Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistane skaičiuojami rinkėjų balsai, nepaisydami smurto balsavo 40 proc. rinkėjų

Sekmadienį Afganistane pradėti skaičiuoti parlamento rinkimų balsai. Rinkimuose, kuriuos lydėjo sprogdinimai ir žmonių žūtys, išdrįso dalyvauti apie 40 proc. šalis rinkėjų.
Afganistane šeštadienį vyksta parlamento rinkimai.
Afganistane šeštadienį vyko parlamento rinkimai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Afganistane šeštadienį surengti pirmieji parlamento rinkimai, kuriuos savarankiškai organizavo šios šalies Nepriklausomos rinkimų komisija (NRK). Gyventojai iš 2,5 tūkst. kandidatų turėjo išrinkti 249 politikus, kurie dirbs žemuosiuose parlamento rūmuose – Volesi Džirgoje. Kas šešta kandidatė buvo moteris. Joms pagal įstatymus rezervuotos 68 vietos parlamente. Preliminarių rinkimų rezultatų tikimasi sulaukti trečiadienį, galutiniai turėtų būti patvirtinti spalio 31 dieną. 

Rinkimus, kuriuose iš 10,5 mln. teisę balsuoti turinčių afganų dalyvavo daugiau nei 4 mln. (apie 40 proc.), lydėjo Talibano smurto proveržiai. Ši grupuotė, valdžiusi šalį iki 2001 metų, kol ją nuvertė į Afganistaną įsiveržusios tarptautinės pajėgos, prieš rinkimus grasino gyventojams neiti balsuoti.
Kaip pranešė BBC, iš viso rinkimų dieną įvyko maždaug 445 išpuoliai, per kuriuos žuvo mažiausiai 17 žmonių. NATO atstovai skelbia, kad iš viso nužudyti mažiausiai 22 žmonės. Tarp žuvusiųjų – 3 NRK nariai, šeštadienį pagrobti Šiaurėje esančioje Balcho provincijoje. Jų kūnai rasti vakar.
Taip pat užfiksuota daugybė rinkimų procedūrų pažeidimų: balsavimo dieną vėluota atidaryti rinkimų apylinkes, trūko balsavimo biuletenių, kai kur neišvengta rinkėjų bauginimo, bandymų balsuoti po kelis kartus.  

Šiandien mus pasiekia vis daugiau informacijos apie įvairius pažeidimus, galimus sukčiavimo atvejus“, – sakė ES ambasadorius Afganistane Vygaudas Ušackas.Vis dėl to Jungtinių Tautų, NATO, Europos Sąjungos (ES) ir pavienių šalių atstovai gyrė Afganistano gyventojus, išdrįsusius ateiti balsuoti nepaisant grasinimų, pavojų ir išpuolių.. 

„Bet dabar laukia tikrasis demokratijos ir skaidrumo testas – Rinkimų skundų komisija turės atlikti kruopščius tyrimus ir išnagrinėti visus skundus dėl galimų pažeidimų. Tai bus lakmuso popierėlis. Šiandien mus pasiekia vis daugiau informacijos apie įvairius pažeidimus, galimus sukčiavimo atvejus. Dėl pažeidimų turi būti susirūpinusi ne tik tarptautinė bendruomenė, bet ir patys afganai“, – sakė ES ambasadorius Afganistane Vygaudas Ušackas.

Tiesa, rinkėjų šįkart atėjo mažiau nei pernai, kai rugpjūtį vyko prezidento rinkimai. Tuomet buvo suskaičiuota 4,8 mln. galiojančių balsų. „Visų pirma, tam yra objektyvi priežastis. Prezidentinėse šalyse, pavyzdžiui, Afganistane, parlamento rinkimai nėra tokie populiarūs. Čia prisidėjo ir sudėtinga saugumo situacija, kuri atbaidė nemažai žmonių, didelis neraštingumo lygis“,– aiškino V.Ušackas.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius