Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kariškiai priversti teisintis dėl skandalingo straipsnio

Rusų istoriko nuomonė apie Antrojo pasaulinio karo priežastis nėra oficiali Rusijos gynybos ministerijos pozicija, sako generolas.
Rusijos generalinio štabo vadovas, armijos generolas Nikolajus Makarovas
Rusijos generalinio štabo vadovas, armijos generolas Nikolajus Makarovas / „Scanpix“ nuotr.

Istoriko Sergejaus Kovaliovo straipsnis apie Antrojo pasaulinio karo priežastis nėra oficiali Rusijos gynybos ministerijos pozicija, penktadienį Maskvoje žurnalistams pareiškė Rusijos generalinio štabo vadovas, armijos generolas Nikolajus Makarovas.

„Ši publikacija yra diskusinio pobūdžio ir išreiškia autoriaus požiūrį, tačiau ne oficialią Rusijos gynybos ministerijos poziciją“, – pastebėjo Generalinio štabo viršininkas.

Bet kuris žmogus, bešališkai tiriantis Antrojo pasaulinio karo istoriją, žino, kad (šis konfliktas) prasidėjo Lenkijai atsisakius patenkinti Vokietijos reikalavimus, – rašė S.Kovaliovas.„Jokios išgalvotos, antraeilės dingstys negalėjo pakeisti Antrojo pasaulinio karo priežasčių“, – sakė N.Makarovas.

„Rusijos gynybos ministerija laikosi principingos pozicijos, kad istoriniuose klausimuose neturi būti konjunktūrinių falsifikacijų, mokslinio neišmanymo, aplaidaus, dviprasmiško žinomų faktų ir oficialių dokumentų traktavimo“, – pabrėžė generolas.

Pasak ketvirtadienį pasirodžiusių žiniasklaidos pranešimų, Rusijos gynybos ministerijos karo istorijos instituto bendradarbis pulkininkas S.Kovaliovas straipsnyje „Prasimanymai ir falsifikacijos vertinat SSRS vaidmenį Antrojo pasaulinio karo išvakarėse ir jam prasidėjus“, kuris buvo išspausdintas ministerijos tinklalapyje, buvo teigiama, kad dingstimi karui tapo Lenkijos atsisakymas vykdyti Vokietijos reikalavimus.

„Bet kuris žmogus, bešališkai tiriantis Antrojo pasaulinio karo istoriją, žino, kad (šis konfliktas) prasidėjo Lenkijai atsisakius patenkinti Vokietijos reikalavimus“, – rašė S.Kovaliovas.

„Vokietijos reikalavimai buvo gana nuosaikūs“, – pridūrė jis, nurodęs, kad Trečiasis Reichas 1939 metais tesiekė aneksuoti Baltijos uostamiestį Gdanską ir nutiesti kelius bei geležinkelius į Rytų Prūsiją per Lenkijos teritoriją.

„Sunku pasakyti, ar šie reikalavimai neturėjo pagrindo“, – sakė S.Kovaliovas.

Rusijos dienraštis „Vremja Novostej“ pareiškė, kad ministerijos svetainės skiltyje „Istorija: prieš melą ir falsifikacijas“ patalpintas straipsnis yra „žalingas“ Rusijai.

Žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ vadovas Arsenijus Roginskis sakė: „Tokia įvykių samprata man kelia didelį pasibjaurėjimą. Autorius supaprastina faktus ir juos iškreipia, kad padarytų norimą išvadą“.

„Pavojinga tai, kad (šis straipsnis) buvo paskelbtas Gynybos ministerijos tinklalapyje. Jeigu žmonės pagalvos, kad tokia yra ministerijos nuomonė, tada tai yra žingsnis pavojingų tarptautinių santykių aštrinimo link“, – jis aiškino naujienų agentūrai AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius