Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijos policija išduos naują arešto orderį Julianui Assange`ui

Švedijos policija ketvirtadienį pranešė išduosianti naują tarptautinį arešto orderį Julianui Assange'ui.
Julianas Assange`as
Svetainė Wikileaks.org / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujasis dokumentas pakeis ankstesnį arešto orderį, kurio Didžiojoje Britanijoje negalima panaudoti dėl procedūrinės klaidos.

„Turime atnaujinti orderį. Tai procedūrinė klaida, mes sutinkame. Prokurorė Marianne Ny (Marianė Niu) išrašys naują orderį", – sakė Tommy Kangasvieri iš Švedijos nacionalinės kriminalinės policijos.

„Procedūra reikalauja, kad (arešto orderyje) būtų nurodyta didžiausia bausmė už visus nusikaltimus, dėl kurių įtariamas Assange'as, – paaiškino jis. – Mes ją nurodėme tik dėl išžaginimo“.

T.Kangasvieri pažymėjo negalįs nurodyti, kiek laiko Švedijos policija užtruks naujam orderiui išduoti.

Anksčiau policija griežtai atmetė britų žiniasklaidos pranešimą, kad dėl švedų pareigūnų klaidos nebuvo sulaikytas nutekintus slaptus dokumentus skelbiančio tinklalapio „WikiLeaks" įkūrėjas ir vadovas.

Dienraštis „The Times" ketvirtadienį pranešė, jog britų policija turėjo duomenų, kad „WikiLeaks" vadovas yra vienoje vietovių Pietryčių Anglijoje, tačiau negalėjo jo sulaikyti, nes buvo neteisingai užpildytas Europos arešto orderis.

Pasaulinė policijos organizacija Interpolas trečiadienį paskelbė nurodęs savo narėms suimti tinklalapio „WikiLeaks" įkūrėją, kuris Švedijoje įtariamas išžaginimu.

„Švedijos vadu paskelbtas viešas „Raudonasis pranešimas", – Interpolo atstovė sakė naujienų agentūrai AFP, patvirtinusi, kad jos organizacija savo tinklalapyje paskelbė Švedijos prašymą suteikti pagalbą ieškant 39 metų Australijos piliečio.

Geteborge veikianti Švedijos tarptautinė prokuratūra išdavė arešto orderį šiam slapiam aktyvistui lapkričio 18 dieną. J.Assange'as "įtariamas išžaginimu, seksualiniu priekabiavimu ir neteisėtu privertimu".

„WikiLeaks" įkūrėjas, kuris šiuo metu gali būti Anglijos pieryčiuose, apskundė sprendimą skirti šį orderį Švedijos apeliaciniame teise. Tačiau praeitą savaitę šis skundas buvo atmestas, o J.Assange'as pateikė antrąjį.

Kai kurie J.Assange'o šalininkai teigia, kad neįvardijamos jėgos nuo rugpjūčio siekia jam primesti kaltinimus dėl seksualinio išpuolio prieš dvi švedes, siekiant sužlugdyti „WikiLeaks" kampaniją – skelbti tinklalapiui nutekintus slaptus dokumentus.

Australo advokatai atmeta prokurorų pretenzijas, argumentuodami, kad J.Assange'a nebūtina suimti vien tam, kad jis būtų apklaustas, taip pat pasiūlė kelias galimas jo apklausos datas.

Tuo tarpu „WikiLeaks" šią savaitę tęsė savo „kryžiaus žygį", pradėjusi viešinti apie ketvirtį milijono slaptų JAV valstybės departamento diplomatinio susirašinėjimo dokumentų. Ši medžiaga skelbiama internete ir perduodama didiesiems pasaulio dienraščiams.

Dokumentų paviešinimas sukėlė didelį apmaudą Jungtinėms Valstijoms ir kai kuriems jų sąjungininkams, mat šioje medžiagoje gausu netikėtų faktų ir kai kurios kompromituojančios informacijos apie pasaulio įvykius ir santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius