Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 27 /13:09

A.Merkel: JK po „Brexit“ neturės tokių pačių teisių kaip ES narės

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pasakė Didžiajai Britanijai nepuoselėti „iliuzijų“, kad jai išstojus iš Europos Sąjungos ji turės tokias pačias teises kaip bloko narės.
Angela Merkel
Angela Merkel teigia, JK po „Brexit“ neturės tokių pačių teisių kaip ES narės. / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

„Trečioji šalis neturės tokių pačių teisių ar juo labiau viršesnių teisių už valstybę narę“, – sakė A.Merkel prieš šeštadienį Briuselyje planuojamą ES viršūnių susitikimą dėl „Brexit“.

„Tai gali atrodyti akivaizdu, bet turiu tai pasakyti, nes kai kas Britanijoje, regis, turi iliuzijų šiuo klausimu“, – Vokietijos parlamentui sakė A.Merkel.

„Tai būtų laiko švaistymas“, – pridūrė ji.

Pasak A.Merkel, derybos nuo pat pradžių turi apimti Britanijos finansinius įsipareigojimus, taip pat ir po „Brexit“.

Kanclerė taip pat sakė, kad iš pradžių turi būti „patenkinamai“ išspręstos Britanijos išstojimo sąlygos, ir tik tada derybose gali būti pereita prie jos būsimų santykių su bloku. Tokią seką A.Merkel pavadino „negrįžtama“.

Kanclerė taip pat sakė, kad iš pradžių turi būti „patenkinamai“ išspręstos Britanijos išstojimo sąlygos, ir tik tada derybose gali būti pereita prie jos būsimų santykių su bloku. Tokią seką A.Merkel pavadino „negrįžtama“.

27 ES narių lyderiai balandžio 29 dieną susitiks nustatyti bloko „raudonų linijų“, nors derybos prasidės tik birželį.

„Derybos, be abejo, bus labai sunkios“, – sakė A.Merkel, didžiausios ES ekonomikos lyderė.

ES sugriežtino savo strategiją ir iškėlė naujų reikalavimų dėl finansinių paslaugų, imigracijos ir finansinių klausimų, kuriuos Britanija turi išspręsti prieš nutraukdama 44 metus trukusią narystę bloke.

Naujausios ES derybų gairės, dėl kurių pirmadienį sutarė ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier ir Europos diplomatai, patvirtina, kad laukia ilgos ir sunkios derybos. Bendrija siekia, kad Britanija neužsitikrintų geresnių sąlygų po pasitraukimo nei turi būdama narė.

Kaip matyti iš dokumento, su kuriuo pavyko susipažinti AFP, 27 ES valstybės narės reikalaus, kad Britanija prie bloko išlaidų finansavimo prisidėtų dar bent metus po savo pasitraukimo iš ES 2019-aisiais, nors anksčiau siūlytas trumpesnis terminas.

Anksčiau šią savaitę Vokietijos finansų ministerijos valstybės sekretorius interviu AFP atkreipė dėmesį į kai kuriuos laukiančius „sunkius klausimus“.

wikipedia.com nuotr./Jensas Spahnas
wikipedia.com nuotr./Jensas Spahnas

„Prieigos prie vidaus rinkos be judėjimo laisvės“ ES piliečiams nebus, sakė Jensas Spahnas.

„Arba prieigos JK finansinėms institucijoms prie Europos finansų rinkos, jeigu tuo pačiu metu Londone bus nevaldomas reglamentavimo naikinimas, – sakė jis. – Galima turėti viena arba kita. Šie dalykai turi būti išaiškinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius