Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 02 /12:04

JAV prezidento rinkimų „superantradienio“ rezultatai: lyderiai – D.Trumpas ir H.Clinton

Demokratė Hillary Clinton ir respublikonas Donaldas Trumpas iškovojo daugiausiai pergalių per vadinamojo superantradienio balsavimų maratoną, kai pirminiai rinkimai vyko virtinėje JAV valstijų, rodo televizijų prognozės, tad ši pora dar labiau sustiprino savo pozicijas kovoje dėl abiejų partijų kandidatų į prezidento postą titulo.
Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton
Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vis dėlto senatorius Tedas Cruzas sugebėjo išplėšti kritiškai svarbią pergalę iš D.Trumpo savojoje Teksaso valstijoje, taip pat laimėjo Oklahomoje ir Aliaskoje.

Bernie Sandersas įveikė H.Clinton keturiose valstijose: Kolorade, Minesotoje, Oklahomoje ir savajame Vermonte. Respublikonas Marco Rubio savo ruožtu iškovojo pirmąją pergalę per šią kampaniją, palenkęs į savo pusę Minesotos bendruomenių sueigų dalyvius.

Žemiau pateikiami šio JAV prezidento rinkimų kampanijos etapo prognozuojami nugalėtojai kiekvienoje valstijoje:

– Alabama

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Aliaska

Respublikonai: Tedas Cruzas

– Arkanzasas

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Džordžija

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Koloradas

Demokratai: Bernie Sandersas

– Masačusetsas

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Minesota

Respublikonai: Marco Rubio

Demokratai: Bernie Sandersas

– Oklahoma

Respublikonai: Tedas Cruzas

Demokratai: Bernie Sandersas

– Tenesis

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

– Teksasas

Respublikonai: Tedas Cruzas

Demokratai: Hillary Clinton

– Vermontas

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Bernie Sandersas

– Virdžinija

Respublikonai: Donaldas Trumpas

Demokratai: Hillary Clinton

Kad būtų nominuotas oficialiu partijos kandidatu, politikas turi užsitikrinti savo partijos delegatų balsų daugumą per pirminius rinkimus, paeiliui vykstančius visose valstijose. D.Trumpas iki šiol jau yra surinkęs 82 balsus iš 1237 būtinų, T.Cruzas – 18, o M.Rubio – 16. „Superantradienį“, kai pirminiai rinkimai vyksta iš karto vienuolikoje valstijų, respublikonai išdalija dar 595 balsus.

Prezidento rinkimai JAV įvyks šių metų lapkričio 8-ąją.

Demokratų kandidatui reikia surinkti 2383 balsus. H.Clinton jau turi 548, o B.Sandersas – tik 87 balsus. „Superantradienį“ demokratų delegatai vienuolikoje valstijų paskirstė dar 865 balsus.

Liepą abi partijos surengs Nacionalinius susirinkimus, per kuriuos bus oficialiai nominuoti didžiausios paramos valstijose sulaukę pretendentai. Prezidento rinkimai JAV įvyks šių metų lapkričio 8-ąją.

D.Trumpas tikino esąs vienytojas

Tapęs aiškiu laimėtoju per vadinamojo superantradienio įtemptą pirminių rinkimų ir balsavimų bendruomenių sueigose maratoną, D.Trumpas ėmėsi žingsnių užgesinti nesutarimus partijos viduje, kurie gali likti vienintele didele kliūtimi jo pastangose užsitikrinti respublikonų kandidato į Baltuosius rūmus titulą.

Įtakingi respublikonų veikėjai imasi užkulisinių veiksmų prieš nekilnojamojo turto magnato kandidatavimą, kurį temdo D.Trumpo rasistiniai pasisakymai ir šiurkštūs įžeidimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV „superantradienio“ rinkimų maratonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV „superantradienio“ rinkimų maratonas

Neatmestina galimybė, kad ši partijos vidinė nesantaika užsitęs iki pat respublikonų nacionalinio suvažiavimo liepą, per kurį bus išrinktas partijos kandidatas.

„Esu vienytojas“, – pareiškė D.Trumpas, sušvelnindamas jo vizitine kortele tapusią pompastišką ir kategorišką retoriką bei pereidamas prie taikesnio tono.

„Esu vienytojas“, – pareiškė D.Trumpas.

„Žinau, kad žmonėms bus sunku tuo patikėti“, – pripažino jis.

D.Trumpas mėgino atremti kiekvieną prieš jį nukreiptos kritikos argumentą, ypatingą dėmesį skirdamas pačios Respublikonų partijos priekaištams, kad jis yra pernelyg supriešinantis veikėjas ir negalės laimėti visuotinių rinkimų.

„Manau, mes būsime labiau atviresni ir vieningesni. Manau, tapsime daug didesne partija. Manau, kad mes laimėsime lapkritį“, – sakė D.Trumpas Floridoje po to, kai per „superantradienio“ balsavimus, kurie yra vienas svarbiausių etapų 2016 metų prezidento rinkimų kampanijoje, užsitikrino pergales septyniose valstijose.

Stengdamasis pabrėžti savo argumentus, D.Trumpas nusitaikė į tikėtiną demokratų kandidatę – Hillary Clinton, antradienį taip pat iškovojusią septynias pergales.

„Ji čia (politikoje) buvo labai ilgai. Tai yra, jeigu ji nepasitaisė iki šiol – nepasitaisys ir per ateinančius ketverius metus“, – perspėjo jis.

„Kai mes baigsime, ketinu imtis vieno žmogaus“, – pridūrė D.Trumpas.

Milijardierius taip pat netikėtai pasveikino savo artimiausią varžovą – senatorių Tedą Cruzą – su pergale Teksase, sakydamas: „Jis uoliai to siekė.“

D.Trumpas pasiūlė susitaikymą respublikonams Vašingtone, bet taip pat perspėjo juos nemanyti, kad jų nuomonė yra svarbesnė.

Atsakydamas į klausimą apie Atstovų Rūmų pirmininką Paulą Ryaną, kuris anksčiau ragino D.Trumpą atsiriboti nuo rasistinės organizacijos Kukluksklano vieno iš lyderių palaikymo, magnatas pareiškė: „Gerai nepažįstu Paulo Ryano, bet tikiuosi, kad galėsiu su juo sutarti. Jeigu ne – jam teks brangiai sumokėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius