beverly Eckert, kurios vyras žuvo per 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroristų išpuolį prieš Pasaulio prekybos centrą Niujorke. Taip pat žuvo Alison Des Forges – Ruandos ekspertė ir žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ aukšto rango patarėja.

B.Eckert, kuri šį mėnesį drauge su kitais rugsėjo 11-osios aukų artimaisiais dalyvavo Baltuosiuose rūmuose surengtame susitikime su B.Obama, skrido į Bafalą paminėti savo velionio vyro Seano Rooney, kuriam dabar būtų sukakę 58 metai, gimimo dienos.

B.Eckert „tapo įkvėpimu man ir daugeliui kitų. Meldžiuosi, kad jos šeima surastų taiką ir paguodą mūsų laukiančiomis sunkiomis dienomis“, B.Obama sakė Baltuosiuose rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius