Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aleksandras Duginas – išprotėjęs naujosios V.Putino Rusijos imperijos ideologas

Nežinia, ar Vladimiras Putinas nuoširdžiai tiki pusiau mistiška Eurazijos pranašumo filosofija, tačiau jis puikiai ja naudojasi, kad pateisintų Rusijos veiksmus Kryme, Ukrainoje ir kitur. Vienas iš šios ideologijos autorių – Aleksandras Duginas naudojasi pseudoistorinėmis aliuzijomis, kad įdiegtų rusų jaunuoliams reakcingas, netgi fašistines idėjas.
Aleksandras Duginas
Aleksandras Duginas / americanfront.info nuotr.

Olegas Bahtiarovas buvo suimtas kovo 31 dieną, sėdėdamas ant suoliuko Kijevo centre. Ukrainos valstybės saugumas sako, kad jis, prisidengdamas pilietinio aktyvumo priedanga, apmokė maždaug 200 žmonių, kaip šturmuoti parlamentą ir kitus valstybės pastatus.

Pasak Ukrainos saugumo tarnybos, O.Bahtiarovas priklauso didelei Rusijos šnipų ir agentų bangai, kuri plūsta į Ukrainą artinantis gegužės 25-osios prezidento rinkimams. Teigiama, kad savo vyrams O.Bahtiarovas žadėjo po penkis šimtus dolerių. Jis būtų parūpinęs įrangą – medines lazdas, Molotovo kokteilius ir sustumiamas kopėčias – reikalingą pastato užėmimui.

Jis taip pat sutarė su keliais Rusijos TV kanalais, kad visas šis puolimas būtų nufilmuotas, o vėliau kaltė suversta Ukrainos „radikalams“. Ši kruvina operacija būtų puikiai papildžiusi Kremliaus propagandinę versiją, kad valdžią Kijeve kontroliuoja ekstremistai, o šalyje tvyro chaosas. Jei V.Putino pranašystės neišsipildo pačios, kažkas visada pasirūpina, kad taip nutiktų.

A.Duginas yra vienas liūdniausiai pagarsėjusių vadinamosios Rusijos „konservatyviosios revoliucijos“ veikėjų. Nors šis terminas skamba kaip oksimoronas, tačiau jis puikiai perteikia Maskvos norą atsukti laiką atgal.

Internetinis žurnalas „The Daily Beast“ kviečia atidžiau pažvelgti į organizaciją, kuriai priklauso ir O.Bahtiarovas – Eurazijos jaunimo sąjungą (ESM).

Šią organizaciją 2005 metais įkūrė ideologas A.Duginas kaip Eurazijos judėjimo (anksčiau – Eurazijos partijos) jaunimo padalinį.

A.Duginas yra vienas liūdniausiai pagarsėjusių vadinamosios Rusijos „konservatyviosios revoliucijos“ veikėjų.

Nors šis terminas skamba kaip oksimoronas, tačiau jis puikiai perteikia Maskvos norą atsukti laiką atgal. V.Putinas yra pasakęs, kad Sovietų Sąjungos žlugimas yra didžiausia XX a. geopolitinė katastrofa (ne Antrasis pasaulinis karas ar kuri nors kita didžiulio masto tragedija), o nuo to laiko Rusijos užsienio politikos pagrindu tapo svajonė atkurti Rusijos imperinę galią.

Dėl šios priežasties A.Duginas, vienas iš karščiausių šios ideologijos šalininkų ir netgi jos bendraautorius, atkreipė ir tarptautinės žiniasklaidos dėmesį. Amerikiečių žurnalas „Foreign Affairs“ neseniai išspausdino apybraižą apie jį. Jos autoriai teigia, kad „eurazianizmo“ dogma atsirado dar trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai Rusijos tremtiniai ją sukūrė kaip alternatyvą tiek bolševizmui, tiek „supuvusiems Vakarams“.

„Turint galvoje Rusijos dydį, manė jie, lyderiai turi mąstyti imperiškai, praryti ir asimiliuoti pavojingas tautas prie kiekvienos savo sienos, – rašoma žurnale. – Drauge ir bet kokią demokratijos, atviros ekonomikos, vietos savivaldos ar pasaulietinės laisvės formą jie laikė pavojingu ir nepriimtinu dalyku.“

Toliau buvo dar geriau. Pirmieji eurazianistai Petrą Didįjį – kuris XVIII a. bandė paversti Rusiją europietiška šalimi – laikė priešu ir išdaviku. Vietoje to jie palankiai žvelgė į mongolų totorių valdymą XIII-XV a., kai Čingischano imperija išmokė rusus kaip pastatyti stiprią, centralizuotą valstybę bei piramidinę paklusnumo ir kontrolės sistemą“.

A.Dugino katekizmą, kurį jis, pritaikęs šias idėjas, sukūrė Rusijos Eurazijos jaunimo sąjungai, galima apibendrinti taip: „Trumpai tariant, šiuolaikinis pasaulis yra šlamštas“. O „šiuolaikinis pasaulis“ – šią frazę reikia tarti su juntama panieka – reiškia Jungtines Amerikos Valstijas ir liberalizmo ideologiją, kuri įkūnija „degradacijos ir degeneracijos procesus“.

Alternatyva šitokiam būviui yra „naujojo elito diktatūra“, kurios įkvėpėjai yra ne tik SSRS, bet ir caras Ivanas Žiaurusis bei XVI a. Maskvos didžioji kunigaikštystė. Ivanas Žiaurusis įtvirtino „opričniną“ – slaptosios policijos, masinių represijų ir viešų egzekucijų režimą, kuris jam ir užtarnavo Žiauriojo pravardę.

Jungtinės Amerikos Valstijos ir liberalizmo ideologija įkūnija „degradacijos ir degeneracijos procesus“. Alternatyva šitokiam būviui yra „naujojo elito diktatūra“, kurios įkvėpėjai yra ne tik SSRS, bet ir caras Ivanas Rūstusis bei XVI a. Didžioji Maskvos Kunigaikštystė.

Žinoma, šios absurdiškos istorinės regresijos tėra tik teatrinis fasadas tikriems ESM ketinimams, kurie yra grynai reakciniai. 2004-aisiais Kremliui ramybės nedavė Ukrainos Oranžinė revoliucija, kuri, V.Putino manymu, kėlė rimtą grėsmę jo paties absoliučiai valdžiai.

Maskvos strategai įsitikinę, kad visus pastarųjų laikų taikius sukilimus įkvėpė JAV, kad galėtų įtvirtinti proamerikietiškus, antirusiškus režimus.

Kremliaus manymu, pavojingiausia visuomenės dalis – tai jaunimas, tad jį valdžia ir turi kuo griežčiau kontroliuoti, kad šie nepradėtų platinti tikrų revoliucinių idėjų. Tad reikia rasti patrauklų viršelį tokioms reakcingoms idėjoms.

A.Duginas 2005-aisiais įkūrė ESM tam, kad, jo žodžiais tariant, organizacijos nariai būtų „žmonės-skydai nuo oranžinio buldozerio“. Kartu jis išplėtojo du skirtingus argumentus savo ideologijai – vieną skirtą eiliniams žmonėms, kitą intelektualams.

Pirmajai grupei skirta didžiulė patriotizmo dozė bei jausmas, kad dalyvauja kažkokiuose svarbiuose geopolitiniuose procesuose. Jaunimas iš neturtingų šeimų mojuoja juodomis vėliavomis ir užsiriša ant rankų raiščius su auksinėmis strėlėmis, simbolizuojančiomis eurazinės erdvės plitimą, Čingischano žvaigždę tamsiame Eurazijos danguje, absoliučios ekspansijos žvaigždę.

A.Dugino požiūriu, Krymo aneksija kaip tik ir buvo žingsnis šia kryptimi. Nieko nuostabaus, kad jo eklektiškas simbolizmas primena nacių ikonografiją. A.Duginas yra viešai išreiškęs savo susižavėjimą nacių SS metodais.

Antrajai grupei, intelektualams, imponuoja A.Dugino statusas. Jis yra Maskvos valstybinio Lomonosovo universiteto profesorius, Konservatizmo studijų centro Sociologijos fakultete direktorius. Internetinėje apklausoje, kurioje dalyvavo per 40 tūkst. respondentų, A.Duginas užėmė 36-ą vietą tarp įtakingiausių Rusijos intelektualų. Jis įkūrė portalą „Arktogeja“, kuriame skelbiami straipsniai apie šiuolaikinę filosofiją bei literatūrą, taip pat aktyviai reklamuojamos paties A.Dugino knygos.

A.Duginas yra Maskvos valstybinio Lomonosovo universiteto profesorius, Konservatizmo studijų centro Sociologijos fakultete direktorius. Internetinėje apklausoje, kurioje dalyvavo per 40 tūkst. respondentų, A.Duginas užėmė 36-ą vietą tarp įtakingiausių Rusijos intelektualų.

Neseniai „YouTube“ paviešintame įraše A.Duginas duoda nurodymus pietų ir rytų Ukrainos separatistams ir patarinėja Jekaterinai Gubarevai, kurios vyrą Pavelą Gubarevą už anitivalstybinę veiklą suėmė Ukrainos saugumas, kai šis pasiskelbė vietos gubernatoriumi.

A.Duginas patikino J.Gubarevą, kad Maskva visiškai remia separatistus. Pasak jo, visi politikai, sutikę dalyvauti prezidento rinkimuose, turi būti laikomi išdavikais.

A.Duginas pataria paremti pabėgusį prezidentą Viktorą Janukovyčių, kuris dabar slapstosi Rusijoje: „Reikia ne ieškoti bendros kalbos su Kijevu, o imtis radikalių veiksmų.“ Turint galvoje smurtą, prasiveržusį Donecke ir Charkove, A.Dugino žodžiai yra pilietinio karo kurstymas.

O.Bahtiarrovas yra tobulas A.Dugino agentas. Rusų ekstremisto Eduardo Limonovo žodžiais tariant, jis yra „geras vyrukas, psichiatras, komandosas, Padniestrės karo veteranas ir miesto rotušės šturmo dalyvis“.

Atrodo, kad Kremlius patikėjo A.Dugino Eurazijos doktrina ir bando ją įgyvendinti. Tai liūdna ir pavojinga tendencija. Rusija nėra tokia galinga, kaip norėtų V.Putinas, tačiau ji per galinga, kad vadovautųsi tokio bepročio kaip A.Duginas vizijomis.

VIDEO: Aleksandras Duginas apie įvykius Ukrainoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius