Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Al Qaeda“ apmokytas afganistanietis imigrantas prisipažino planavęs susprogdinti bombą Niujorke

Vienas afganistanietis imigrantas pirmadienį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl sąmokslo surengti mirtininko sprogdintojo ataką Niujorko metropolitene, o tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ organizuota operacija turėjo tapti didžiausia ataka Jungtinėse Valstijose nuo 2001 metų rugsėjo 11 dienos.
Najibullah Zazi
Najibullah Zazi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

25 metų Najibullah Zazi taip pat prisipažino Bruklino federaliniame teisme, kad „Al Qaeda“ jį apmokė gaminti bombas ir naudotis ginklais Pakistano šiaurės vakariniame Vaziristano regione, kuris ribojasi su Afganistanu.

„Planuota įvykdyti kankinių operaciją Manhatane“, kuri turėjo būti surengta apytikriai tuo laiku, kai Jungtinės Valstijos minėjo Rugsėjo 11 dienos atakų aštuntąsias metines, N.Zazi sakė teisėjui Raymondui Dearie.

„Tai reiškė, kad būčiau turėjęs pasiaukoti, kad atkreipčiau dėmesį, kaip JAV kariuomenė elgiasi su civiliais Afganistane“, – nerodydamas jausmų pasakojo kaltinamasis, vilkintis kalėjimo uniformą, tvarkingai apkirpta barzda. 

N.Zazi padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl nusikalstamo sąmokslo panaudoti masinio naikinimo ginklus, sąmokslo įvykdyti žmogžudystę užsienio šalyje, taip pat dėl materialinės pagalbos teikimo „Al Qaeda“.

Kaltinamasis ryžosi padaryti kaltės pripažinimo pareiškimą, dėl kurio, kaip pranešama, susitarė prokurorai ir advokatai, kai federaliniai teisėjai pagrasino dėl imigracijos įstatymų pažeidimų pasiųsti į kalėjimą N.Zazi motiną, sakė vienas teisėsaugos pareigūnas.

„Jie sakė Zazi, kad jo motina atsidurs už grotų. Tada jis nusprendė bendradarbiauti, – sakė anonimas norintis likti šaltinis, susipažinęs su šiuo tyrimu. – Per imigracijos procesą ji buvo prisiekusi, kad yra kažkieno motina, nors tai buvo netiesa. Tai nėra sunkus kaltinimas, bet pakankamas, kad būtų skirtas įkalinimas.“

N.Zazi taip pat tikriausiai siekė, kad būtų skirta lengvesnė bausmė jo tėvui, kuris kaltinamas melavęs tyrėjams, kad apsaugotų savo sūnų. Tačiau pripažinti kaltę jį galiausiai įtikino motinai iškilusi grėsmė, nurodė teisėsaugos šaltinis.

Kaltinimai šioje byloje taip pat pateikti vienam Niujorko imamui ir dviem buvusiems N.Zazi bendraklasiams.

Netgi pripažinęs kaltę N.Zazi gali būti nuteistas kalėti iki gyvos galvos.  N.Zazi atvyko gyventi į Niujorko Kvinso rajoną, kai buvo paauglys. Jis ten lankė vidurinę mokyklą ir mečetę, kuriai vadovavo Ahmadas Afzali, vadinantis save proamerikietišku imamu. Šis musulmonas dvasininkas bendradarbiavo su policija, atliekant ankstesnius tyrimus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius