Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akcentuodamas Rusijos pozicijas Arktyje V.Putinas apsilankė Prano Juozapo Žemėje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį apsilankė viename Arkties salyne ir tai buvo dalis jo šalies pastangų akcentuoti savo pozicijas šiame naftos turtingame regione.
Vladimiras Putinas lankėsi Arktyje
Vladimiras Putinas lankėsi Arktyje / „Scanpix“ nuotr.

Lankydamasis Prano Juozapo Žemėje, kurioje rusų kariškiai neseniai pastatė naują lėktuvų kilimo ir tūpimo taką ir nori atidaryti nuolatinę bazę, V.Putinas pabrėžė būtinybę apginti Rusijos ekonominius ir saugumo interesus Arktyje.

Kremlius Rusijos pastangas įsitvirtinti Arktyje paskelbė svarbiu prioritetu – intensyvėjant konkurencijai dėl šio regiono, kuriame, kaip manoma, yra iki ketvirtadalio dar neatrastų Žemės naftos ir dujų.

„Gamtiniai ištekliai, kurie turi didžiausią svarbą Rusijos ekonomikai, yra susikoncentravę šiame regione“, – sakė V.Putinas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

V.Putinas sakė, kad, dabartiniais apskaičiavimais, Arkties turtai vertinami 30 trilijonų JAV dolerių (27,9 trilijono eurų).

2015 metais Rusija Jungtinėms Tautoms pateikė pakoreguotą pretenziją į didžiules teritorijas Arktyje. Rusija pretenduoja į 1,2 mln. kv. km Arkties vandenyno šelfo, nusidriekiančio daugiau kaip 350 jūrmylių (maždaug 650 km) nuo kranto.

Rusija, JAV, Kanada, Danija ir Norvegija bando pareikšti jurisdikciją į Arkties dalis, nes mažėjant Arkties ledo kepurei atsiveria naujos tyrinėjimų galimybės.

V.Putinas trečiadienį sakė, kad Rusija lieka atvira „plačiai partnerystei su kitomis valstybėmis, kad būtų vykdomi abipusiai naudingi gamtinių išteklių panaudojimo projektai, plėtojami pasauliniai transporto koridoriai ir, taip pat, (dirbama) mokslo ir aplinkos apsaugos“ srityse.

Rusijos lyderis taip pat pabrėžė būtinybę kariškiams ir saugumo agentūroms „įgyvendinti planus dėl nacionalinių interesų apsaugojimo, gynybinių pajėgumų ir interesų Arktyje apsaugojimo“.

Pastaruosius kelerius metus Rusijos kariškiai skyrė daug pastangų ir pinigų apleistiems sovietinių laikų avanpostams Arktyje atkurti ir modernizuoti, atstatant senas oro bazes ir dislokuojant naują priešlėktuvinės gynybos inventorių.

Vizito metu V.Putinas apžiūrėjo ertmę ledyne, kurioje mokslininkai studijuoja amžinąjį įšalą. Jis taip pat pasikalbėjo su aplinkosaugos ekspertais, kurie valė rajoną nuo sovietinių laikų šiukšlių.

Gamtinių išteklių ministras Sergejus Donskojus informavo V.Putiną, kad per valymo darbus salyne buvo pašalinta 42 tūkst. tonų atliekų, daugiausia surūdijusių metalinių naftos kanistrų, paliktų sovietų kariškių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius