Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anderso Breiviko aukų atminimui Norvegija perskels salą

Kaip tinkamai įprasminti vienos baisiausių šalies istorijoje dienų atminimą? Atsakymų į šį klausimą ieškojo Norvegijos architektai ir menininkai, kurie varžėsi konkurse dėl atminimo paminklo 2011 metų liepos 22 dieną Anderso Breiviko nužudytoms 77 aukoms. Tądien 69 žmonės buvo išžudyti saloje esančioje jaunimo stovykloje, dar 8 žuvo per sprogimą Osle.
Jono Dahlbergo paminklas „Atminties žaizda“
Jono Dahlbergo paminklas „Atminties žaizda“ / KORO iliustr.

Paskelbę atvirą konkursą, šią savaitę Norvegijos valdžia paskelbė nugalėtoją. Saloje bus pastatyti du paminklai, kuriuos sukūrė švedų menininkas Jonas Dahlbergas.

Kaip skelbia „Bustler“, J.Dahlbergo siūloma idėja Utioja salai – kartu ir paprasta, ir pribloškianti. Netoliese esančiame Tyrifjordeno ežero iškyšulyje bus padarytas 3,5 metro pjūvis, kuris visam laikui dalį jo atskirs nuo pakrantės. Šis tarpas simbolizuos teroro aktų metu žuvusius žmones – dalies Norvegijos žemės pašalinimas taps amžinomis neužgyjančiomis žaizdomis.

„Atminties žaizdos“ lankytojai bus per salos miškus nuvedami į tunelį, kuris ves į paminklą. Tunelis staiga nutrūks ties „žaizda“, iš kurios bus galima matyti kitą pusę. Kitoje pusėje ant sienos bus užrašyti visų 77 žuvusiųjų vardai. „Vardai bus pakankamai arti, kad juos būtų galima aiškiai perskaityti, kartu – ir nepasiekiami. Šis pjūvis visada primins tai, ko niekada nebegalėsime pakeisti“, – aiškina J.Dahlbergas.

Pašalinta žemė, medžiai ir kiti augalai bus išgabenti į Oslą, kuriame taps mieste esančio paminklo dalimi. Norvegijos sostinėje paminklu taps ramus takelis šalia judraus pėsčiųjų tako. Takeliu lankytojai bus išvedami iš jų įprasto kelio, tačiau vis tiek ves reikiama linkme. Tai įprasmins milžinišką teroro aktų poveikį kasdieniam norvegų gyvenimui, tačiau galiausiai parodys, kad nors ir reikia skirti laiko aukų atminimui, gyvenimas turi tęstis.

KORO iliustr./Jono Dahlbergo paminklas „Atminties žaizda“
KORO iliustr./Atminimo vieta Osle

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius