Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos Bažnyčios vaikų globos namuose buvo įsišaknijusi prievarta

Seksualinė prievarta buvo įsišaknijusi Bažnyčios vadovaujamuose globos namuose, o hierarchai į šią blogybę žiūrėdavo pro pirštus, rodo nauja didelės apimties ataskaita apie prievartą tokiose įstaigose nuo praeito amžiaus 4-ojo dešimtmečio.
Prievarta
Prievarta / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Airijos Katalikų Bažnyčios vadovas sakė „nuoširdžiai apgailestaujantis“, kai trečiadienį buvo paskelbta 2 500 puslapių ataskaita, kurioje nurodoma, jog tokių valstybės išlaikomų globos įstaigų vadovai laikėsi „tylėjimo kultūros“.

„Vaikai kasdien gyvendavo baimėje, nežinodami, kad vėl bus mušami, – sakoma ataskaitoje, pagrįstoje 9 metus trukusio tyrimo duomenimis. – Baimės atmosfera... buvo persmelkusi daugumą institucijų ir visas berniukų (globos įstaigas).“

Atlikus iki šiol didžiausią Airijos religinių organizacijų veiklos tyrimą nustatyta, kad vaikų skriaudėjai galėjo "ilgą laiką veikti neišaiškinti vadovaujamose institucijų grandyse", o jų aukos kai kada būdavo apkaltinamos netinkamu elgesiu ir „griežtai nubaudžiamos“.

„Seksualinė prievarta buvo endemiškai įsišaknijusi berniukų institucijose, – sakoma seniai lauktoje oficialioje ataskaitoje. – Dvasininkų vadovybė žinojo, kad seksualinė prievarta yra nuolatinė problema vyrų religinėse organizacijose“.

„Dvasininkų vadovai apie įvairių religinių institucijų narių vykdytą seksualinę prievartą retai kada pranešdavo Švietimo departamentui, nes šiuo klausimu buvo laikomasi tylėjimo kultūros“, – rašo ataskaitos autoriai.

Vyriausybės paskirta Prievartos prieš vaikus tyrimo komisija nuo 2000 aiškinosi įtariamus seksualinės ir fizinės prievartos atvejus įstaigose nepilnamečiams nusikaltėliams, našlaičių prieglaudose, globos namuose ir kitose vaikų globos institucijose.

Atlyginti už patirtas skriaudas šiuo metu reikalauja daugiau nei 30 šalių gyvenantys iš Airijos kilę asmenys, o moterys sudaro 40 proc. pateikusiųjų tokius skundus.

„Teisiškai šioje ataskaitoje nėra nieko reikšminga – nieko“, – sakė Johnas Kelly ir vaikystėje prievartą patyrusius asmenis vienijančios organizacijos „Survivors of Child Abuse“ (SOCA). Pasak jo, nuo prievartos vaikystėje nukentėję asmenys dėl šios ataskaitos jaučiasi „išduoti ir apgauti“.

Tačiau viena iš aukų – aktyvistė Christine Buckley – išreiškė viltį, kad ataskaita „užbaigs dar vieną skyrių nelengvuose (prievartą) išgyvenusiųjų gyvenimuose“.

Airijos Katalikų Bažnyčios vadovas kardinolas Seanas Brady atsiprašė prievartos aukų.

„Nuoširdžiai gailiuosi ir jaučiu didelę gėdą, kad vaikai kentėjo tokią baisią prievartą šiose institucijose“, – sakė jis.

Dublino arkivyskupas Diarmuidas Martinas pareiškė, kad trečiadienį paskelbtos ataskaitos išvados yra „keliančios šleikštulį“.

Kitą mėnesį šiam dvasininkui dar teks susipažinti su kita didelė ataskaita apie Airijos sostinės apylinkėse veikiančiose parapijų mokyklose dirbusių katalikų kunigų prievartą prieš vaikus.

Airiją, kurios dauguma gyventojų yra katalikai, ne kartą drebino skandalai dėl dvasininkų seksualinės prievartos prieš vaikus. Daugelis tokio smurto aukų buvo pranešę apie šiuos atvejus dar vaikystėje, tačiau jais nebuvo tikima.

Smurtą patyrusių asmenų kampanijos, taip pat keletas dokumentinių televizijos filmų ir policijos tyrimų paskatino vyriausybę praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje įsteigti specialią tyrimo komisiją..

1999 metais tuometis premjeras Bertie Ahernas žengė precedento neturintį žingsnį: atsiprašė smurto aukų dėl Airijos „kolektyvinio nesugebėjimo įsikišti, pastebėti jų skausmo, ateiti jiems į pagalbą“.

Valstybiniuose globos namuose daug vaikų atsidurdavo iširus jų šeimoms, taip pat jeigu jie būdavo sugaunami nelankantys mokyklos arba padarę smulkius nusikaltimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius