Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Agentūros AP „Twitter“ paskyrą perėmę įsilaužėliai sukėlė paniką žinute apie išpuolį prieš Baracką Obamą

Kompiuteriniai įsilaužėliai antradienį išgąsdino rinkas, įsibrovę į naujienų agentūros „The Associated Press“ (AP) paskyrą socialiniame tinkle „Twitter“ ir pasiuntę klaidingą pranešimą, esą JAV prezidentas Barackas Obama buvo sužeistas per du sprogimus Baltuosiuose rūmuose.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trumpoje žinutėje, paskelbtoje paskyroje @AP, sakoma: „Svarbu: Du sprogimai Baltuosiuose rūmuose; Barackas Obama sužeistas.“

Prieš kibernetinę ataką, kurių taikiniais tapo AP „Twitter“ ir „AP Mobile Twitter“ paskyros, buvo mėginama klasta išgauti svarbią informaciją iš AP korporacijos tinklo.

Tačiau naujienų agentūra savo paskyroje verslo vartotojams paskelbė, kad į jos „Twitter“ paskyrą buvo įsibrauta ir sustabdė naujienų siuntimą šiais kanalais.

„Patarimas: į @AP „Twitter“ paskyrą buvo įsilaužta. Žinutė apie ataką Baltuosiuose rūmuose klaidinga. Pranešime daugiau, kai tik bus įmanoma“, – rašoma žinutėje, paskelbtoje paskyroje @AP_CorpComm.

AP atstovas Paulas Colfordas vėliau nurodė, kad agentūra blokavo savo kitas „Twitter“ paskyras po šios atakos ir kad ji bendradarbiauja su šiuo trumpųjų pranešimų portalu, ieškodama saugumo spragos.

JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) taip pat nurodė tiriantis šį incidentą.

Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney sakė žurnalistams, kad prezidentas sveikas ir gyvas.

„Galiu pasakyti, kad prezidentas jaučiasi gerai, – atstovas pareiškė tuojau po to, kai pasirodė klaidinanti žinutė. – Ką tik buvau su juo.“

Pasirodžius šiam pranešimui, rinkos indeksas „Dow Jones Industrial Average“ nukrito 130 taškų (0,9 proc.), „S&P 500“ – 12 taškų (0,8 procento).

Tačiau indeksai greitai atgavo savo ankstesnes vertes, kokios buvo prieš pasirodant tam pranešimui, o visa tai įvyko per 3–4 minutes.

Vėliau atsakomybę už šią kibernetinę ataką prisiėmė interneto aktyvistai, palaikantys Sirijos prezidentą Basharą al Assadą. Tai buvo nebe pirmas jų išpuolis prieš garsias žiniasklaidos organizacijas.

Ši grupuotė, pasivadinusi Sirijos elektronine armija (SEA), anksčiau šiais metais taip pat buvo sėkmingai įsibrovusi į naujienų agentūros AFP ir JAV transliuotojo „CBS News“ paskyras „Twitter“.

„Ups! @AP buvo užvaldyta Sirijos elektroninės armijos! #SEA #Sirija #AtiaAtiaObama“, – rašoma žinutėje, paskelbtoje po antradienį surengtos kibernetinės atakos.

Ši grupuotė taip pat yra anksčiau prisiėmusi atsakomybę už įsilaužimus į „Sky News Arabia“ ir „al Jazeera Mobile“ portalus.

Šeštadienį panašių atakų taikiniais taip pat tapo socialinių tinklų paskyros, susijusios su „CBS News laidomis“, „60 Minutes“ ir „48 Hours“.

„Twitter“ paskyroje @60Minutes buvo paskelbta: “Išskirtinis: Teroras smogia #JAV, o #Obama begėdiškai lovoje su „al Qaeda.“

Ta žinutė vėliau buvo ištrinta, o „CBS News“ pranešė: „Patyrėme rūpesčių dėl „Twitter“ paskyrų @60Minutes ir @48Hours; atsiprašome už nepatogumus;„Twitter“ sprendžia šias problemas.“

Sirijos elektroninė armija taip pat yra prisiėmusi atsakomybę už įsilaužimą į Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) prezidento Sepppo Blatterio (Sepo Blaterio) „Twitter“ paskyrą.

S.Blatterio paskyroje buvo paskelbtos kelios suklastotos žinutės, skelbiančios, kad jis atsistatydina dėl kaltinimų korupcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius