-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aivaras Abromavičius Ukrainoje sieks skaidrinti valstybės valdomų įmonių veiklą

Ukrainos ekonomikos ministru paskirtas lietuvis verslininkas Aivaras Abromavičius sako, kad pagrindinis jo tikslas bus mažinti reguliavimo bazę bei skaidrinti valstybės valdomų įmonių veiklą. Anot jo, įgyvendinus šiuos uždavinius, bus siekiama šalies ekonomikos augimo 2016 metais.
Aivaras Abromavičius
Aivaras Abromavičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Viskas daroma tam, kad grįžtų investicijos į šalį tiek iš vidaus investuotojų, tiek iš užsienio investuotojų. Jos galimos tik tuomet, jei bus įvykdyta keletas pačių svarbiausių sąlygų. Tai – rimtas panaikinimas įvairių administracinių barjerų verslo vystymui. Mes sau keliame tikslą, kad Ukraina ne tik taptų reguliacine prasme geresne negu dabar arba taptų viena iš visai neblogų Rytų Europoje, tikslas yra, kad reguliacinė bazė būtų geriausia visoje Rytų Europoje“, – interviu LRT laidai „60 minučių“ penktadienį sakė A.Abromavičius.

Anot jo, taip pat bus siekiama skatinti Ukrainos verslą išnaudoti laisvos prekybos sutarties su Europos Sąjunga (ES) galimybes. Jis taip pat pridūrė, kad bus siekiama reformuoti ir skaidrinti viešųjų pirkimų procesą.

„Įmonės – neaudituotos, direktoriai daro, ką nori“

Tarp pagrindinių savo uždavinių A.Abromavičius įvardijo naštos verslo vystymui mažinimą bei valstybės valdomų įmonių reformą.

„Visų pirma – dereguliacija. Yra didžiulis kiekis dokumentų, didžiulis kiekis visokių agentūrų, kurias reikia panaikinti, uždaryti, sujungti. Antra, valstybinių įmonių valdymo reforma. Čia aš labai stipriai naudosiu ir Lietuvos patirtį, didinant skaidrumą tiek stebėtojų tarybose, normaliai audituojant visas įmones“, – kalbėjo naujasis Ukrainos ekonomikos ministras.

Jo teigimu, šiuo metu Ukrainoje yra 3,3 tūkst. valstybės įmonių, kuriose dirba 1,1 mln. darbuotojų ir kurios patiria didžiulių nuostolių.

„Visa tai reikia reformuoti, įmonės neaudituotos, direktoriai daro, ką nori. Vienu žodžiu, didelis darbas prieš akis skaidrinant, paviešinant visus šituos dalykus“, – sakė A.Abromavičius.

Mano, kad jau susilpnėjo oligarchų įtaka

Pasak jo, Ukrainos ekonominė padėtis šiuo metu yra sudėtinga, tačiau prognozuoto 10 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) kritimo nebus – ekonomika, jo teigimu, šiemet susitrauks apie 7 procentais.

A.Abromavičius taip pat pasidžiaugė, kad šalyje dėl krizės ir geopolitinio konflikto susilpnėjo oligarchų įtaka.

„Ačiū Dievui, daugelis oligarchų šitos ekonominės krizės ir geopolitinio konflikto metu yra nusilpę, nebe tokie įtakingi, kaip buvo. Tikėsimės, kad konkurencija visose ūkio srityse tik didės ir mes po kelių metų nešnekėsim apie kažkokias dideles oligarchines struktūras, kurios stipriai kišasi į politiką“, – sakė ekonomikos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius