Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2014 metais visame pasaulyje žuvo 66 žurnalistai

2014 metais špuoliai prieš žurnalistus darėsi vis barbariškesni, labai padaugėjo pagrobimų, antradienį paskelbė organizacija „Reporteriai be sienų“. Per pastaruosius metus dėl savo darbo buvo nužudyti iš viso 66 reporteriai – kiek mažiau nei 71 reporteris 2013 metais, bet pagrobimų skaičius pašoko iki 119, dėl konfliktų Ukrainoje, Libijoje ir Artimuosiuose Rytuose, sakoma ataskaitoje.
Žurnalistas filmuoja „Malaysia Airlines“ lainerio katastrofos vietoje Donbase
Žurnalistas filmuoja „Malaysia Airlines“ lainerio katastrofos vietoje Donbase / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jameso Foley ir Steveno Sotloffo, kuriems „Islamo valstybė“ (IS) nukirto galvas, nužudymas parodė itin didelį pavojų, kuris gresia žurnalistams, nušviečiantiems šiuolaikinius konfliktus.

„Retai reporteriai būdavo žudomi su tokiu barbarišku propagandos jausmu, šokiruojant visą pasaulį“, – sakoma RSF metinėje ataskaitoje.

„Retai reporteriai būdavo žudomi su tokiu barbarišku propagandos jausmu, šokiruojant visą pasaulį“, – sakoma RSF metinėje ataskaitoje.

Palyginti su 2013 metais, nužudytų žurnalistų skaičius šiek tiek sumažėjo, daugiausia – dėl mažesnio nužudymų skaičiaus taikoje gyvenančiose šalyse. Nuo 2005 metų iš viso buvo nužudyta 720 reporterių.

Tačiau pagrobimų skaičius šiais metais buvo 37 proc. didesnis nei pernai dėl teroristų Rytų Ukrainoje taktikos ir kovotojų, veikiančių Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

33 žurnalistai buvo pagrobti Ukrainoje, 29 – Libijoje, 27 – Sirijoje. 40 vis dar yra laikomi.

„Vietos žurnalistai moka didžiausią kainą, (Jie) sudaro 90 proc. pagrobtųjų, – pabrėžiama ataskaitoje. – Iš 22 žurnalistų, kuriuos šiuo metu laiko ginkluotos grupuotės Sirijoje, 16 yra sirai. Visi aštuoni žurnalistai, kurie šiuo metu laikomi įkaitais Irake, yra irakiečiai“.

RSF atkreipia dėmesį į kelis atvejus, kai žurnalistai buvo nubausti savo vyriausybių, tarp jų – Raefo Badawio atvejį. Šis Saudo Arabijos pilietis, kuris šiemet pelnė RSF apdovanojimą, rugsėjį buvo nubaustas 10-čia metų kalėti ir 1 tūkst. kirčių už „islamo įžeidimą“ savo pažiūromis, kurias reiškė interneto svetainėje „Liberal Saudi Network“.

Ataskaitoje taip pat atkreipiamas dėmesys į Xadicos Ismayilovos atvejį Azerbaidžane, kuris dabar yra didžiausias Europos kalėjimas žiniasklaidos darbuotojams.

Ataskaitoje taip pat atkreipiamas dėmesys į Xadicos Ismayilovos atvejį Azerbaidžane, kuris dabar yra didžiausias Europos kalėjimas žiniasklaidos darbuotojams. Jos darbas dėl vyriausybės korupcijos pavertė ją šmeižto kampanijų, šantažo ir suklastotų teisinių kaltinimų taikiniu.

„Dabar ji yra laikoma pagal absurdišką kaltinimą „stūmus“ vieną buvusį kolegą bandyti nusižudyti, kaltinimą, pagal kurį galima skirti kalėjimą nuo trejų iki septynerių metų“, – sakoma RSF ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius