Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Albanijos ir Serbijos lyderiai per istorinį vizitą surėmė ietis dėl Kosovo

Į Belgradą pirmadienį su istoriniu vizitu atvykęs Albanijos premjeras Edis Rama paragino Serbijos vyriausybę pripažinti albanų dominuojamo Kosovo nepriklausomybę ir buvo jos vadovo Aleksandro Vučičiaus apkaltintas provokacijomis.
Albanijos ir Serbijos premjerų susitikimas Belgrade
Albanijos ir Serbijos premjerų susitikimas Belgrade / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

E.Ramos apsilankymas Belgrade yra pirmasis Albanijos premjero vizitas Serbijoje per 68 metus.

„Kuo greičiau pripažinsite (Kosovo nepriklausomybę), tuo anksčiau galėsime pajudėti pirmyn“, – sakė Albanijos vyriausybės vadovas įtemptoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir A.Vučičius. 

E.Ramos apsilankymas Belgrade yra pirmasis Albanijos premjero vizitas Serbijoje per 68 metus.

„Laikomės dviejų visiškai skirtingų pozicijų dėl Kosovo, bet tikrovė yra viena ir nekintanti“, – pridūrė E.Rama. – Nepriklausomas Kosovas yra nepaneigiama regiono ir Europos tikrovė, ir turi būti gerbiamas.“

E.Ramos žodžiai, kuriuos transliavo televizija, buvo verčiami į serbų kalbą.

Tvardydamas pyktį A.Vučičius savo ruožtu atrėžė, jog E.Ramos komentarai yra provokacija ir Serbija niekada nepripažins Kosovo, kuris nepriklausomybę paskelbė 2008-aisiais: „Pagal konstituciją Kosovas yra Serbija, ir aš esu priverstas pareikšti, kad niekas nežemins Serbijos.“

Vizitas iš pradžių turėjo įvykti spalio 22 dieną, bet buvo atidėtas prasiveržus smurtui per Serbijos ir Albanijos futbolo rinktinių varžybas.

Į tai E.Rama atsakė: „Apgailestauju, bet tokia yra tikrovė, kuria daugelis pripažįsta.“

Serbai laiko Kosovą savo tautiniu ir religiniu lopšiu, bet dauguma šio regiono, kuriame gyvena 1,8 mln. žmonių, gyventojų yra etniniai albanai, kurie, remiami Vakarų, 2008 metais vienašališkai paskelbė savo nepriklausomybę.

Šį žingsnį jie žengė praėjus beveik dešimtmečiui po NATO oro smūgių kampanijos, kuri buvo pradėta siekiant užkirsti kelią etniniam valymui.

E.Ramos vizitas yra pirma albanų lyderio viešnagė Serbijoje nuo 1946 metų, kai šioje kaimyninėje šalyje lankėsi komunistinis diktatorius Enveras Hoxha. 

Vizitas iš pradžių turėjo įvykti spalio 22 dieną, bet buvo atidėtas prasiveržus smurtui per Serbijos ir Albanijos futbolo rinktinių varžybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius