Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos katalikų bažnyčia dešimtmečiais dangstė kunigus pedofilus, skelbia oficiali ataskaita

Airijos katalikų bažnyčia keturis dešimtmečius dangstė plačiai paplitusius kaltinimus kunigams dėl vaikų lytinio išnaudojimo, skelbia ketvirtadienį paskelbta oficiali ataskaita.
Kryželis
Kryželis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Keturi arkivyskupai nuolat gynė tvirkintojus, stengdamiesi, kad jie nepakliūtų į teisingumo rankas, atskleidė Dublino arkivyskupijoje trejus metus vykęs tyrimas.

„Dublino arkivyskupija – bent jau iki dešimto dešimtmečio vidurio – slėpė vaikų lytinio išnaudojimo atvejus, vengdama skandalo ir saugodama Bažnyčios reputaciją“, – nurodoma ataskaitoje.

Čia taip pat rašoma: „Visi kiti dalykai, įskaitant vaikų interesus bei teisingumą, buvo žemiau šių prioritetų“.

Airijos teisingumo ministras Dermotas Ahernas pristatęs šią ataskaitą Dubline, sakė, kad joje „viena po kitos surašytos blogybės, padarytos vardan to, kas ydingai buvo suvokiama kaip didesnis gėris“.

„Negalime nepastebėti žiaurios ironijos, kad bažnyčia, iš dalies trokšdama išvengti skandalo, faktiškai sukėlė stulbinantį skandalą“, – pridūrė ministras.

Kiekvienam patyrusiam tai reiškiu savo atsiprašymą, savo apgailestavimą, savo gėdą už tai, kas įvyko.„Daugeliu atveju vaikų interesų buvo visiškai nepaisoma ir prievartautojai, likę laisvėje, toliau išnaudojo vaikus“, – skelbiama ataskaitoje. 

Arkivyskupas atsiprašė

Airijos sostinės Dublino arkivyskupas Diarmuidas Martinas ketvirtadienį atsiprašė vaikystėje iš kunigų patyrusių lytinį išnaudojimą asmenų, pavadino tai „gėda“, po to, kai buvo paskelbta išsami ataskaita, kaip dešimtmečius Airijos Katalikų bažnyčia dangstė kunigų ištvirkavimą.

„Kiekvienam patyrusiam tai reiškiu savo atsiprašymą, savo apgailestavimą, savo gėdą už tai, kas įvyko“, – sakė D.Martinas, kai per trejus tyrimo metus buvo nustatyta, kaip Bažnyčia saugojo tvirkintojus ir nepranešinėjo apie įtarimus policijai.

Airijos katalikų bažnyčia keturis dešimtmečius dangstė plačiai paplitusius kaltinimus kunigams dėl vaikų lytinio išnaudojimo, skelbia ketvirtadienį paskelbta oficiali ataskaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius