Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afganistano žmonės, nepabūgę Talibano grasinimų, dalyvauja prezidento rinkimuose

Afganistane šeštadienį prezidento rinkimai vyksta daugiausia taikiai, išskyrus pavienius išpuolius prieš balsavimo apylinkes šalyje, kurioje pirmąkart valdžia perduodama demokratiškai po dešimtmečius trukusio chaoso.
Rinkimai Afganistane
Rinkimai Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pakelės bombos sprogimas užmušė du policininkus, ir dar du sužeidė pietiniame Kalato mieste, jiems grįžtant iš vienos balsavimo apylinkės. Taip pat per sprogimą vienoje apylinkėje pietrytinėje Logaro provincijoje buvo sužeisti keturi rinkėjai.

Kol kas negauta pranešimų apie didesnes atakas, kuriomis Talibano sukilėliai grasino sužlugdyti šiuos rinkimus, skelbdami juos esant JAV palaikomu žmonių mulkinimu.

Jeigu didesnių atakų neįvyks, Jungtinės Valstijos, išleidusios 90 mlrd. dolerių Afganistano saugumo pajėgų mokymams ir kitokiai pagalbai po to, kai padėjo nuversti Talibano režimą 2001 metais, galės argumentuoti, kad sėkmingai sustiprino demokratiją ir kad šalis tapo stabilesnė.

Prieš šiuos rinkimus Talibanas perspėjo civilius, kad jie taps taikiniais, jeigu eis balsuoti

Tačiau nuolatinė Talibano grėsė ir neaiškūs kaimyninio Pakistano ketinimai verčia nuogąstauti, kad Afganistanas gali įžengti į naują smurto ciklą ir vėl tapti prieglobsčiu ekstremistų grupuotėms, tokioms kaip „al Qaeda“, kai didžioji JAV pajėgų dalis bus išvesta iki šių metų pabaigos.

Dauguma tikisi, kad šie rinkimai bus geriau organizuojami negu chaotiškas balsavimas 2009-aisiais, kai antrai kadencijai buvo perrinktas prezidentas Hamidas Karzai, nors buvo skundžiamasi dėl didžiulio masto balsų klastojimo.

Uždarytas Kabulas

Šiuose rinkimuose apie 12 mln. žmonių turi galimybę balsuoti, rinkdamiesi iš aštuonių kandidatų, tarp kurių favoritais laikomi buvę užsienio reikalų ministrai Abdullah Abdullah ir Zalmay Rassoulas bei buvęs finansų ministras Ashrafas Ghani.

H.Karzai pagal konstituciją nebegali siekti būti perrinktas, tačiau prognozuojama, kad 12 metų vadovavęs lyderis išsaugos didelę įtaką per sau ištikimus politikus.

Prieš šiuos rinkimus Talibanas perspėjo civilius, kad jie taps taikiniais, jeigu eis balsuoti. Per kelias savaites prieš rinkimus sukilėliai surengė nemažai išpuolių, pareikalavusių dešimčių žmonių gyvybių.

Viena naujienų agentūros „The Associated Press“ (AP) veteranė fotografė buvo nužudyta, o kita jos žurnalistė buvo sužeista penktadienį, kai afganų policininkas pradėjo šaudyti į tas moteris rytų Afganistane, kur jos kūrė reportažus apie pasiruošimus balsavimui.

Daugiau nei 350 tūkst. afganų karių buvo pasiųsti saugoti balsavimo apylinkių ir rinkėjų. Kabulas faktiškai uždarytas, aplink jį keliuose įrengta daug užtvarų ir patikros postų.

Kandaharo mieste, kuris laikomas Talibano lopšiu, tvyro didelė įtampa. Eismas smarkiai ribojamas, daugelyje sankryžų įrengti patikros postai.

20-metė mokytoja Hamida, dirbanti vienoje Kandaharo rinkimų apylinkėje, sakė, kad per pirmąsias dvi balsavimo valandas atėjo keliolika moterų. Ji išreiškė viltį, kad balsuos daugiau moterų, nors Talibanas už tai grasina susidorojimu.

„Stengiamės apie tai negalvoti“, – sakė Hamida, apsigobusi juoda skraiste, iš po kurios matėsi tik rudos akys.

Klausimų dėl balsavimo legitimumo iškilo dar jam neprasidėjus: rinkimų komisija paskelbė, jog bent 10 proc. apylinkių tikriausiai teks uždaryti dėl grėsmės saugumui. Be to, dauguma užsieniečių stebėtojų išvyko iš Afganistano po praėjusį mėnesį talibų surengtos mirtinos atakos į svečių namus, kuriuose dažnai apsistodavo užsieniečiai.

Vidaus reikalų ministerija informavo, jog šeštadienį suimti šeši pareigūnai, tarp jų vienas žvalgybos agentas, įtariami mėginimu klastoti balsavimą. Kitur dar keli žmonės buvo sulaikyti dėl mėginimo pasinaudoti suklastotais rinkėjų pažymėjimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius